• Zelf advocaat maken

    Maria - | 02 januari 2022

    van ei tot gele lekkernij

Leven met het seizoen betekent het ene moment een overdaad aan frambozen, aardbeien, eieren en bonen en het volgende rijkelijk in de pompoen, kolen en knollen zitten. In de zomer hebben we wekenlang een overschot aan eieren. Dat maakt een mens creatief, want elke zomerse dag een gebakken ei of quiche wordt op gegeven moment wat saai. Gelukkig bestaat er advocaat! Het is relatief eenvoudig om te maken, ideaal om de overvloed aan ei in te verwerken en zelfgemaakt nog eens reuzelekker.

Ingrediƫnten

  • 225 ml brandewijn
  • 10 eierdooiers
  • 175 gr suiker
  • 1 vanillestokje (of vanillesuiker)

Benodigdheden

  • Hittebestendige schaal
  • Grote pan
  • Kookthermometer
  • Garde
  • Weegschaal
  • Koelelement

Een goede voorbereiding is het halve werk

Vul de wasbak met koud water en voeg er bevroren koelelementen aan toe. Deze bak met ijskoud water heb je op het eind nodig om het mengsel vlot af te koelen.

Eitje splitsen: een eitje.

Splits het eiwit van het eigeel. Voor advocaat heb je enkel het eigeel nodig. Je doet er verstandig aan netjes te werken, zodat je het eiwit kunt gebruiken in een ander gerecht.

Meten is weten

Weeg de brandewijn en de suiker af.

Smaakmaker

Snijd het vanillestokje open en schraap de merg eruit.

Roeren tot je 'n ons weegt

Meng de eigeel, suiker en het merg van de vanillestokje in de hittebestendige kom. Warm langzaam au-bain-marie op en blijf roeren.

O zo fijn, brandewijn.

Voeg de brandewijn toe als het mengsel lauw is. Blijf roeren.

Opwarmen

Warm het mengsel langzaam au-bain-marie op tot 62 graden. Het mengsel zal iets dikker worden. Nogmaals: blijf roeren.

Afkoelen

Haal het mengsel van het vuur en verplaats de schaal naar de wasbak. Zorg ervoor dat er geen water in de bak advocaat komt. Blijf vervolgens roeren tot het mengsel volledig is afgekoeld. Zet eventueel nog een uurtje in de koelkast.

Opeten

Een mooi glas, een dikke laag avocaat met een toef verse slagroom. Eetsmakelijk!