Voorbereiding

Zorg voor een schone werkruimt, een grote pan kokend water en scherpe messen. Houd alles bij de hand wat je nodig hebt tijdens en na het slachten: snijplanken, diepvrieszakken en vuilniszakken. Heb je een plukmachine? Zet hem startklaar.

Vang de kip

Vang de kip (of eend, kalkoen, parelhoen, etc). Soms zetten wij ze - omdat ze vrij rondscharrelen op het weiland - al eerder apart. Slacht nooit zwakke of zieke dieren om te verwerken tot voedsel.

Dood de kip

Er zijn verschillende methodes en je moet zelf ontdekken wat voor jou de meest passende en veilige methode is (omdat je met scherpe voorwerpen werkt) en uiteraard ook de meest humane methode.

Uithangen

Wij laten het geslachte pluimvee even hangen, zodat we nadien schoner kunnen werken.

In de pan

Dompel de kip een aantal keer kort onder in kokend water, niet te lang want anders kook je de kip. Als het lukt de veren zonder kracht eruit te trekken, is het goed.

Plukken

Plukken kan met de hand of met de plukmachine. Wij kunnen het met de hand maar hebben met het oog op tijdsbesparing nu ook een plukmachine staan.

Kip schoonmaken

Een vak apart. De kip moet open en de ingewanden worden losgemaakt van de kip en verwijderd. Wij spoelen de kip schoon en controleren of de kip schoon is maar ook de ingewanden of die er goed en gezond uitzien.

In de diepvries(zak)

Klaar om ingevroren te worden. Je kunt de kip in z'n geheel invriezen maar uiteraard ook de poten of vleugels apart invriezen.

Schoonmaken

Waar wordt gewerkt, moet worden schoongemaakt. Je werkt met bloed en dode beesten, dus zorgvuldigheid is geboden.

Wil jij dat ook leren?

Dat kan! Meld je aan voor onze volgende workshop.

Waarom we kippen houden

Er zijn meer redenen om kippen te houden dan voor het vlees.

Kippensoep

Lees hier ons favoriete kippenrecept.

Kijkje in ons dagelijks leven?

De 11 meest gestelde vragen over erfdelen met je (schoon)familie
Maria - | 06 maart 2022
Waarom? Heb je nooit ruzie? Wat als je weg wil? De meeste mensen hebben een hoop vragen over erfdelen. Speciaal voor jou hebben wij de 11 meest gestelde vragen in één overzichtelijke blog beantwoord.
Kamperen op TuinGoed Bonatèr
Maria - | 28 mei 2022
Grenzend aan het Markermeer in de top voor Noord-Holland vinden we de biologisch-dynamische tuinderij met bijbehorende boerencamping. Wij kampeerder drie dagen in deze groene oase en laten jou weten wat wij ervan vonden.
Wat er te vertellen valt over parelhoenders
Maria - | 22 mei 2022
Parelhoenders - ook wel stipkippen genoemd (echt een véél leuker woord) - zijn fantastische hoenderachtige vogels om te houden. In de loop van de tijd zijn wij van ze gaan houden en ontdekten we iets meer over deze interessante beestjes.
Kruidenspiraal aanleggen
Maria - | 22 mei 2022
In het ontwerp van onze inheemse, natuurlijke voortuin stond een prachtige kruidenspiraal ingetekend. In deze blog laten we zien hoe een ontwerp werd gerealiseerd.
Upcycle oude dakpannen
Maria - | 22 mei 2022
Na al dat gebouw en verbouw kwamen er heel wat toffe, oude dakpannen beschikbaar. Er kwam een ander plan voor de dakpan, of eigenlijk: plannen. We hadden zoveel leuke ideeën dat we zelfs oude dakpannen aan 't eind van de straat hebben opgehaald. In deze blog 5 manieren om dakpannen te hergebruiken.
Kalkpoten: raak de schurftmijt kwijt
Maria - | 21 mei 2022
Voor wie weet dat de kalkpoten bij kippen eigenlijk wordt veroorzaakt door schurftmijt, is het er vast over eens dat kalkpoot een behoorlijk aangename aanduiding is van deze aandoening. Enfin, deze mijt zijn we liever kwijt! Lees in onze blog de natuurlijke aanpak van de schurftmijt.