Zorg voor een schone werkruimt, een grote pan kokend water en scherpe messen. Houd alles bij de hand wat je nodig hebt tijdens en na het slachten: snijplanken, diepvrieszakken en vuilniszakken. Heb je een plukmachine? Zet hem startklaar.
Vang de kip
Vang de kip (of eend, kalkoen, parelhoen, etc). Soms zetten wij ze - omdat ze vrij rondscharrelen op het weiland - al eerder apart. Slacht nooit zwakke of zieke dieren om te verwerken tot voedsel.
Dood de kip
Er zijn verschillende methodes en je moet zelf ontdekken wat voor jou de meest passende en veilige methode is (omdat je met scherpe voorwerpen werkt) en uiteraard ook de meest humane methode.
Uithangen
Wij laten het geslachte pluimvee even hangen, zodat we nadien schoner kunnen werken.
In de pan
Dompel de kip een aantal keer kort onder in kokend water, niet te lang want anders kook je de kip. Als het lukt de veren zonder kracht eruit te trekken, is het goed.
Plukken
Plukken kan met de hand of met de plukmachine. Wij kunnen het met de hand maar hebben met het oog op tijdsbesparing nu ook een plukmachine staan.
Kip schoonmaken
Een vak apart. De kip moet open en de ingewanden worden losgemaakt van de kip en verwijderd. Wij spoelen de kip schoon en controleren of de kip schoon is maar ook de ingewanden of die er goed en gezond uitzien.
In de diepvries(zak)
Klaar om ingevroren te worden. Je kunt de kip in z'n geheel invriezen maar uiteraard ook de poten of vleugels apart invriezen.
Schoonmaken
Waar wordt gewerkt, moet worden schoongemaakt. Je werkt met bloed en dode beesten, dus zorgvuldigheid is geboden.
Zelfvoorzienend leven en gevarieerd eten gaan ons gemakkelijk af. Zelf voorzien in een gevarieerd drankenassortiment is een grotere uitdaging. Naast verse (kruiden)thee en eindeloze hoeveelheden sap en limonade van fruit van eigen erf, voegen we graag toe aan het DIY-assortiment: kombucha!
Een moestuinseizoen stopt nooit. Het jaarrond zijn er werkzaamheden en is er te oogsten. Toch wordt wel gezegd dat zo tegen het eind van het jaar het moestuinseizoen op z'n eind loopt. In deze blog de werkzaamheden in de moestuin in november.
Vanaf welke leeftijd geef je je kind een zakmes? Is het veilig? Welke regels spreek je af? In deze blog delen wij onze visie op het zakmes. Zoals je ons kent: niet bang aangelegd met een portie gezond verstand.
Op het einde van de zomer verwelkomden we vier schattige,bruine biggen. Wie dieren houdt, ontdekt dat er altijd te leren valt. Nog geen 3 weken later zijn we heel wat biggenavonturen rijker en delen we jullie graag onze nieuwe kennis over biggen.
We gingen naar de zelfoogstdag van Bi-jovira in Ooltgensplaat. Een akkerbouwbedrijf dat het roer jaren geleden radicaal omgooide naar de enige kant die houdbaar is: regeneratieve landbouw. Een boet met een hart voor de aarde, het (boeren)land en de mens. Wij zijn nu al fan en geloven erin.
Duurzaam en zelfvoorzienend wonen op het platteland vraagt om een tijdsinvestering. Toch kregen we het voor elkaar de tofste docu's op netflix te kijken en stelden zo onze top-5 samen. Uiteraard met de focus op natuur, biodiversiteit, verbondenheid en regeneratie.