Ergens in het voorjaar kleuren in heel Nederland de velden geel: de paardenbloem is er! Wist je overigens dat er in Nederland meer dan 250 soorten zijn? Ik heb helaas de kennis niet om daar iets zinnigs over te schrijven, behalve dit bijzondere feitje. Wij maken elk jaar een kleine hoeveelheid siroop van paardenbloem. Op een zonnige dag trekken we er op uit met de kinderen en een mandje.
Pluk de paardenbloemen, Kies vooral van die grote gele bloemen met een duidelijke laag stuifmeel erop, dat geeft immers die lekkere smaak. Wij spoelen ze niet af (zonde, want je smoelt de smaak door het afvoerputje) dus kiezen voor een plukplek waar geen honden en vossen komen. Wij scheiden het geel van het groen en laten het geheel met citroenschijfjes koken en vervolgens een nachtje in het water - afgedekt uiteraard - trekken.
Zeef het geheel de volgende dag door een theedoek en voeg de suiker toe en breng het opnieuw aan de kook. Giet de siroop in een uitgekookte fles en tada: daar heb je je paardenbloemlimonade!