• Augurken inmaken

    Mark - | 28 juli 2022

    Van zout naar zoet-zuur

Augurken plukken

Pluk de augurken, ergens tussen mid juni en eind augustus als ze groot genoeg zijn. Maar ook niet té groot.

Augurken geplukt?

Spaar voor een kleine week bij elkaar, zodat je genoeg hebt voor een aantal potten. Geplukte augurken blijven zeker 5 dagen goed in de koelkast.

Reken af met de stekels

Klaar voor het inmaken? Borstel de augurken onder riant stromend water af met een harde borstel. De stekeltjes veeg je weg, en je augurk in schoon voor het pekelbad.

Eerst het zout voor het zuur

Leg de augurken wel in een goed gemengd water/zout mengsel. Gebruik 70-80 gram zout per liter water - op 2 emmers ruim een kilo. Zet de gepekelde augurken 24-36 uur weg in de koeling.

Ontzilten

Na 24-36 uur kun je de augurken gaan wassen. Zet ondertussen een grote pan op waarin je een mengsel kookt van azijn, wijn, water en suiker. Voor de 18 potten van bovenstaande foto zijn 2 liter azijn, 2 flessen witte wijn, anderhalve liter water en bijna 1 kg suiker gebruikt.

Potten koken

Terwijl het zoet-zure mengsel kookt, kunnen de potten worden uitgekookt in een water/soda mengsel. Na koken natuurlijk afspoelen met heet water en eventueel nog vullen met schoon kokend water totdat de augurken erin gaan.

Soorten en maten

Kook de augurken een aantal minuten in het azijn-mengsel. De grote 10-15 minuten, de kleintjes nog geen 5 minuten. Schep ze er met een schuimspaan uit, en vul de potten met augurken. De grote augurken in partjes. Vul de flessen af met het azijn-mengsel, knoflook en kruiden naar smaak (mosterdzaad, komijn, peper etc).

Het resultaat

Een uurtje later staan alle potten afgevuld met augurk, kruiden en het zoet-zure mengsel. Afspoelen met lauw-warm water, stickers erop, en klaar voor consumptie!

De oogst van?

De 18 potten zijn de oogst van 2 weken in het hoogseizoen van een verhoogd bed van ca. 5 m2 met augurkenplanten.