Voorjaar

Ergens in het voorjaar kleuren in heel Nederland de velden geel: de paardenbloem is er! Wist je overigens dat er in Nederland meer dan 250 soorten zijn? Ik heb helaas de kennis niet om daar iets zinnigs over te schrijven, behalve dit bijzondere feitje. Wij maken elk jaar een kleine hoeveelheid siroop van paardenbloem. Op een zonnige dag trekken we er op uit met de kinderen en een mandje.

Wat heb je nodig?

  • Mandje
  • 60 paardenbloemen
  • 1250 gram suiker
  • 1 liter water
  • 2 citroenen
  • Glazen fles

Aan de slag

Pluk de paardenbloemen, Kies vooral van die grote gele bloemen met een duidelijke laag stuifmeel erop, dat geeft immers die lekkere smaak. Wij spoelen ze niet af (zonde, want je smoelt de smaak door het afvoerputje) dus kiezen voor een plukplek waar geen honden en vossen komen. Wij scheiden het geel van het groen en laten het geheel met citroenschijfjes koken en vervolgens een nachtje in het water - afgedekt uiteraard - trekken.

 

De volgende dag: aan de slag

Zeef het geheel de volgende dag door een theedoek en voeg de suiker toe en breng het opnieuw aan de kook. Giet de siroop in een uitgekookte fles en tada: daar heb je je paardenbloemlimonade!

Onze varkens, van big tot slacht.
Mark - | 03 februari 2024
In september kochten we vier biggetjes - een kruising tussen wolvarken en duroc. Een kort fotoverslag van 10 maanden varkens houden.
Kombucha: lang leve de scoby!
Maria - | 26 maart 2023
Zelfvoorzienend leven en gevarieerd eten gaan ons gemakkelijk af. Zelf voorzien in een gevarieerd drankenassortiment is een grotere uitdaging. Naast verse (kruiden)thee en eindeloze hoeveelheden sap en limonade van fruit van eigen erf, voegen we graag toe aan het DIY-assortiment: kombucha!
Meringue: verhit gesuikerd eiwit
Maria - | 22 mei 2022
Een nieuwe blog in de reeks "wat je allemaal kan doen met ei" en dan in de subcategorie: eiwit! Want deze heerlijke zoete net wat taaie gebakjes zijn niet meer dan verhit eiwit. Oké, en een hoop suiker. Lees meer over deze zoete lekkernij (zeker als je een overschot hebt aan ei).
Herfst in de moestuin: bezigheden in november
Maria - | 30 oktober 2022
Een moestuinseizoen stopt nooit. Het jaarrond zijn er werkzaamheden en is er te oogsten. Toch wordt wel gezegd dat zo tegen het eind van het jaar het moestuinseizoen op z'n eind loopt. In deze blog de werkzaamheden in de moestuin in november.
Biggen houden: wat we ontdekten over biggen
Maria - | 18 september 2022
Op het einde van de zomer verwelkomden we vier schattige,bruine biggen. Wie dieren houdt, ontdekt dat er altijd te leren valt. Nog geen 3 weken later zijn we heel wat biggenavonturen rijker en delen we jullie graag onze nieuwe kennis over biggen.
Augurken inmaken
Mark - | 28 juli 2022
Gedurende de zomermaanden heb je veel plezier van een paar augurken planten. En als je ze inmaakt: een heel jaar! In deze blog een laten we zien hoe je van een paar augurken planten in een paar weken genoeg hebt voor een jaar (zolang niemand zwanger is!).

Kijkje in ons dagelijks leven?