Als je ons leven in een schilderij zou plaatsen, dan komen we terecht in een huishouden van Jan Steen. Chaotisch, rommelig en een drukte van jewelste. In huize van Buuren borrelt en leeft het. De één stort zich op do-it-yourself projecten en de ander experimenteert met knijpzakjes. Gewoon omdat het kan. Zo heeft ieder z’n eigen deelproject, met uitzondering van het scheiden van afval. Daar zetten we met z’n allen onze schouders onder. Word ons Jan Steen schilderij toch iets minder rommelig dan gedacht!

Vrijheid in verbinding en verbinding in vrijheid

Vrijheid in verbinding en verbinding in vrijheid. Deze bijzondere mix vormt de kern van ons samenwonen. Verbinding in vrijheid, omdat het een welbewuste doordachte keuze is van een ieder van ons om met elkaar te wonen en te leven. Van (groot)ouders en (schoon)kinderen. Die verbinding in vrijheid slaagt doordat er vrijheid in verbinding is. Er is alle ruimte is om te zijn wie je bent, voor ieders eigenheid. Iedereen kan 100% zichzelf zijn in een zeer gevarieerde woongemeenschap.

(Eco)Logisch schoonmaken

Zeg (zoveel mogelijk) nee tegen HG. Grootmoeders tips zijn zo gek nog niet. Wij zijn wel zo gek om ze uit te proberen. Sommige adviezen klinken misschien vreemd in de oren, maar ze werken meestal wel. En het fijne is, we hoeven er niet speciaal voor naar de winkel. We lossen vervelende knoei,- poep- en gebruiksvlekken vaak op met huis,- tuin en keukenmiddelen. Rode wijnvlek in de vloerbedekking? Zout lost op. Zonnebrandcrème in een shirt? Een vleugje spoelglansmiddel doet wonderen. Wij weten wel raad met oma’s raad. Nieuwsgierig naar onze ervaring?

Consuminderen

Het is de grootste stap die je met consuminderen kunt maken: het delen van je bezit. Alles wordt gemeenschappelijk beheerd, betaald en onderhouden: van vervoersmiddelen tot de inkoop van eten en drinken. Delen is belangrijk, maar het gaat ook om zo min mogelijk afval en zoveel mogelijk duurzaam. Afval scheiden is een soort doorgeslagen hobby geworden. Papier, ijzer, GFT, plastic, glas, kca en hout, de materialen kennen allemaal een andere bestemming. Ook zijn we niet onbekend met herbruikbare rietjes en knijpzakjes, afwasborstels met vervangbare kop, siliconen food huggers, beewraps, re-sacks in alle soorten en maten, et cetera. Ontdek hoe wij consuminderen voor een rijker leven.

Do it yourself

Je eigen huishoudmiddelen of kweektunnels maken. Waarom makkelijk doen als ‘t moeilijk kan. Afijn, zoveel werk is ‘t niet (zijn Maria’s en Marks woorden), en het is vooral heel erg leuk (ook omdat ‘t je centjes bespaart). Maria en Mark zijn de pro ‘do-it-yourselfer’ onder ons. Vaatwastabletten, zeep of shampoo maken? Maria weet hoe je dat doet en dat doet ze goed. Kweektunnels in elkaar zetten of heel energienetwerk monteren? Mark fixt 't! Benieuwd naar hun levenswijsheden?

Kijkje in ons dagelijks leven?

Vogeltaart maken voor meer vogels in je tuin
Maria Speksnijder - van Buuren | 23 januari 2021
Een vogeltaart is leuk én makkelijk om te maken, een juweeltje in je tuin en een feestje voor de tuinvogels. Fijne bijkomstigheid is dat er vrijwel niets mis kan gaan. Hierbij ons stappenplan met foto’s voor de niet-zo-creatieve doe-het-zelver
BAM: Beter spelen, Anders spelen, Meer spelen.
Maria Speksnijder - van Buuren | 24 december 2020
Als we de reclames mogen geloven, zijn kinderen een stuk gelukkiger met nieuw, meer en duurder speelgoed. Als we om ons heen kijken, zien we dat kinderen cadeau(tje)s krijgen na een prik, een zwemdiploma, de avondvierdaagse, met sinterklaas, met kerst en op hun verjaardag. Het feest kan niet op en speelgoed is top. Maar is nieuw leuker, meer beter en duurder stoerder?
AED. Daar red je levens mee
Mark van Buuren | 29 juli 2020
Vrijwel iedereen heeft een opstalverzekering, terwijl de kans op een hartstilstand veel groter is dan het afbranden van je woning. Het laatste kost alleen je huis, het eerste je leven. Business case is snel gemaakt: wij regelen een AED bij de entree. Snel bereikbaar voor ons en de buurt.