Voorjaar

Ergens in het voorjaar kleuren in heel Nederland de velden geel: de paardenbloem is er! Wist je overigens dat er in Nederland meer dan 250 soorten zijn? Ik heb helaas de kennis niet om daar iets zinnigs over te schrijven, behalve dit bijzondere feitje. Wij maken elk jaar een kleine hoeveelheid siroop van paardenbloem. Op een zonnige dag trekken we er op uit met de kinderen en een mandje.

Wat heb je nodig?

  • Mandje
  • 60 paardenbloemen
  • 1250 gram suiker
  • 1 liter water
  • 2 citroenen
  • Glazen fles

Aan de slag

Pluk de paardenbloemen, Kies vooral van die grote gele bloemen met een duidelijke laag stuifmeel erop, dat geeft immers die lekkere smaak. Wij spoelen ze niet af (zonde, want je smoelt de smaak door het afvoerputje) dus kiezen voor een plukplek waar geen honden en vossen komen. Wij scheiden het geel van het groen en laten het geheel met citroenschijfjes koken en vervolgens een nachtje in het water - afgedekt uiteraard - trekken.

 

De volgende dag: aan de slag

Zeef het geheel de volgende dag door een theedoek en voeg de suiker toe en breng het opnieuw aan de kook. Giet de siroop in een uitgekookte fles en tada: daar heb je je paardenbloemlimonade!

Een kip slachten: van A tot Z
Maria - | 23 mei 2022
We doen het graag zelf. Kippen houden, kuikens grootbrengen en kippen slachten om vervolgens eigengemaakte kippensoep te maken. In deze blog nemen we je mee in de stappen van slachten van een kip.
Kalkpoten: raak de schurftmijt kwijt
Maria - | 21 mei 2022
Voor wie weet dat de kalkpoten bij kippen eigenlijk wordt veroorzaakt door schurftmijt, is het er vast over eens dat kalkpoot een behoorlijk aangename aanduiding is van deze aandoening. Enfin, deze mijt zijn we liever kwijt! Lees in onze blog de natuurlijke aanpak van de schurftmijt.
Help! Bloedluis in het kippenhok
Maria - | 17 mei 2022
Wie kippen houdt komt ongetwijfeld in aanraking met ziektes en plagen. Van kalkpoten tot bloedluis tot ratten in het hok. Je hoeft geen halve dierenarts te zijn om kippen te houden, maar niet alles in het hok kan je op zijn beloop laten gaan. In deze blog: hoe pak je bloedluis aan.
Onze kippensoep: van kip op het erf tot soep in je bord
Maria - | 05 mei 2022
Oma's kippensoep is het lekkerst, maar niet in huize van Buuren. Noem het ouderwetse kippensoep en dan komen we weer in de buurt. We delen graag ons soeprecept met échte kip (zo'n kip die hier heeft rondgescharreld en een leven heeft gehad waar het aantal beter leven sterren niet tegenop kan).
Wildplukken in het vroege voorjaar
Maria - | 01 maart 2022
Wildplukken kan het hele jaar door, ook in het vroege voorjaar als alles nog kaal lijkt. Als je goed kijkt, is er op elk moment van het jaar eetbaars te ontdekken. In deze blog: wildplukken in het vroege voorjaar in de polders van de Krimpenerwaard.
Houtsnippers: hoe het bruine goud de grijze tegel vervangt
Maria - | 26 februari 2022
Houtsnippers zijn functioneel en een zeer mooi bijproduct van dat wat reeds aanwezig is op ons erf: hout. Hout van gerooide bomen, geknotte wilgen en afgewaaide takken. En met honderden bomen is er - naast hout voor de warmte binnen - voldoende over voor snippers buiten. Dat snijdt hout!

Kijkje in ons dagelijks leven?