• Meringue: verhit suiker en eiwit

    Maria - | 22 mei 2022

Meringue: EI-tje om te maken

Meringue is een dankbare lekkernij voor de zoetekauw die een overschot aan ei heeft. Het fijne is dat ook ei van een eend en gans ook goed bruikbaar zijn, zonder dat het de smaak beïnvloedt. Wist je trouwens dat verse eieren de beste meringue geven? Geregeld staan hier dus schalen met witte, wollige suikerkoekjes te pronken op de tafel. Tenminste, niet voor lang… want die meringue komt snel aan zijn ei(nde). Gelukkig is het een eitje om ze te maken, in een handomdraai staat er nieuwe Hollandse meringues in een schaal op tafel.

EI-ndelijk beginnen

Verwarm de oven op 90 graden.

Verder heb je nodig:

  • 4 eiwitten
  • 200 gram kristalsuiker
  • Naar smaak: citroenrasp, kaneel, vanille-extract, kokos, cacao
  • Vetvrije kom
  • Mixer
  • Herbruikbaar bakpapier

EI-tje splitsen

Het splitsen van ei is een essentiële stap die zorgvuldig uitgevoerd moet worden. Lukt dit niet, dan gaat de meringue gegarandeerd mislukken. Ga steriel te werk: zorg voor schone handen en een schone, vetvrije schaal. Scheid vervolgens de eiwitten van het eigeel. Gooi het eigeel zeker niet weg, lekker voor advocaat!

EI-wit kloppen

Tijd om de eiwitten op te kloppen. Voeg heel langzaam gedurende het kloppen de suiker toe, zodat het goed worden opgenomen.

EI-gen smaak

Terwijl die gesuikerde eiwitten lekker stijf staan te kloppen, kan je naar smaak jouw lievelings toevoegen. Wij zijn dol op een beetje citroen, maar varieer gerust!

EI-witten verhitten

Is het eiwit stijf en op smaak? Tijd om ze op te spuiten en in de oven te verhitten. Zet ze na het opspuiten direct in de oven en bak ze zo'n 90 minuten op 90 graden. Wachttijd = ambachttijd. Dus brei een sjaal, oogst de tomaten of weck courgette.

EI-nde

Na anderhalf uur zijn de meringues klaar. Klaar om opgegeten te worden.

EI-nde!

Kijkje in ons dagelijks leven?