• De tentipi

    Maria - | 15 april 2023

    een review over dé tent onder de tipi's

Hoe het ooit begon..

Sinds jaar en dag slapen we in de tentipi. Inmiddels kennen we die tent van binnen en van buiten, letterlijk. Vele landen en vergezichten heeft deze tent al beleeft en ervaren, meer meegemaakt dan anderen in hun hele leven. Jarenlang prijkten we op de hoofdpagina van de IJslandse VVV poserend voor de tipi trekkend als gezin door dat onherbergzame land. Deze tentipi safir (7 personen) is aangeschaft toen ik nog een puber was en nu zo'n vijftien jaar later herbergt het mijn gezin op onze avonturen. Nog niet in IJsland of de Alpen, maar ik kan niet wachten tot de kinderen wat ouder zijn om nieuwe verhalen te maken in die nog meer verlaten gebieden. Na al die belevenissen, delen we in deze blog de voor- en nadelen van deze topper.

De voordelen

De tent voelt van binnen als knus en gezellig, dat beaamt iedereen hier. Zet er een kachel in (doe dat vooral in de winter, want het warmt in een razend tempo op) en met vijftien minuten is het aangenaam zelfs met een buitentemperatuur en eind onder de nul. De tent is goed te combineren met de houtkachel vanwege het rookkanaal. Overigens is de tent snel op temperatuur doordat de warme lucht snel opgehoopt zit in de smalle top. De tent heeft een heel prettig binnenklimaat en goede ventilatiemogelijkheden. Belangrijk: ook bij nat weer is het goed ventileren zonder zelf nat te worden. De ventilatieroosters en de optrekbare punt zijn beiden voorzien van fijn gaas tegen insecten. Door de hoogte is er aardig wat bewegingsruimte. Één van de meest fijne dingen is toch wel dat de tent in zeer vlot tempo op te zetten is, in zo'n tien minuten heeft een ervaren tentipi-opzetter deze tent in zijn eentje neergezet, overigens dus ook net zo vlot af te breken. De tent heeft weinig onderdelen, dus de kans dat iets kapot gaat of kwijt raakt is klein. Wie ons kent, weet dat het een zeldzaamheid is dat iets meer dan tien jaar meegaat in dit gezin. Het feit dat deze tent dus als meer dan tien jaar meegaat, doet ons stellen dat er sprake is van een zeer degelijk, duurzaam en scheurvast doek. Het enige onderhoud wat de tent vraagt is het steeds goed laten drogen en eens in de zoveel tijd een flinke waxbeurt geven om hem weer extra waterafstotend te maken. De tent is zeer stormvast door de vorm en de scheerlijnen.

De nadelen

Wie (minimaal) zeven personen willen bergen in de tent, heeft er nog even passen en meten aan om alle staapplekken te installeren én alle rugtassen te bergen. Maar, het is zeker mogelijk en het maakt het behoorlijk knus. De tent heeft standaard geen voortent, maar die zijn tegenwoordig gewoon te verkrijgen. De tent heeft - voor onze avontuurlijke hikes - een behoorlijk gewicht en is niet in één tas te krijgen. Dat maakt dat de tent verdeelt in de rugzakken mee de berg op (en af) gaat. We zijn ons ervan bewust dat de meest (normale) mensen niet als gezin gaan hiken én zeker niet met een tentipi, maar voor ons is het gezien de grootte van de tent en van ons gezin een fantastische tent ook voor hikes. Het grondzeil Pro is het meest handig (vanwege haar gewicht 1,8 kilo) voor op de hikes en bovendien - vanwege de vier ritsen - speciaal gemaakt om ook de houtkachel een plek te geven. Hoewel dat nou niet het standaard accessoire is om mee te nemen op een hike. Voor op een camping is dat natuurlijk prima. Tegenwoordig worden er ook fantastisch op maat gemaakt grondzeilen van vrachtwagenzeil verkocht die heel prettig zijn, maar niet om mee te hiken (gezien de ruim tien kilo gewicht). Houd er trouwens wel rekening mee met wildkamperen dat een tipi met een stempel als deze, vraagt dat je zoekt naar een plek die groot en horizontaal genoeg is om de tent neer te zetten. Dat is zeker in het bergachtig, maar overigens ook in zeer bosrijk, gebied een uitdaging.

Hiken met de tentipi

Je hebt het gelezen, het kan! Ons advies is wel om deze tent alleen mee te nemen als je met voldoende volwassenen gaan hiken waarvoor de tent ook echt nodig is en waarover het gewicht van de tent verdeeld kan worden in de tassen (tendoek ca 10 kilo en mast/tentpinnten (2-3kg). De houtkachel en het zware grondzeil kan je dan op zolder laten liggen, die is weer voor een andere keer op een camping.

Conclusie

Kopen! Wij zijn zelfs zo'n groot fan dat we sinds 2022 een tweede tentipi erbij hebben gekocht. Nu kunnen we echt met z'n allen blijven slapen in de tenten.

Kijkje in ons dagelijks leven?