• Onze vier varkens

    Mark - | 03 februari 2024

    van big tot slacht

Biggen in de bak

Eind augustus 2022: we verwelkomden de vier biggen op ons erf. Het wordt een heel verhaal: de eerste ontsnapt en zwom via de sloten een eind de polder in. We vonden hem een half uurtje later, uitgeput in het riet en doopten hem met de naam 'Mozes'.
 

Tam maken kost tijd

De biggen zijn vrij schuw, en tam maken kost tijd. Ze zijn een kruising tussen een wolvarken en een duroc. We hebben drie zeugen en een borg (gecastreerd mannetje). Voorlopig nog geen gefok. We hebben gekozen voor deze kruising vanwege de goede vleeskwaliteit en het feit dat hij goed buiten kan wonen en leven. 

Kiloknallers

Dagelijks krijgen ze alle etensresten (behalve vlees), ingekuild en vers gras, divers snoeisel en bivabrok en dat vergaat ze goed. We zijn nog geen maand verder of de kilo's zitten er al aan. Fotocredits voor @shotbysheena

Geen speen- maar spitvarkens

Binnen een week is het stuk afgezette weiland volledig omgeploegd. Geen pol is veilig voor deze wroeters.

Van big naar varken

December. De biggen herken je niet meer terug - behalve in het gedrag. Ze lopen je nog net niet omver!
 

De winter door

Het is maart, de lente dient zich aan. De varkens verkozen zelfs in de winter vrijwel dagelijks het buitenverblijf in plaats van hun nachthokken. Het zijn inmiddels veelvraten die heel veel lawaai gaan maken als je wegloopt zonder ze even aandacht en eten te geven.

Klaar voor de slacht

Het is juni. De varkens zijn qua gewicht volgroeit dus we maken een afspraak met de slager.  Door de huidige regelgeving is het niet langer mogelijk dat het slachten op eigen terrein gebeurd (wat veel gedoe en stress scheelt voor het varken). Drie dagen laten komen ze terug waarna het uitbenen door een ervaren slager zal plaatsvinden op ons erf.

Van varken naar vlees

Een paar dagen later is het zover. Het eerste varken komt terug in de mobiele koelcel van de slager.

Het uitbenen

140 kilo aan de haak om uit te benen, een machtig vak! Uiteindelijk blijft er per varken tussen de 110 en 120 kg vlees over: gehakt, schouderlappen, procureur, rugspek, speklapjes, zeeuw- en kinnebakspek, schnitzel, lever, ribcarbonade, filetlapjes, rugspek, reuzel, hamlappen, ribs, tong en haasjes.

En de kosten?

Nu we een jaar verder zijn hebben we 500 kg (!) biologisch varkensvlees. De totale kosten zijn ca. €2.500 geweest voor aankoop biggen, bivabrok en de slacht. En wat kosten voor de administratieve afhandeling. Door etens- en moestuinresten zorgvuldig te scheiden en zelf nog een veldje voederbieten te verbouwen, zijn de kosten redelijk beperkt gebleven. Ca. €5 per kilo - en dat is inclusief de vele kilo's spek, reuzel en orgaanvlees - maar de kwaliteit is fantastisch. Zodra de lente zich gaat aandienen, kopen we zeker weer een aantal biggen!

Meer over de eerste weken van de biggen? Lees hier verder 'Biggen houden, wat we ontdekten'

 


 

Kombucha: lang leve de scoby!
Maria - | 26 maart 2023
Zelfvoorzienend leven en gevarieerd eten gaan ons gemakkelijk af. Zelf voorzien in een gevarieerd drankenassortiment is een grotere uitdaging. Naast verse (kruiden)thee en eindeloze hoeveelheden sap en limonade van fruit van eigen erf, voegen we graag toe aan het DIY-assortiment: kombucha!
Meringue: verhit gesuikerd eiwit
Maria - | 22 mei 2022
Een nieuwe blog in de reeks "wat je allemaal kan doen met ei" en dan in de subcategorie: eiwit! Want deze heerlijke zoete net wat taaie gebakjes zijn niet meer dan verhit eiwit. Oké, en een hoop suiker. Lees meer over deze zoete lekkernij (zeker als je een overschot hebt aan ei).
Herfst in de moestuin: bezigheden in november
Maria - | 30 oktober 2022
Een moestuinseizoen stopt nooit. Het jaarrond zijn er werkzaamheden en is er te oogsten. Toch wordt wel gezegd dat zo tegen het eind van het jaar het moestuinseizoen op z'n eind loopt. In deze blog de werkzaamheden in de moestuin in november.