• Onze kippensoep

    Maria - | 05 mei 2022

    van kip op het erf tot soep in je bord

Slacht de kip

Deze stap kunnen we niet in een alinea stoppen, daarom hebben we een heuse workshop waarin wij jou leren hoe dit werkt. Van het vangen tot de kip tot het ontleden en invriezen. Voor nu: zorg dat je kip op tijd uit de vriezer haalt en niet pas als je over een uurtje je kippensoep wilt serveren.

Trekken maar

Haal je bouillon door een vergiet en vang op in je soeppan. Dat is het snelle onderdeel van deze stap. Alles wat in het vergiet achterblijft wordt nauwkeurig ontdaan van alle botjes, tot op het bot wordt dit werkje uitgevoerd. Een beetje hittebestendige handen zijn wel handig bij dit klusje. Het vlees wordt weer bij de bouillon gevoegd.

Pluizen maar

Water in de pan, kip erbij en koken maar. En met koken bedoel we echt gewoon: laat het gaan. Je kunt gerust een taart bakken, een vogelhuisje in elkaar timmeren of het weiland maaien. Of beter nog: allemaal! Je kunt verder naar de volgende stap als het vlees van de botten valt of er minimaal gemakkelijk vanaf komt.

Naar smaak

Naar smaak voeg je toe wat lekker is. Voor ons kan niet ontbreken: prei, winterpeen, vermicelli, peterselie en een ui. Goed fijn snijden. Ook naar smaak: een (kippen)bouillonblokje en verse kruiden.

Pruttelen

Nog even een poosje laten doorpruttelen. Tip: proef ook even. Voeg naar smaak nog het één of ander toe. Nu kan het nog. Als het zo op het bord van je gasten ligt, niet meer.

Serveren

Klaar, serveren maar! Tijd voor echte, ouderwetse kippensoep. Wij eten vaak zelfgemaakt volkoren brood bij de soep, een heerlijke combinatie.

Augurken inmaken
Mark - | 28 juli 2022
Gedurende de zomermaanden heb je veel plezier van een paar augurken planten. En als je ze inmaakt: een heel jaar! In deze blog een laten we zien hoe je van een paar augurken planten in een paar weken genoeg hebt voor een jaar (zolang niemand zwanger is!).
Zelfgemaakte mayonaise
Maria - | 21 mei 2022
Een groot deel van het jaar, hebben we meer eieren dan we nodig hebben. Dat maakt een mens creatief. Hoewel mayonaise niet veel eieren nodig heeft, kunnen we er meer ei in kwijt dan in een pot uit de supermarkt. En het is nog lekkerder ook!
Onze siroop van paardebloem
Maria - | 05 mei 2022
De laatste zondag van april is het 'dag van de paardenbloem'. Geheel terecht dat dit wonderlijke plantje een eigen dag heeft, want - zoals die commercial van de radio zegt - wie maar lang genoeg gewoon blijft, wordt vanzelf bijzonder. In deze blog ons recept voor paardenbloemenlimonade.
Wildplukken in het vroege voorjaar
Maria - | 01 maart 2022
Wildplukken kan het hele jaar door, ook in het vroege voorjaar als alles nog kaal lijkt. Als je goed kijkt, is er op elk moment van het jaar eetbaars te ontdekken. In deze blog: wildplukken in het vroege voorjaar in de polders van de Krimpenerwaard.
Van vlierbloesem tot bloemige limonade
Maria - | 05 januari 2022
Als de lente zijn beste tijd heeft gehad en de zomer om de hoek komt kijken, viert de vlier zijn hoogtijdagen. De parfumachtige, lichtzoete vlierbloesem riekt je tegemoet op die eerste zonnige dagen. Tijd om op pad te gaan om de stuifmeelrijkste, witte schermen tot zachte limonade te toveren.
Brood op de plank met panasonic
Maria - | 11 januari 2022
Meesterbakker worden in eigen huis vereist in deze tijd weinig meer dan eigenaar te zijn van de beste broodbakmachine van het land: de panasonic. In deze blog vertellen waarom deze machine broodnodig is voor jouw keukenuitzet en je in een handomdraai vers brood op de plank hebt.

Kijkje in ons dagelijks leven?