Het verschil tussen recycling en upcycling

Recycling en Upcycling

Vaak zijn mensen verward tussen de begrippen recycling en upcycling. Er wordt ons vaak toegezegd dat we veel aan recycling doen. Daar hebben ze zeker gelijk. Wij scheiden netjes het plastic, papier, karton, gft afval en chemie, olie, ijzer en hout van elkaar. Uiteraard hebben we ook nog een bak voor het restafval. Het afval dat niet onder de rest valt, dus bij het restafval belandt. Maar… we doen meer. We knappen oude spullen op tot nieuwe prachtige spullen met een nieuw doeleinde. Integendeel tot wat veel mensen beweren is dat geen recycling. Het omtoveren van oude producten tot nieuwe producten is upcycling. Hoewel recycling en upcycling een fiets in het woord hebben staan, betekenen ze toch echt iets anders.

Het verschil tussen recycling en upcycling

Recycling en UpcyclingRecycling gaat om het hergebruiken van de desbetreffende grondstoffen. Oud krantpapier wordt hergebruikt voor een nieuw roddelblad en oude PET-flessen worden hergebruikt voor nieuw frisdrank.

Lees hier meer over hoe wij recycling aanpakken

Upcycling gaat ook over hergebruik, maar op een geheel ander niveau. Het gaat over producten een nieuw leven inblazen door ze te repareren, up te graden of ze zodanig om te vormen dat de oude functie niet meer volstaat. Zo kan een oude ton omgetoverd worden tot een mooie stoel of een oude fiets tot decoratie voor in de tuin. Door producten te upcyclen hoeven we geen nieuwe spulletjes aan te schaffen, hebben we minder nieuwe grondstoffen nodig voor het creëren van een nieuw product en wordt het daartoe behorende vervuilende proces van CO2 en chemische stoffen vermeden.

De modepop is een lastig te typeren voorbeeld. Deze pop is gemaakt van een oude versleten modepop (upcycling). De bedekking bestaat uit allerlei soorten krantenknipsels, tijdschriftknipsels en posterstukjes (recycling). Al jaren geniet ik van dit ‘afval’ in mijn kamer. Zo zie je maar weer dat je met afval leuke dingen kunt maken! In de onderstaande infographic verduidelijk ik het principe van upcycling en recycling met twee voorbeelden die wat beter van elkaar te scheiden zijn.

Meer weten over het verschil tussen recycling en upcycling

 

 

 

 

 

 

recycle vs upcycle fles

Bekijk meer infographics

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

One thought on “Het verschil tussen recycling en upcycling

  1. Bedankt voor de toelichting op het verschil tussen upcycling en recycling! Ik ben er het helemaal mee eens dat zowel recycling als upcycling echt nut voor het milieu hebben. Ik probeer “duurzaam” te leven, en als ik iets heb om te recyclen, ga ik naar recyclingbedrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.