Hups weg met die rups

Natuurlijk middel tegen rupsen

Vlinders zijn mooie beestjes en zorgen voor een lieflijk karakter in elke tuin. Dat leuke gefladder om jouw plantjes heen, dat kan toch geen kwaad? Dat dachten wij dus ook. Onze mooie bessentuin veranderde ook in een mooie vlindertuin. Hartstikke schattig die vlindertjes. Niet wetend dat onze fladderige bessentuin uiteindelijk zou leiden tot een rupsenparadijs…

Er was eens een rups.. en deze rups werd geen vlinder

Het was nog geen week later en niet alleen de vlinders waren verdwenen, maar ook de helft van onze bessentuin leek te zijn weggevlogen. Nee, het waren niet de vlinders die zich tegoed deden aan onze plantjes, het was het nageslacht van de vlinders, een legioen aan groene en zwartgele rupsen die zich tegoed deden aan onze net geplante struikjes. Dat was blijkbaar hun teken van dankbaarheid voor onze gastvrijheid.

In de keuken maakten we een heerlijk maal voor ze gereed, bestaande uit groene zeep, knoflook, ui, water en peper. We serveerden het voedsel (correctie: galgenmaal) niet netjes op een bord, maar deden het knoflookgoedje in een spray. Heerlijk met dit warme weer: een verfrissende knoflookdouche. Wat bleek… Het was inderdaad zeer verfrissend. Voor de planten wel te verstaan.

De volgende dag gingen we nog eens een bezoek brengen aan het rupsenvolk, wat ondertussen gehalveerd was. Bewapend met het natuurlijk middel tegen rupsen en een mondkapje voor de mond om de overweldigende knoflooklucht te overleven, gingen we opnieuw in de aanval.

natuurlijk middel tegen rupsen
Het natuurlijk middel tegen rupsen op de plant

Een week daarop volgen we hetzelfde ritueeltje. We zagen nog een paar rupsjes die de eerste twee aanvallen blijkbaar hadden overleefd. Echte die-hards. Maar driemaal is scheepsrecht. Opnieuw kwamen we volledig gepantserd met ons wapenarsenaal aanzetten. Klaar voor de genadeslag.

 

Het recept van een natuurlijk middel tegen rupsen

Rupsen bestrijden doen we met natuurlijke milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen tegen rupsen. We maakten ons eigen gif bestaande uit de volgende ingrediënten:

 • liter water
 • 7 tenen knoflook (in stukjes)
 • 2 kleine uien (in stukken)
 • 1 theelepel cayennepeper
 • 1 eetlepel groene zeep

Deze ingrediënten mixen we door elkaar en laten we paar dagen even in een fles trekken. Vervolgens zeven we het water, zodat er geen kleine stukjes in de buis van de spray blijven hangen. Daarna spuiten we om de paar dagen de plantjes onder, net zolang tot er geen rups meer te zien is. Na een week herhalen we hetzelfde riedeltje, zodat de eitjes geen schijn van kans maken.

Hoe werkt het natuurlijk middel tegen rupsen?

Het natuurlijke middel tegen rupsen werkt ontzettend effectief. De groene zeep en de olie uit de knoflook houden de ingrediënten aan de blaadjes vast. Het natuurlijke middel tegen rupsen maakt de blaadjes oneetbaar en het doet de eitjes en rupsen verstikken.

Voorkomen is beter dan genezen

Het is uiteraard beter om de rupsjes te voorkomen. Gebruik daarom afleiders voor de vlinders. Zo is de Oost-Indische kers in de tuin een super afleider. Behalve dat de bloemen en het jonge blad eetbaar zijn (het smaakt een beetje pittig; net als radijs) gebruiken vlinders die ook. Hierdoor is er een grotere kans dat de Koolwitjes je met rust laten. Daarnaast is het verstandig om netten over de planten te plaatsen. Dit staat niet mooi, maar afgevreten planten al helemaal niet. De netten voorkomen dat de Koolwitjes een leger aan vreters achterlaten.

 

Bewaren

19 thoughts on “Hups weg met die rups

  1. Eigenlijk moet dit recept worden doorgegeven aan alle gemeenten in Nederland.
   En als er niet genoeg gemeente werkers zijn gewoon werkelozen en uitkering trekkers in beschermende pakken en laten sproeien!!!

  1. Hoi Channa,

   Leuk dat je dit ook uit gaat proberen! Ik weet zelf niet precies hoelang het middeltje goed blijft. Ik laat het middeltje een dagje intrekken en maak het de volgende dag helemaal op. Je kan proberen om het middeltje langer te laten staan, en kijken wat het effect daarvan is op de rupsen. Ik vermoed dat het niet heel erg snel ‘over de datum’ gaat door de ingrediënten.

   1. Ik heb dit afgelopen voorjaar gedaan. Heb 5 liter aangemaakt en hier 2 weken gebruik van gemaakt. Tussendoor wat rupsen handmatig verwijdert en na de 1e week behandeling heb ik buxusvoeding toegevoegt. De 2e week het riedeltje herhaald en ben rups vrij 🙂
    Nu zijn mijn buxussen weer mooi groen geworden en groeien als kool

 1. Oooh, echt wel! Zeker ga ik het proberen. M’n brievenbus voor aan de weg zat er vol mee. M’n struiken gaan eraan… Tijd voor actie.
  Bedankt en ik laat weten hoe het gegaan is.
  Groet, Paula

  1. Ha Heleen, met welke achterliggende reden vraag je dat. Heb je het niet in huis? Of ben je allergisch? Een beetje afhankelijk daarvan is denk ik het antwoord. Ik zou zo 123 niet direct een alternatief weten. Wellicht groene dreft?

 2. Hallo,…fijn…..recept uit de eigen keuken met bemoedigende ervaringsverhalen!

  Heb tuin met buxus, twee meter hoog, 1.5 doorsnee, prachtig,…..
  Sinds vorig jaar volledig leeggeten.
  Gisteren oude resttakjes met spinsels helemaal weggeplukt, gelegde eitjes zijn zeer klein, en ze merendeels “opvangen” lukt niet. Al kleine rupsjes ontdekt…..
  Veel gedachten tijdens dit “plukken”; van struik verwijderen tot alle uitlopende blaadjes wegplukken…….totdat deze rupsen een natuurlijke vijand gaan hebben (…..).

  Heel blij met deze optie……ga het komende weken doen, en pluk de jonge blaadjes niet weg!

  En laat weten hoe het gaat,…..en ik vertel het aan tuinliefhebbers…..

  Veel dank, Corry

 3. Hallo, st.v.zk. op mijn vorige bericht:
  …..ik volg de instructies, en zag een paar rupsen en vanmorgen de spinsels zorgvuldig verwijderd,…..en weer gespoten natuurlijk.

  Inmiddels wat handiger in het spul maken:
  Teiltje 4 liter, uien en knoflook snijd ik grof en laat schillen eraan, chilipoeder voorraad acht ik ook geschikt, en vloeibare groene zeep mengt goed, ik mengt met warm water/mengt ook beter,…..en zet het buiten.
  Zeven met panty-kousje werkt perfect!!
  En sproeikop steeds, toch, schoonspoelen,…..raakt anders toch verstopt.

  Planten lijken niet allemaal levenloos, bemoedigende bladgroei te zien!!

  De grote struik, geen bladgroei te zien/helemaal kaal, aat ik begroeien met kleinbladige klimop. En blijf hopen op bladgroei…..

  Ook diverse liguster geplant,….veel snoeien om ze “vol” te laten groeien.

  Succes, mooie Lente, groet Corry

 4. Kan je het ook gebruiken voor op de broccoli in de moestuin, of is dat niet slim Omdat je dat ooit wilt gaan oogsten en eten

 5. Wow heb het net geprobeerd. Het werk echt geweldig. Heel mijn kruisbessen struik was kaal gegeten. Ze vielen na de eerste keer er al met bosjes uit !

 6. Wat een goeie tip Ga direct groene zeep halen en het middel uit proberen,
  verder heb ik gelezen dat rupsen/vlinders een hekel hebben aan salie en bieslook die worden dus onder de fruitbomen geplant en het schijnt dat koolmeesjes rupsen eten dus dat wordt vogelhuisjes ophangen.Helaas is de ¨oogst´ van dit jaar al verloren maar we trekken ten strijde hihihi om de volgende oogst te reden, al doende leert men. Dank je wel

 7. Ik zelf heb een moestuin en inplaats van groene zeep gebruik ik neem olie. Het werkt fantastisch. En neem olie is niet schadelijk voor groente en fruit. Met zeep worden de moleculen toe door de plant opgenomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.