In de blogreeks: duurzame feestdagen. Wie aan feest denkt, denkt vast ook aan cadeautjes. Als gever heb je enkel een beetje creativiteit, eigenheid en liefde nodig om de ontvanger een blij mens te maken. Het helpt overigens wel als je het feestvarken goed kent. In deze blog geven we je wat gratis adviezen om er een groen feestje van te maken.
Een avontuur, een beleving, een ervaring. Of het nou een workshop is of een dagje museum: jij weet waar je de ontvanger blij mee kunt maken. Een goede herinnering is goud waard. Geef een extra duurzaam cadeau, waarmee door de ontvanger komende tientallen jaren verstandige, duurzame keuzes mee worden gemaakt: een kleurenanalyse.
De tijd dat een tweedehands cadeau taboe was, is voorbij. Ook favoriete, gewenste items zijn tegenwoordig tweedehands (zeker online) te vinden, maar nog leuker is natuurlijk een uniek op-de-kop-getikte snuisterij die helemaal past bij het feestvarken. Tip: begin op tijd met zoeken en zet zoekopdrachten uit op vinted en marktplaats.
Wie een beetje creatief is, kan iets zelf maken. Haken, breien, naaien, kleien of verven of bedenk het maar. Een liedje of een gedicht, een pentekening of een sieraad. Wie niet creatief is, kan een kleine zelfstandig ondernemer heel blij maken door een uniek item af te nemen. Zo kreeg ik eens een glaswerk van ons gezin en hebben we een blog gegeven voor moederdag namens de dochters.
Je hebt vast wel eens zelf cadeaus gekregen, die je niet passen. Je hebt vast wel eens (best wel leuke) dingen die niet meer zo leuk zijn als ze ooit waren. Tijd voor een doorgeefronde. Dan bedoel ik natuurlijk geen afdankertjes. Nee, dan bedoel ik een leuke plantenpot waar je op bent uitgekeken met een stekje van je favoriete plant of een prachtige vaas die je hebt gekregen van een tante maar niet zo mooi staat in jouw huis.
Mijn persoonlijke favoriet. Zelfgedroogde thee, vlierbloesemlimonade, verse groente, een potje jam, een doosje eieren, gedroogde bloemen of een vers boeket. Van dit lijstje kan ik wel een hele blog maken. Het voordeel van eten en drinken geven, is dat het wordt gegeven met liefde en wordt gegeten met liefde.
Je moet het maar durven. Of de ontvanger moet de persoon ervoor zijn. Wij zijn nou eenmaal geen cadeautjesmensen. Ongemerkt en ongenoemd zijn de cadeautjes door de jaren heen vervangen door enkel taart en aanwezigheid. Niemand die het mist. Ook hele jonge kinderen zullen absoluut geen cadeautje missen als er taart is, er slingers hangen en er wordt gezongen.
Een duur woord voor inpakken met stof. Want inpakken kan anders en hoeft niet met zogenaamd "inpakpapier". Wij hebben op zolder een doos met diverse doeken liggen die ik ooit eens ergens hebben kunnen redden van een ondergang. Nu zijn dit de inpakdoeken, hoewel de eerlijkheid mij gebied te zeggen dat ik nog geen enkel 'furosiki' filmpje heb gekeken en ik mijn eigen creatieve brein er maar op loslaat (wat niet altijd even charmant uitpakt). Maar wil je inpakken als een pro? Furoshiki.
Naast een doos met doeken, staat op zolder een doos met doosjes. Gewone kartonnen dozen, roze dozen, van die leuke dozen die je krijgt bij een geboorte, mooie oude houten doosjes van wijnflessen, ronde dozen van oude hoeden en ga zo maar door. Voor elk cadeautje, een passend doosje. Overigens, gewoon iets kleins in een hele megagrote doos stoppen is ook gegarandeerd succes (als je er niets in stopt ook). Dozen spreken nou eenmaal de fantasie en verbeeldingskracht van kinderen aan en voor je het weet is het een boot, raket of tijdmachine.