De biggen zijn vrij schuw, en tam maken kost tijd. Ze zijn een kruising tussen een wolvarken en een duroc. We hebben drie zeugen en een borg (gecastreerd mannetje). Voorlopig nog geen gefok. We hebben gekozen voor deze kruising vanwege de goede vleeskwaliteit en het feit dat hij goed buiten kan wonen en leven.
Het is juni. De varkens zijn qua gewicht volgroeit dus we maken een afspraak met de slager. Door de huidige regelgeving is het niet langer mogelijk dat het slachten op eigen terrein gebeurd (wat veel gedoe en stress scheelt voor het varken). Drie dagen laten komen ze terug waarna het uitbenen door een ervaren slager zal plaatsvinden op ons erf.
140 kilo aan de haak om uit te benen, een machtig vak! Uiteindelijk blijft er per varken tussen de 110 en 120 kg vlees over: gehakt, schouderlappen, procureur, rugspek, speklapjes, zeeuw- en kinnebakspek, schnitzel, lever, ribcarbonade, filetlapjes, rugspek, reuzel, hamlappen, ribs, tong en haasjes.
Nu we een jaar verder zijn hebben we 500 kg (!) biologisch varkensvlees. De totale kosten zijn ca. €2.500 geweest voor aankoop biggen, bivabrok en de slacht. En wat kosten voor de administratieve afhandeling. Door etens- en moestuinresten zorgvuldig te scheiden en zelf nog een veldje voederbieten te verbouwen, zijn de kosten redelijk beperkt gebleven. Ca. €5 per kilo - en dat is inclusief de vele kilo's spek, reuzel en orgaanvlees - maar de kwaliteit is fantastisch. Zodra de lente zich gaat aandienen, kopen we zeker weer een aantal biggen!
Meer over de eerste weken van de biggen? Lees hier verder 'Biggen houden, wat we ontdekten'