• 8 redenen om kippen te houden

    Maria - | 31 januari 2022

    Waarom? 8x daarom in willekeurige volgorde!

1. Het hele eieren eten

Wie kippen heeft, die heeft eieren. In de zomer wat meer dan in de winter, maar met gezonde kippen en een goed ras, heb je het hele jaar door kakelverse eieren. Heb je een dag geen tijd (of zin) om eieren te rapen? Ook dan is alles nog koek en ei. Enfin, eieren rapen is een aangenaam klusje en maakt, gegarandeerd, van iedereen een blij ei.

2. Kuikens

Kuikens zijn op zich al een reden om kippen te houden. Zodra die fluffige, zachte, piepende beestjes uit hun schaal zijn gekropen, dromt groot en klein zich om dat donzige gekrioel. Met dat ik dit schrijf realiseer ik me dat het thema 'kuikens' eigenlijk een aparte blog verdient. Want dat wat tussen een ei en een kip in zit, in minstens zo de moeite waard. Voor de kinderen staat deze (toevallige) reden nummer 2 trouwens met stip op nummer 1.

3. Aan de slag(t)

Niet elk ras is geschikt voor de slacht: een beetje vleeskip heeft wel degelijk een ander formaat dan een snoezig krielkipje. Het is raadzaam als je voor het eerst gaat slachten, je te informeren over het proces (of volg een workshop bij ons). Niet ieder krijgt dat eeuwenoude ambacht immers van huize uit nog met de soeplepel ingegoten. Hoewel het best een arbeidsintensief karwei is, zelfs met plukmachine, is niets mooier dan een verse, eerlijke, gezonde kippenpoot van een kip die er een heerlijk leven op heeft zitten.

4. Dankbare restjeseters

Kippen passen perfect bij een (landelijk) leven dat uitgaat van de principes van permacultuur: alles heeft een functie en afval bestaat niet. Op zich kunnen we GFT-afval altijd kwijt op de composthoop, in de wormenbak of bokashi-emmer, maar zeer regelmatig gaat keukenafval als aanvulling op het normale voer naar de kippen toe. Niet alleen keukenafval, maar ook van het overschot aan aangevreten sla, halfvergane spinazie en de loof van bietjes maken ze dankbaar gebruik. Voor een appel en een ei zijn de kippen blij.

5. Hups, weg met die rups

Kippen in je (moes)tuin los laten lopen heeft zo zijn voordelen. Het zijn insecteneters die graag - en daar zijn we ze zeer dankbaar voor - de larven en eitjes van bijvoorbeeld mieren en slakken eten. Toch is een mobiele kippenren een serieuze overweging als je zelf nog aardbei en tomaat wilt eten, want ook kippen eten liever een verse, sappige, rode aardbei dan een dikke, groene rups.

6. Kippenmest is het best

Van scharrelei tot vleeskip, van restjeseters tot rupseters: kippen zijn multifunctioneel en onmisbaar. Dan hebben we het nog niet eens gehad over het bruine goud: kippenstront! Kippenmest is een mengsel van strooisel met strontjes. Eens in de zoveel tijd legen we een paar flinke kruiwagens op de composthoop, dat na een paar maanden vermengd met ander groente- fruit en tuinafval, bladeren, gras en wat karton, zich ontwikkeld tot vruchtbare, luchtige nieuwe grond.

7. Gezellig

Waarom zou je kippen houden? "Het is gewoon leuk", zeiden de kinderen hier in koor. Kippen zijn gezelligheidsdieren (het schijnt overigens dat het woord gezelligheidsdier een echt 'Nederlands' woord is zonder goede vertaling naar andere talen). Enfin, niet zo gezellig dat ze het liefst met 9 kippen op een vierkante meter zitten wat onze scharrelvrienden van Beter Leven ons graag willen laten geloven. Ik bedoel gewoon dat het fijn is gezinsvriendelijke levende wezens om je heen te hebben die enorm van het leven lijken te genieten. Dat is gezellig!

8. Eieren komen niet uit eierdozen en kipfilet niet uit de supermarkt

Wie opgroeit op het platteland met ouders die geloven in zelfvoorzienend leven, weet van jongs af aan dat je dieren met respect behandeld, dat je - hoe dan ook - dagelijks zorg draagt voor de dieren en dat een ei uit een kippenkont komt waar vervolgens wat stront op zit als je hem raapt en dat een kippenpoot acht maanden tijd kost: van ei tot kuiken tot kip tot slacht. En dat elke fase, elke stap kost tijd en energie dat zich uitbetaald in geluk en voldoening. Dieren houden is niet alleen leerzaam voor kinderen, maar ook als volwassene heb je opeens kalkpoten of bloedluis te behandelen of moet je bedenken hoe je die vervelende ratten uit het kippenhok weghoudt.

Een kip slachten: van A tot Z
Maria - | 23 mei 2022
We doen het graag zelf. Kippen houden, kuikens grootbrengen en kippen slachten om vervolgens eigengemaakte kippensoep te maken. In deze blog nemen we je mee in de stappen van slachten van een kip.
Kalkpoten: raak de schurftmijt kwijt
Maria - | 21 mei 2022
Voor wie weet dat de kalkpoten bij kippen eigenlijk wordt veroorzaakt door schurftmijt, is het er vast over eens dat kalkpoot een behoorlijk aangename aanduiding is van deze aandoening. Enfin, deze mijt zijn we liever kwijt! Lees in onze blog de natuurlijke aanpak van de schurftmijt.
Help! Bloedluis in het kippenhok
Maria - | 17 mei 2022
Wie kippen houdt komt ongetwijfeld in aanraking met ziektes en plagen. Van kalkpoten tot bloedluis tot ratten in het hok. Je hoeft geen halve dierenarts te zijn om kippen te houden, maar niet alles in het hok kan je op zijn beloop laten gaan. In deze blog: hoe pak je bloedluis aan.
Onze siroop van paardebloem
Maria - | 05 mei 2022
De laatste zondag van april is het 'dag van de paardenbloem'. Geheel terecht dat dit wonderlijke plantje een eigen dag heeft, want - zoals die commercial van de radio zegt - wie maar lang genoeg gewoon blijft, wordt vanzelf bijzonder. In deze blog ons recept voor paardenbloemenlimonade.
Houtsnippers: hoe het bruine goud de grijze tegel vervangt
Maria - | 26 februari 2022
Houtsnippers zijn functioneel en een zeer mooi bijproduct van dat wat reeds aanwezig is op ons erf: hout. Hout van gerooide bomen, geknotte wilgen en afgewaaide takken. En met honderden bomen is er - naast hout voor de warmte binnen - voldoende over voor snippers buiten. Dat snijdt hout!
DIY vetbol: vogels voeren in de tuin
Maria - | 29 januari 2022
Ik heb ooit eens gelezen over dat vogeltjes verstrikt kunnen raken in het netje van een vetbol zoals deze te koop zijn bij supermarkten en tuinwinkels, voorzien van bijpassende afbeelding. Vanaf dat moment maken we onze vetbollen zelf. Liever tien vogels in de lucht, dan één in de hand.

Kijkje in ons dagelijks leven?