• 8 redenen om kippen te houden

    Maria - | 31 januari 2022

    Waarom? 8x daarom in willekeurige volgorde!

1. Het hele eieren eten

Wie kippen heeft, die heeft eieren. In de zomer wat meer dan in de winter, maar met gezonde kippen en een goed ras, heb je het hele jaar door kakelverse eieren. Heb je een dag geen tijd (of zin) om eieren te rapen? Ook dan is alles nog koek en ei. Enfin, eieren rapen is een aangenaam klusje en maakt, gegarandeerd, van iedereen een blij ei.

2. Kuikens

Kuikens zijn op zich al een reden om kippen te houden. Zodra die fluffige, zachte, piepende beestjes uit hun schaal zijn gekropen, dromt groot en klein zich om dat donzige gekrioel. Met dat ik dit schrijf realiseer ik me dat het thema 'kuikens' eigenlijk een aparte blog verdient. Want dat wat tussen een ei en een kip in zit, in minstens zo de moeite waard. Voor de kinderen staat deze (toevallige) reden nummer 2 trouwens met stip op nummer 1.

3. Aan de slag(t)

Niet elk ras is geschikt voor de slacht: een beetje vleeskip heeft wel degelijk een ander formaat dan een snoezig krielkipje. Het is raadzaam als je voor het eerst gaat slachten, je te informeren over het proces (of volg een workshop bij ons). Niet ieder krijgt dat eeuwenoude ambacht immers van huize uit nog met de soeplepel ingegoten. Hoewel het best een arbeidsintensief karwei is, zelfs met plukmachine, is niets mooier dan een verse, eerlijke, gezonde kippenpoot van een kip die er een heerlijk leven op heeft zitten.

4. Dankbare restjeseters

Kippen passen perfect bij een (landelijk) leven dat uitgaat van de principes van permacultuur: alles heeft een functie en afval bestaat niet. Op zich kunnen we GFT-afval altijd kwijt op de composthoop, in de wormenbak of bokashi-emmer, maar zeer regelmatig gaat keukenafval als aanvulling op het normale voer naar de kippen toe. Niet alleen keukenafval, maar ook van het overschot aan aangevreten sla, halfvergane spinazie en de loof van bietjes maken ze dankbaar gebruik. Voor een appel en een ei zijn de kippen blij.

5. Hups, weg met die rups

Kippen in je (moes)tuin los laten lopen heeft zo zijn voordelen. Het zijn insecteneters die graag - en daar zijn we ze zeer dankbaar voor - de larven en eitjes van bijvoorbeeld mieren en slakken eten. Toch is een mobiele kippenren een serieuze overweging als je zelf nog aardbei en tomaat wilt eten, want ook kippen eten liever een verse, sappige, rode aardbei dan een dikke, groene rups.

6. Kippenmest is het best

Van scharrelei tot vleeskip, van restjeseters tot rupseters: kippen zijn multifunctioneel en onmisbaar. Dan hebben we het nog niet eens gehad over het bruine goud: kippenstront! Kippenmest is een mengsel van strooisel met strontjes. Eens in de zoveel tijd legen we een paar flinke kruiwagens op de composthoop, dat na een paar maanden vermengd met ander groente- fruit en tuinafval, bladeren, gras en wat karton, zich ontwikkeld tot vruchtbare, luchtige nieuwe grond.

7. Gezellig

Waarom zou je kippen houden? "Het is gewoon leuk", zeiden de kinderen hier in koor. Kippen zijn gezelligheidsdieren (het schijnt overigens dat het woord gezelligheidsdier een echt 'Nederlands' woord is zonder goede vertaling naar andere talen). Enfin, niet zo gezellig dat ze het liefst met 9 kippen op een vierkante meter zitten wat onze scharrelvrienden van Beter Leven ons graag willen laten geloven. Ik bedoel gewoon dat het fijn is gezinsvriendelijke levende wezens om je heen te hebben die enorm van het leven lijken te genieten. Dat is gezellig!

8. Eieren komen niet uit eierdozen en kipfilet niet uit de supermarkt

Wie opgroeit op het platteland met ouders die geloven in zelfvoorzienend leven, weet van jongs af aan dat je dieren met respect behandeld, dat je - hoe dan ook - dagelijks zorg draagt voor de dieren en dat een ei uit een kippenkont komt waar vervolgens wat stront op zit als je hem raapt en dat een kippenpoot acht maanden tijd kost: van ei tot kuiken tot kip tot slacht. En dat elke fase, elke stap kost tijd en energie dat zich uitbetaald in geluk en voldoening. Dieren houden is niet alleen leerzaam voor kinderen, maar ook als volwassene heb je opeens kalkpoten of bloedluis te behandelen of moet je bedenken hoe je die vervelende ratten uit het kippenhok weghoudt.

Onze varkens, van big tot slacht.
Mark - | 03 februari 2024
In september kochten we vier biggetjes - een kruising tussen wolvarken en duroc. Een kort fotoverslag van 10 maanden varkens houden.
Kombucha: lang leve de scoby!
Maria - | 26 maart 2023
Zelfvoorzienend leven en gevarieerd eten gaan ons gemakkelijk af. Zelf voorzien in een gevarieerd drankenassortiment is een grotere uitdaging. Naast verse (kruiden)thee en eindeloze hoeveelheden sap en limonade van fruit van eigen erf, voegen we graag toe aan het DIY-assortiment: kombucha!
Herfst in de moestuin: bezigheden in november
Maria - | 30 oktober 2022
Een moestuinseizoen stopt nooit. Het jaarrond zijn er werkzaamheden en is er te oogsten. Toch wordt wel gezegd dat zo tegen het eind van het jaar het moestuinseizoen op z'n eind loopt. In deze blog de werkzaamheden in de moestuin in november.
Biggen houden: wat we ontdekten over biggen
Maria - | 18 september 2022
Op het einde van de zomer verwelkomden we vier schattige,bruine biggen. Wie dieren houdt, ontdekt dat er altijd te leren valt. Nog geen 3 weken later zijn we heel wat biggenavonturen rijker en delen we jullie graag onze nieuwe kennis over biggen.
Een kip slachten: van A tot Z
Maria - | 23 mei 2022
We doen het graag zelf. Kippen houden, kuikens grootbrengen en kippen slachten om vervolgens eigengemaakte kippensoep te maken. In deze blog nemen we je mee in de stappen van slachten van een kip.
Wat er te vertellen valt over parelhoenders
Maria - | 22 mei 2022
Parelhoenders - ook wel stipkippen genoemd (echt een véél leuker woord) - zijn fantastische hoenderachtige vogels om te houden. In de loop van de tijd zijn wij van ze gaan houden en ontdekten we iets meer over deze interessante beestjes.

Kijkje in ons dagelijks leven?