• Onze kippensoep

    Maria - | 05 mei 2022

    van kip op het erf tot soep in je bord

Slacht de kip

Deze stap kunnen we niet in een alinea stoppen, daarom hebben we een heuse workshop waarin wij jou leren hoe dit werkt. Van het vangen tot de kip tot het ontleden en invriezen. Voor nu: zorg dat je kip op tijd uit de vriezer haalt en niet pas als je over een uurtje je kippensoep wilt serveren.

Trekken maar

Haal je bouillon door een vergiet en vang op in je soeppan. Dat is het snelle onderdeel van deze stap. Alles wat in het vergiet achterblijft wordt nauwkeurig ontdaan van alle botjes, tot op het bot wordt dit werkje uitgevoerd. Een beetje hittebestendige handen zijn wel handig bij dit klusje. Het vlees wordt weer bij de bouillon gevoegd.

Pluizen maar

Water in de pan, kip erbij en koken maar. En met koken bedoel we echt gewoon: laat het gaan. Je kunt gerust een taart bakken, een vogelhuisje in elkaar timmeren of het weiland maaien. Of beter nog: allemaal! Je kunt verder naar de volgende stap als het vlees van de botten valt of er minimaal gemakkelijk vanaf komt.

Naar smaak

Naar smaak voeg je toe wat lekker is. Voor ons kan niet ontbreken: prei, winterpeen, vermicelli, peterselie en een ui. Goed fijn snijden. Ook naar smaak: een (kippen)bouillonblokje en verse kruiden.

Pruttelen

Nog even een poosje laten doorpruttelen. Tip: proef ook even. Voeg naar smaak nog het één of ander toe. Nu kan het nog. Als het zo op het bord van je gasten ligt, niet meer.

Serveren

Klaar, serveren maar! Tijd voor echte, ouderwetse kippensoep. Wij eten vaak zelfgemaakt volkoren brood bij de soep, een heerlijke combinatie.

Onze varkens, van big tot slacht.
Mark - | 03 februari 2024
In september kochten we vier biggetjes - een kruising tussen wolvarken en duroc. Een kort fotoverslag van 10 maanden varkens houden.
Kombucha: lang leve de scoby!
Maria - | 26 maart 2023
Zelfvoorzienend leven en gevarieerd eten gaan ons gemakkelijk af. Zelf voorzien in een gevarieerd drankenassortiment is een grotere uitdaging. Naast verse (kruiden)thee en eindeloze hoeveelheden sap en limonade van fruit van eigen erf, voegen we graag toe aan het DIY-assortiment: kombucha!
Meringue: verhit gesuikerd eiwit
Maria - | 22 mei 2022
Een nieuwe blog in de reeks "wat je allemaal kan doen met ei" en dan in de subcategorie: eiwit! Want deze heerlijke zoete net wat taaie gebakjes zijn niet meer dan verhit eiwit. Oké, en een hoop suiker. Lees meer over deze zoete lekkernij (zeker als je een overschot hebt aan ei).
Augurken inmaken
Mark - | 28 juli 2022
Gedurende de zomermaanden heb je veel plezier van een paar augurken planten. En als je ze inmaakt: een heel jaar! In deze blog een laten we zien hoe je van een paar augurken planten in een paar weken genoeg hebt voor een jaar (zolang niemand zwanger is!).
Zelfgemaakte mayonaise
Maria - | 21 mei 2022
Een groot deel van het jaar, hebben we meer eieren dan we nodig hebben. Dat maakt een mens creatief. Hoewel mayonaise niet veel eieren nodig heeft, kunnen we er meer ei in kwijt dan in een pot uit de supermarkt. En het is nog lekkerder ook!
Onze siroop van paardebloem
Maria - | 05 mei 2022
De laatste zondag van april is het 'dag van de paardenbloem'. Geheel terecht dat dit wonderlijke plantje een eigen dag heeft, want - zoals die commercial van de radio zegt - wie maar lang genoeg gewoon blijft, wordt vanzelf bijzonder. In deze blog ons recept voor paardenbloemenlimonade.

Kijkje in ons dagelijks leven?