• Zelf advocaat maken

    Maria - | 02 januari 2022

    van ei tot gele lekkernij

Leven met het seizoen betekent het ene moment een overdaad aan frambozen, aardbeien, eieren en bonen en het volgende rijkelijk in de pompoen, kolen en knollen zitten. In de zomer hebben we wekenlang een overschot aan eieren. Dat maakt een mens creatief, want elke zomerse dag een gebakken ei of quiche wordt op gegeven moment wat saai. Gelukkig bestaat er advocaat! Het is relatief eenvoudig om te maken, ideaal om de overvloed aan ei in te verwerken en zelfgemaakt nog eens reuzelekker.

Ingrediënten

  • 225 ml brandewijn
  • 10 eierdooiers
  • 175 gr suiker
  • 1 vanillestokje (of vanillesuiker)

Benodigdheden

  • Hittebestendige schaal
  • Grote pan
  • Kookthermometer
  • Garde
  • Weegschaal
  • Koelelement

Een goede voorbereiding is het halve werk

Vul de wasbak met koud water en voeg er bevroren koelelementen aan toe. Deze bak met ijskoud water heb je op het eind nodig om het mengsel vlot af te koelen.

Eitje splitsen: een eitje.

Splits het eiwit van het eigeel. Voor advocaat heb je enkel het eigeel nodig. Je doet er verstandig aan netjes te werken, zodat je het eiwit kunt gebruiken in een ander gerecht.

Meten is weten

Weeg de brandewijn en de suiker af.

Smaakmaker

Snijd het vanillestokje open en schraap de merg eruit.

Roeren tot je 'n ons weegt

Meng de eigeel, suiker en het merg van de vanillestokje in de hittebestendige kom. Warm langzaam au-bain-marie op en blijf roeren.

O zo fijn, brandewijn.

Voeg de brandewijn toe als het mengsel lauw is. Blijf roeren.

Opwarmen

Warm het mengsel langzaam au-bain-marie op tot 62 graden. Het mengsel zal iets dikker worden. Nogmaals: blijf roeren.

Afkoelen

Haal het mengsel van het vuur en verplaats de schaal naar de wasbak. Zorg ervoor dat er geen water in de bak advocaat komt. Blijf vervolgens roeren tot het mengsel volledig is afgekoeld. Zet eventueel nog een uurtje in de koelkast.

Opeten

Een mooi glas, een dikke laag avocaat met een toef verse slagroom. Eetsmakelijk!

Kijkje in ons dagelijks leven?

Zelfgemaakte mayonaise
Maria - | 21 mei 2022
Een groot deel van het jaar, hebben we meer eieren dan we nodig hebben. Dat maakt een mens creatief. Hoewel mayonaise niet veel eieren nodig heeft, kunnen we er meer ei in kwijt dan in een pot uit de supermarkt. En het is nog lekkerder ook!
Onze kippensoep: van kip op het erf tot soep in je bord
Maria - | 05 mei 2022
Oma's kippensoep is het lekkerst, maar niet in huize van Buuren. Noem het ouderwetse kippensoep en dan komen we weer in de buurt. We delen graag ons soeprecept met échte kip (zo'n kip die hier heeft rondgescharreld en een leven heeft gehad waar het aantal beter leven sterren niet tegenop kan).
Onze siroop van paardebloem
Maria - | 05 mei 2022
De laatste zondag van april is het 'dag van de paardenbloem'. Geheel terecht dat dit wonderlijke plantje een eigen dag heeft, want - zoals die commercial van de radio zegt - wie maar lang genoeg gewoon blijft, wordt vanzelf bijzonder. In deze blog ons recept voor paardenbloemenlimonade.
Wildplukken in het vroege voorjaar
Maria - | 01 maart 2022
Wildplukken kan het hele jaar door, ook in het vroege voorjaar als alles nog kaal lijkt. Als je goed kijkt, is er op elk moment van het jaar eetbaars te ontdekken. In deze blog: wildplukken in het vroege voorjaar in de polders van de Krimpenerwaard.
Van vlierbloesem tot bloemige limonade
Maria - | 05 januari 2022
Als de lente zijn beste tijd heeft gehad en de zomer om de hoek komt kijken, viert de vlier zijn hoogtijdagen. De parfumachtige, lichtzoete vlierbloesem riekt je tegemoet op die eerste zonnige dagen. Tijd om op pad te gaan om de stuifmeelrijkste, witte schermen tot zachte limonade te toveren.
Brood op de plank met panasonic
Maria - | 11 januari 2022
Meesterbakker worden in eigen huis vereist in deze tijd weinig meer dan eigenaar te zijn van de beste broodbakmachine van het land: de panasonic. In deze blog vertellen waarom deze machine broodnodig is voor jouw keukenuitzet en je in een handomdraai vers brood op de plank hebt.