• Pesto van winterpostelein

    Maria - | 06 januari 2022

    De sla van de winter

Winterpostelein doet zijn naam recht aan. Het is een echt winterse superfood boordevol vitamine C die weinig eisen aan zich stelt zowel in de zaaiperiode als in de oogsttijd. Een fijne bijkomstigheid is naast dat het een volledig eetbaar plantje is, het een mooie (en dus eetbare) groenbemester die strenge vorst verdraagt. Winterpostelein laat zich gemakkelijk zowel rauw als bewerkt verwerken in gerechten en een van onze favorieten is dan ook de pesto bij een gebrek aan verse rucola en basilicum in de winter.

Wie wil maaien, moet zaaien

Voor niets komt de zon op, maar de teelt van winterpostelein is reuze-eenvoudig. De zaaitijd is ruim en te omschrijven als 'ruim voor de winter', dus denk aan maart tot uiterlijk oktober. Wij zaaien het liefst breedwerpig, dat wil zeggen: we strooien het zaad gelijkmatig over het bed uit en bedekken het met een miniscuul (en dan bedoel ik echt maximaal 1 millimeter). Hoe eerder je in het seizoen zaait, hoe eerder je zal oogsten maar houdt rekening met 4 tot 8 weken na het zaaien afhankelijk van de temperatuur. Hoe warmer, hoe sneller. Wij telen op veengrond en eigenlijk vraagt de winterpostelein verder geen verzorging anders dan harder groeiend onkruid dan de postelein wat wegtrekken.

Gelijk men zaait, zo zal men oogsten

Als je aan wisselteelt doet, wat aan te raden is, is het raadzaam de winterpostelein niet in het zaad te laten schieten, omdat je anders het jaar erop niet alleen in dat bed maar ook in de rest van je moestuin veel winterpostelein zal hebben staan. Enfin, oogsten kan de hele (herfst tot) winter door. Verwerkt de groene oogst zo spoedig mogelijk.

Van grof naar fijn: pesto van winterpostelein

Je zult ons inmiddels kennen, maar voor alles geldt: ongeveer, en: varieer naar smaak.

  • 250 gram postelein
  • 80 gram pijnboompitten, walnoten of peccannoten of een combinatie daarvan
  • 2 tenen knoflook
  • Peter & zout
  • 100 ml olijfolie
  • 150 gram pittige, oude kaas

 

Was, droog en snijd de postelein fijn, rasp de kaas, pers de knoflook, rooster de noten kort in een droge koekenpan en pureer in de keukenmachine samen met de olijfolie en peter en zout tot een groene, frisse pesto. Smeer op je stokbrood, voeg toe in je pasta of bestrijk je pizza. Nog een laatste bourgondisch advies: wees niet te zuinig!

Kijkje in ons dagelijks leven?

Onze varkens, van big tot slacht.
Mark - | 03 februari 2024
In september kochten we vier biggetjes - een kruising tussen wolvarken en duroc. Een kort fotoverslag van 10 maanden varkens houden.
Kombucha: lang leve de scoby!
Maria - | 26 maart 2023
Zelfvoorzienend leven en gevarieerd eten gaan ons gemakkelijk af. Zelf voorzien in een gevarieerd drankenassortiment is een grotere uitdaging. Naast verse (kruiden)thee en eindeloze hoeveelheden sap en limonade van fruit van eigen erf, voegen we graag toe aan het DIY-assortiment: kombucha!
Meringue: verhit gesuikerd eiwit
Maria - | 22 mei 2022
Een nieuwe blog in de reeks "wat je allemaal kan doen met ei" en dan in de subcategorie: eiwit! Want deze heerlijke zoete net wat taaie gebakjes zijn niet meer dan verhit eiwit. Oké, en een hoop suiker. Lees meer over deze zoete lekkernij (zeker als je een overschot hebt aan ei).
Augurken inmaken
Mark - | 28 juli 2022
Gedurende de zomermaanden heb je veel plezier van een paar augurken planten. En als je ze inmaakt: een heel jaar! In deze blog een laten we zien hoe je van een paar augurken planten in een paar weken genoeg hebt voor een jaar (zolang niemand zwanger is!).
Zelfgemaakte mayonaise
Maria - | 21 mei 2022
Een groot deel van het jaar, hebben we meer eieren dan we nodig hebben. Dat maakt een mens creatief. Hoewel mayonaise niet veel eieren nodig heeft, kunnen we er meer ei in kwijt dan in een pot uit de supermarkt. En het is nog lekkerder ook!
Onze kippensoep: van kip op het erf tot soep in je bord
Maria - | 05 mei 2022
Oma's kippensoep is het lekkerst, maar niet in huize van Buuren. Noem het ouderwetse kippensoep en dan komen we weer in de buurt. We delen graag ons soeprecept met échte kip (zo'n kip die hier heeft rondgescharreld en een leven heeft gehad waar het aantal beter leven sterren niet tegenop kan).