Voorbereiding

Zorg voor een schone werkruimt, een grote pan kokend water en scherpe messen. Houd alles bij de hand wat je nodig hebt tijdens en na het slachten: snijplanken, diepvrieszakken en vuilniszakken. Heb je een plukmachine? Zet hem startklaar.

Vang de kip

Vang de kip (of eend, kalkoen, parelhoen, etc). Soms zetten wij ze - omdat ze vrij rondscharrelen op het weiland - al eerder apart. Slacht nooit zwakke of zieke dieren om te verwerken tot voedsel.

Dood de kip

Er zijn verschillende methodes en je moet zelf ontdekken wat voor jou de meest passende en veilige methode is (omdat je met scherpe voorwerpen werkt) en uiteraard ook de meest humane methode.

Uithangen

Wij laten het geslachte pluimvee even hangen, zodat we nadien schoner kunnen werken.

In de pan

Dompel de kip een aantal keer kort onder in kokend water, niet te lang want anders kook je de kip. Als het lukt de veren zonder kracht eruit te trekken, is het goed.

Plukken

Plukken kan met de hand of met de plukmachine. Wij kunnen het met de hand maar hebben met het oog op tijdsbesparing nu ook een plukmachine staan.

Kip schoonmaken

Een vak apart. De kip moet open en de ingewanden worden losgemaakt van de kip en verwijderd. Wij spoelen de kip schoon en controleren of de kip schoon is maar ook de ingewanden of die er goed en gezond uitzien.

In de diepvries(zak)

Klaar om ingevroren te worden. Je kunt de kip in z'n geheel invriezen maar uiteraard ook de poten of vleugels apart invriezen.

Schoonmaken

Waar wordt gewerkt, moet worden schoongemaakt. Je werkt met bloed en dode beesten, dus zorgvuldigheid is geboden.

Wil jij dat ook leren?

Dat kan! Meld je aan voor onze volgende workshop.

Waarom we kippen houden

Er zijn meer redenen om kippen te houden dan voor het vlees.

Kippensoep

Lees hier ons favoriete kippenrecept.

Kijkje in ons dagelijks leven?

Kombucha: lang leve de scoby!
Maria - | 26 maart 2023
Zelfvoorzienend leven en gevarieerd eten gaan ons gemakkelijk af. Zelf voorzien in een gevarieerd drankenassortiment is een grotere uitdaging. Naast verse (kruiden)thee en eindeloze hoeveelheden sap en limonade van fruit van eigen erf, voegen we graag toe aan het DIY-assortiment: kombucha!
Herfst in de moestuin: bezigheden in november
Maria - | 30 oktober 2022
Een moestuinseizoen stopt nooit. Het jaarrond zijn er werkzaamheden en is er te oogsten. Toch wordt wel gezegd dat zo tegen het eind van het jaar het moestuinseizoen op z'n eind loopt. In deze blog de werkzaamheden in de moestuin in november.
Als het mes aan twee kanten snijdt: een zakmes voor je kind
Maria - | 12 februari 2022
Vanaf welke leeftijd geef je je kind een zakmes? Is het veilig? Welke regels spreek je af? In deze blog delen wij onze visie op het zakmes. Zoals je ons kent: niet bang aangelegd met een portie gezond verstand.
Biggen houden: wat we ontdekten over biggen
Maria - | 18 september 2022
Op het einde van de zomer verwelkomden we vier schattige,bruine biggen. Wie dieren houdt, ontdekt dat er altijd te leren valt. Nog geen 3 weken later zijn we heel wat biggenavonturen rijker en delen we jullie graag onze nieuwe kennis over biggen.
Zelfoogstdag bij bi-jovira: ontdekken hoe het ├ęcht anders kan
Maria - | 10 september 2022
We gingen naar de zelfoogstdag van Bi-jovira in Ooltgensplaat. Een akkerbouwbedrijf dat het roer jaren geleden radicaal omgooide naar de enige kant die houdbaar is: regeneratieve landbouw. Een boet met een hart voor de aarde, het (boeren)land en de mens. Wij zijn nu al fan en geloven erin.
Onze netflix-favorieten
Maria - | 13 mei 2022
Duurzaam en zelfvoorzienend wonen op het platteland vraagt om een tijdsinvestering. Toch kregen we het voor elkaar de tofste docu's op netflix te kijken en stelden zo onze top-5 samen. Uiteraard met de focus op natuur, biodiversiteit, verbondenheid en regeneratie.