Voorbereiding

Zorg voor een schone werkruimt, een grote pan kokend water en scherpe messen. Houd alles bij de hand wat je nodig hebt tijdens en na het slachten: snijplanken, diepvrieszakken en vuilniszakken. Heb je een plukmachine? Zet hem startklaar.

Vang de kip

Vang de kip (of eend, kalkoen, parelhoen, etc). Soms zetten wij ze - omdat ze vrij rondscharrelen op het weiland - al eerder apart. Slacht nooit zwakke of zieke dieren om te verwerken tot voedsel.

Dood de kip

Er zijn verschillende methodes en je moet zelf ontdekken wat voor jou de meest passende en veilige methode is (omdat je met scherpe voorwerpen werkt) en uiteraard ook de meest humane methode.

Uithangen

Wij laten het geslachte pluimvee even hangen, zodat we nadien schoner kunnen werken.

In de pan

Dompel de kip een aantal keer kort onder in kokend water, niet te lang want anders kook je de kip. Als het lukt de veren zonder kracht eruit te trekken, is het goed.

Plukken

Plukken kan met de hand of met de plukmachine. Wij kunnen het met de hand maar hebben met het oog op tijdsbesparing nu ook een plukmachine staan.

Kip schoonmaken

Een vak apart. De kip moet open en de ingewanden worden losgemaakt van de kip en verwijderd. Wij spoelen de kip schoon en controleren of de kip schoon is maar ook de ingewanden of die er goed en gezond uitzien.

In de diepvries(zak)

Klaar om ingevroren te worden. Je kunt de kip in z'n geheel invriezen maar uiteraard ook de poten of vleugels apart invriezen.

Schoonmaken

Waar wordt gewerkt, moet worden schoongemaakt. Je werkt met bloed en dode beesten, dus zorgvuldigheid is geboden.

Wil jij dat ook leren?

Dat kan! Meld je aan voor onze volgende workshop.

Waarom we kippen houden

Er zijn meer redenen om kippen te houden dan voor het vlees.

Kippensoep

Lees hier ons favoriete kippenrecept.

Kijkje in ons dagelijks leven?

Onze varkens, van big tot slacht.
Mark - | 03 februari 2024
In september kochten we vier biggetjes - een kruising tussen wolvarken en duroc. Een kort fotoverslag van 10 maanden varkens houden.
Een duurzame feestdag: van geen tot groene cadeautjes
Maria - | 06 augustus 2023
In de blogreeks: duurzame feestdagen. We gaan van start met duurzaam cadeautjes geven. Als gever heb je enkel een beetje creativiteit, eigenheid en liefde nodig om de ontvanger een blij mens te maken. In deze blog geven we je wat groene adviezen.
Hiken in nationaal park Alpi Marittime
Maria - | 31 juli 2023
Het begon met een spontaan idee om na een tiental jaren weer eens de rugzak af te stoffen en te gaan doen waar we eens - lang geleden voor we kinderen hadden - zo blij van werden: hiken. Wie ons kent, weet dat een idee als vanzelfsprekend wordt uitgevoerd. Lees het hele avontuur hier.
De tentipi: een review over dé tent onder de tipi's
Maria - | 15 april 2023
Sinds jaar en dag slapen we in de tentipi. Inmiddels kennen we die tent van binnen en van buiten, letterlijk. Jarenlang prijkten we op de hoofdpagina van de IJslandse VVV poserend voor de tipi trekkend als gezin door dat onherbergzame land. Tijd voor een review.
Kombucha: lang leve de scoby!
Maria - | 26 maart 2023
Zelfvoorzienend leven en gevarieerd eten gaan ons gemakkelijk af. Zelf voorzien in een gevarieerd drankenassortiment is een grotere uitdaging. Naast verse (kruiden)thee en eindeloze hoeveelheden sap en limonade van fruit van eigen erf, voegen we graag toe aan het DIY-assortiment: kombucha!
Herfst in de moestuin: bezigheden in november
Maria - | 30 oktober 2022
Een moestuinseizoen stopt nooit. Het jaarrond zijn er werkzaamheden en is er te oogsten. Toch wordt wel gezegd dat zo tegen het eind van het jaar het moestuinseizoen op z'n eind loopt. In deze blog de werkzaamheden in de moestuin in november.