Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie zijn de leukste biggen van 't land?

Op het einde van de zomer verwelkomden we vier schattige, bruine biggen. We houden een kruising tussen een wolvarken en een duroc, een kruising die geliefd is vanwege de malsheid van het vlees, het tempo waarin ze in kilo's kunnen groeien en de winterhardheid aangezien ze bij ons lekker mogen scharrelen en modder rollen. Ondanks dat we al jaren drie (inmiddels bejaarde) hangbuikzwijnen houden, bleek de komst van de biggen toch weer meer voeten in de aarde te hebben dan we aanvankelijk hadden gedacht. Youtube uitgekeken, boeken gelezen en wie vervolgens dieren houdt, weet dat er nog altijd meer in de praktijk te leren valt. In deze blog delen we jullie onze nieuwe zeven biggeninzichten.

1. Biggen kunnen zwemmen

Nog voordat we de vier biggen konden uitladen, konden we een dierenavontuur aan onze teller toevoegen. Wat een spectaculair onthaal moest worden, werd een achtervolging van zestig minuten die resulteerde in een nat pak én een big. Enfin, eind goed als goed. Maar biggen kunnen zwemmen en schuwen daar zeker niet voor. We hebben een nieuw hek laten slaan en een zwembad neergezet voor ze.

2. Biggen hebben nooit geen honger

Het maakt niet uit op welk moment van de dag de appelschillen worden gevoederd, restanten salade, overrijpe stoofperen of doorgeschoten andijvie: biggen eten. Nog voor het voer goed en wel uit de emmer gehaald kan worden, zitten die biggensnuiten al in de bak. Wist je dat deze biggen wel een kilo per dag kunnen groeien?

Foto: Sheena Schouwink

3. Biggen moeten worden opgevoed

Varkens - dus ook biggen - zijn slimme, nieuwsgierige en ook leergierige dieren die je met de juiste opvoeding (altijd belonen) zelfs trucjes kan leren. Dat is niet ons hoogste en eerste doel, maar een aantal regels worden hier wel bijgebracht (leer er meer over op deze website). Ze mogen absoluut niet happen of bijten en moeten voor ons opzij gaan. Tot nu toe vordert de opvoeding aardig, consequent zijn, afstraffen en belonen werken zoals gewoonlijk.

 

4. Biggen zijn speels

Biggen zijn speelse beestjes. Alles wat ze doen is van korte duur, maar ze spelen geregeld even een paar minuten. Met elkaar (soms wat ruw), met een bal en in een bak met water. Ook de sproeier is interessant. Speelgoed aanbieden en spel stimuleren is dus wel een pré.

5. Biggen zijn zindelijk

Net als onze oude, dikke hangbuikzwijnen, zijn ook de nieuwe biggen al schoon. Met een vrije uitloop vindt er geen bevuiling van het hok plaats en hebben ze een vaste mestplek buiten. Je kunt dus wel stellen dat biggen varkens behoorlijk zindelijke dieren zijn waar geen complete zindelijkheidstraining aan vooraf hoeft te gaan.

6. De ene big, is de andere niet

Op uiterlijk zijn de biggen te onderscheiden, maar misschien nog wel meer karakter. Onze Mozes is het big wat zodra het de kans krijgt ontsnapt en de sloten inspringt (zie 1. biggen kunnen zwemmen). Onze Aagje heeft haar naam meer dan verdient: het biggetje wat steeds vooraan staat, brutaal is en als eerste het eten in haar bek heeft.

7. Biggen molesteren

Biggen wroeten, altijd en overal als ze daar de kans voor krijgen. Ons keurig groene weilandje was in nog geen 24 uur omgewoeld, verwilderd gebied. Overigens weten we dat wroetende biggen gelukkige dieren zijn en we kunnen niet anders dan concluderen dat onze biggen extreem gelukkig zijn.

Kijkje in ons dagelijks leven?