Als de lente zijn beste tijd heeft gehad en de zomer om de hoek komt kijken, viert de vlier zijn hoogtijdagen. De parfumachtige, lichtzoete vlierbloesem riekt je tegemoet op die eerste zonnige dagen. Tijd om op pad te gaan om de stuifmeelrijkste witte schermen tot zachte limonade te toveren. Die uitbundigbloeiende, witte bloemschermen zijn in geur en smaak het best te omschrijven als lichtzoet, zomers, fris, parfumachtig tot zelfs ietwat weeïg en bedwelmend.
Ergens op die eerste heerlijke dagen tussen half mei en half juni, afhankelijk van het jaar en de groeiplek van de vlier, zijn de witte bloemschermen gemakkelijk te herkennen in parken, plantsoenen en langs bermen. Het beste ga je op een windstille, zonnige ochtend op pad en pluk je de droge, bloeiende schermen waar een laag stuifmeel op ligt. Het stuifmeel geeft immers de smaak. Persoonlijk vind ik dit ook één van de fijnste uitstapjes in de lente met de kinderen gewapend met een rieten mand of emmer. Tevens het ideale moment hen het onderscheid tussen de echte vlier en de kruidvlier te leren.
Voor een lekkere limonade heb je 15 tot 20 schermen nodig, afhankelijk van hoe sterk jij de vlier aanwezig wilt laten zijn in de limonade. Het is belangrijk dat je de vlierbloesem niet wast, dan zou je de smaak door het gootsteenputje wegvoeren. Wij laten de vlierbloesem meestal even rusten, voorzichtig uitschudden kan ook, om eventuele kleine diertjes de kans op het leven niet te ontnemen. Warm vervolgens het water op en los de suiker hierin op. Voor een mindere zoete limonade voeg je minder suiker toe, houd er dan rekening mee dat de limonade ook minder lang houdbaar is. Voeg naar smaak de vlierbloesem en plakken citroen toe aan het enigszins afgekoelde suikerwater en laat verder afkoelen. Dek het mengsel (wel dicht, niet luchtdicht) af en laat nog 24-48 uur trekken.
Kook de schone limonadefles uit en zeef de limonade. Knijp eventueel, naar smaak, nog wat citroenschijfjes uit. Breng de limonade opnieuw aan de kook als je de limonade langer wilt bewaren en vul de flesjes. Doe direct de dop erop, zodat ze kunnen vacuüm trekken. Ben je van plan de limonade snel op te drinken? Dan kan het zonder opnieuw opwarmen direct in de flessen en nog even in de koelkast. Geschikt om ieder feestje met de v(l)ieren!