De workshops

Een zelfvoorzienend bestaan raakt zo goed als alle facetten van het leven: energie, eten, drinken, warmte, comfort, saamhorigheid, geld, organisatie.
Het is intensief, en soms afzien. Maar: het is beter thuis rapen eten dan elders gebraad.

We hebben workshops georganiseerd rond de volgende thema's:

Workshop zelfvoorzienend leven

"The greatest benefit of self-sufficiency is freedom" zei de Griekse filosoof Epicurus ooit. Zelfvoorzienend leven. Autarkisch wonen. Off-grid. Onafhankelijk zijn. Wie wil het niet? Een workshop 'Zelfvoorzienend leven' duurt bijna twee uur, waarbij de volgende onderwerpen worden behandeld. 

  • het waarom 
  • de realisatie en financiën
  • de basis en het erfdelen

Aansluitend zal er in twee parallel sessies worden ingegaan aan de volgende onderwerpen aan de hand van een rondleiding:

  • moestuinieren en (pluim)vee
  • off-grid elektriciteit / warmte / water

In februari 2022 staan de nieuwe workshops gepland. Schrijf je in als je op de hoogte wilt blijven. We sturen je dan een early bird e-mail als de data bekend zijn.

Slachten: aan de slag(t) met kip

Workshop pluimvee slachten

Bij zelfvoorzienend leven hoort (in ons geval ook) het houden, slachten en eten van eigen dieren. Weet wat je eet wordt werkelijkheid met het leren slachten van eigen pluimvee. In deze workshop ga je aan de slag(t) met kip. 

De workshop duurt ruim 2,5 uur waarbij je na een korte rondleiding en theoretische introductie aan de slag gaat met het doden, plukken en schoonmaken van de kip. Wil jij deelnemen aan deze workshop? Dat kan. We werken met kleine groepen van maximaal 4 deelnemers. De mogelijkheid bestaat om je eigen kip (of ander pluimvee) mee te nemen.

Op 29 januari 2022 staat de volgende workshop Slachten gepland. Opgeven kan hieronder!

In 2022 zijn er weer workshops waarin we kalkoen, eend, gans en/of kwartel slachten.

Workshop Kombucha brouwen

De workshop is geschikt voor minimaal 4 tot maximaal 6 deelnemers en kost € 25. Na 1,5 uur ben je een scoby rijker, een stukje wijzer en kan je zelf aan de slag.

In 2022 staan weer nieuwe workshops gepland. Schrijf je in als je op de hoogte wilt blijven. We sturen je dan een early bird e-mail als de data bekend zijn.

Workshop off-grid zonne-energie

Misschien heb je al zonnepanelen en weet je dat normale PV-installaties niet werken zonder een werkend lichtnet.  Wat heb je nodig om een off-grid installatie te bouwen? Aan de hand van een 5kW en een 50kW installatie laten we zien wat er kan, hoe het werkt en wat het kost. Enige ervaring of affiniteit met (installatie)techniek is een pré.

De workshop is voor maximaal 6 personen. Tijdens de workshop zal er voor iedere deelnemers een berekening op maat worden gemaakt met een ruwe capaciteitsberekening, afgestemd op jouw wensen. De workshop duurt ca. 2 uur en kost € 40 per persoon. 

In het voorjaar van 2022 staan weer nieuwe workshops gepland. Schrijf je in als je op de hoogte wilt blijven. We sturen je dan een early bird e-mail als de data bekend zijn.

Composteren kun je leren

Workshop composteren

Composteren kan op verschillende manieren en wij introduceren jou graag de wonderlijke wereld van compost. De workshop duurt 1,5 uur en start met een gedeelte theorie over compost en de diverse vormen van composteren. Daarna laten wij in de praktijk zijn hoe wij het hebben aangepakt. Na 1,5 uur ben je tot de conclusie gekomen dat het niet zo ingewikkeld is als je dacht en heb je de kennis om zelf aan de slag te gaan.

Schrijf je in als je op de hoogte wilt blijven voor de volgende workshop composteren. We sturen je dan een early bird e-mail als de data bekend zijn.

Workshop moestuinieren

Moestuinieren is terug van weggeweest maar grootmoeders kennis is door de jaren heen helaas vaak verloren gegaan. Wil jij aan de slag maar weet je niet hoe? 

Schrijf je in als je op de hoogte wilt blijven voor de volgende workshop moestuinieren. We sturen je dan een early bird e-mail als de data bekend zijn.

Workshop off-grid warmte en water

Met de exponentieel stijgende prijzen voor energie en de tanende kwaliteit van het leidingwater, neemt de behoefte aan autonome energie en drinkwaterinstallaties toe. Wil je weten wat er mogelijk is met warmteopwekking, -opslag en -distributie, meld je dan aan. Ook ons bronwater wordt met een reverse osmose installatie gezuiverd tot heerlijk eigen drinkwater.

Schrijf je in als je op de hoogte wilt blijven voor de volgende workshop 'warmte en water'. We sturen je dan een early bird e-mail als de data bekend zijn.

Meewerkochtend

Je nuttig maken, je hoofd leegmaken, inspiratie opdoen, nieuwe dingen leren? Regelmatig hebben we op zaterdag een meewerkochtend en de werkzaamheden verschillen per seizoen. Inbegrepen zijn verse koffie of thee, gebak en een hoop gezelligheid. Je bent van harte welkom. Als je je aanmeld, zullen we je informeren over het volgende meewerkmoment.

Kijkje in ons dagelijks leven?