• Van vlierbloesem tot bloemige limonade

    Maria - | 05 januari 2022

    De limonade van de lente

Als de lente zijn beste tijd heeft gehad en de zomer om de hoek komt kijken, viert de vlier zijn hoogtijdagen. De parfumachtige, lichtzoete vlierbloesem riekt je tegemoet op die eerste zonnige dagen. Tijd om op pad te gaan om de stuifmeelrijkste witte schermen tot zachte limonade te toveren. Die uitbundigbloeiende, witte bloemschermen zijn in geur en smaak het best te omschrijven als lichtzoet, zomers, fris, parfumachtig tot zelfs ietwat weeïg en bedwelmend.

Wat heb je nodig voor 1 liter limonade?

  • 15-25 bloemschermen
  • 1 kilo suiker
  • 1 citroen
  • 1 liter water
  • Fles

Plezier met de vlier

Ergens op die eerste heerlijke dagen tussen half mei en half juni, afhankelijk van het jaar en de groeiplek van de vlier, zijn de witte bloemschermen gemakkelijk te herkennen in parken, plantsoenen en langs bermen. Het beste ga je op een windstille, zonnige ochtend op pad en pluk je de droge, bloeiende schermen waar een laag stuifmeel op ligt. Het stuifmeel geeft immers de smaak. Persoonlijk vind ik dit ook één van de fijnste uitstapjes in de lente met de kinderen gewapend met een rieten mand of emmer. Tevens het ideale moment hen het onderscheid tussen de echte vlier en de kruidvlier te leren.

Over smaak valt te twisten

Voor een lekkere limonade heb je 15 tot 20 schermen nodig, afhankelijk van hoe sterk jij de vlier aanwezig wilt laten zijn in de limonade. Het is belangrijk dat je de vlierbloesem niet wast, dan zou je de smaak door het gootsteenputje wegvoeren. Wij laten de vlierbloesem meestal even rusten, voorzichtig uitschudden kan ook, om eventuele kleine diertjes de kans op het leven niet te ontnemen. Warm vervolgens het water op en los de suiker hierin op. Voor een mindere zoete limonade voeg je minder suiker toe, houd er dan rekening mee dat de limonade ook minder lang houdbaar is. Voeg naar smaak de vlierbloesem en plakken citroen toe aan het enigszins afgekoelde suikerwater en laat verder afkoelen. Dek het mengsel (wel dicht, niet luchtdicht) af en laat nog 24-48 uur trekken.

Feestv(l)ieren

Kook de schone limonadefles uit en zeef de limonade. Knijp eventueel, naar smaak, nog wat citroenschijfjes uit. Breng de limonade opnieuw aan de kook als je de limonade langer wilt bewaren en vul de flesjes. Doe direct de dop erop, zodat ze kunnen vacuüm trekken. Ben je van plan de limonade snel op te drinken? Dan kan het zonder opnieuw opwarmen direct in de flessen en nog even in de koelkast. Geschikt om ieder feestje met de v(l)ieren!

Kijkje in ons dagelijks leven?

Onze varkens, van big tot slacht.
Mark - | 03 februari 2024
In september kochten we vier biggetjes - een kruising tussen wolvarken en duroc. Een kort fotoverslag van 10 maanden varkens houden.
Kombucha: lang leve de scoby!
Maria - | 26 maart 2023
Zelfvoorzienend leven en gevarieerd eten gaan ons gemakkelijk af. Zelf voorzien in een gevarieerd drankenassortiment is een grotere uitdaging. Naast verse (kruiden)thee en eindeloze hoeveelheden sap en limonade van fruit van eigen erf, voegen we graag toe aan het DIY-assortiment: kombucha!
Meringue: verhit gesuikerd eiwit
Maria - | 22 mei 2022
Een nieuwe blog in de reeks "wat je allemaal kan doen met ei" en dan in de subcategorie: eiwit! Want deze heerlijke zoete net wat taaie gebakjes zijn niet meer dan verhit eiwit. Oké, en een hoop suiker. Lees meer over deze zoete lekkernij (zeker als je een overschot hebt aan ei).
Augurken inmaken
Mark - | 28 juli 2022
Gedurende de zomermaanden heb je veel plezier van een paar augurken planten. En als je ze inmaakt: een heel jaar! In deze blog een laten we zien hoe je van een paar augurken planten in een paar weken genoeg hebt voor een jaar (zolang niemand zwanger is!).
Zelfgemaakte mayonaise
Maria - | 21 mei 2022
Een groot deel van het jaar, hebben we meer eieren dan we nodig hebben. Dat maakt een mens creatief. Hoewel mayonaise niet veel eieren nodig heeft, kunnen we er meer ei in kwijt dan in een pot uit de supermarkt. En het is nog lekkerder ook!
Onze kippensoep: van kip op het erf tot soep in je bord
Maria - | 05 mei 2022
Oma's kippensoep is het lekkerst, maar niet in huize van Buuren. Noem het ouderwetse kippensoep en dan komen we weer in de buurt. We delen graag ons soeprecept met échte kip (zo'n kip die hier heeft rondgescharreld en een leven heeft gehad waar het aantal beter leven sterren niet tegenop kan).