• Pesto van winterpostelein

    Maria - | 06 januari 2022

    De sla van de winter

Winterpostelein doet zijn naam recht aan. Het is een echt winterse superfood boordevol vitamine C die weinig eisen aan zich stelt zowel in de zaaiperiode als in de oogsttijd. Een fijne bijkomstigheid is naast dat het een volledig eetbaar plantje is, het een mooie (en dus eetbare) groenbemester die strenge vorst verdraagt. Winterpostelein laat zich gemakkelijk zowel rauw als bewerkt verwerken in gerechten en een van onze favorieten is dan ook de pesto bij een gebrek aan verse rucola en basilicum in de winter.

Wie wil maaien, moet zaaien

Voor niets komt de zon op, maar de teelt van winterpostelein is reuze-eenvoudig. De zaaitijd is ruim en te omschrijven als 'ruim voor de winter', dus denk aan maart tot uiterlijk oktober. Wij zaaien het liefst breedwerpig, dat wil zeggen: we strooien het zaad gelijkmatig over het bed uit en bedekken het met een miniscuul (en dan bedoel ik echt maximaal 1 millimeter). Hoe eerder je in het seizoen zaait, hoe eerder je zal oogsten maar houdt rekening met 4 tot 8 weken na het zaaien afhankelijk van de temperatuur. Hoe warmer, hoe sneller. Wij telen op veengrond en eigenlijk vraagt de winterpostelein verder geen verzorging anders dan harder groeiend onkruid dan de postelein wat wegtrekken.

Gelijk men zaait, zo zal men oogsten

Als je aan wisselteelt doet, wat aan te raden is, is het raadzaam de winterpostelein niet in het zaad te laten schieten, omdat je anders het jaar erop niet alleen in dat bed maar ook in de rest van je moestuin veel winterpostelein zal hebben staan. Enfin, oogsten kan de hele (herfst tot) winter door. Verwerkt de groene oogst zo spoedig mogelijk.

Van grof naar fijn: pesto van winterpostelein

Je zult ons inmiddels kennen, maar voor alles geldt: ongeveer, en: varieer naar smaak.

  • 250 gram postelein
  • 80 gram pijnboompitten, walnoten of peccannoten of een combinatie daarvan
  • 2 tenen knoflook
  • Peter & zout
  • 100 ml olijfolie
  • 150 gram pittige, oude kaas

 

Was, droog en snijd de postelein fijn, rasp de kaas, pers de knoflook, rooster de noten kort in een droge koekenpan en pureer in de keukenmachine samen met de olijfolie en peter en zout tot een groene, frisse pesto. Smeer op je stokbrood, voeg toe in je pasta of bestrijk je pizza. Nog een laatste bourgondisch advies: wees niet te zuinig!

Kijkje in ons dagelijks leven?

Augurken inmaken
Mark - | 28 juli 2022
Gedurende de zomermaanden heb je veel plezier van een paar augurken planten. En als je ze inmaakt: een heel jaar! In deze blog een laten we zien hoe je van een paar augurken planten in een paar weken genoeg hebt voor een jaar (zolang niemand zwanger is!).
Zelfgemaakte mayonaise
Maria - | 21 mei 2022
Een groot deel van het jaar, hebben we meer eieren dan we nodig hebben. Dat maakt een mens creatief. Hoewel mayonaise niet veel eieren nodig heeft, kunnen we er meer ei in kwijt dan in een pot uit de supermarkt. En het is nog lekkerder ook!
Onze kippensoep: van kip op het erf tot soep in je bord
Maria - | 05 mei 2022
Oma's kippensoep is het lekkerst, maar niet in huize van Buuren. Noem het ouderwetse kippensoep en dan komen we weer in de buurt. We delen graag ons soeprecept met échte kip (zo'n kip die hier heeft rondgescharreld en een leven heeft gehad waar het aantal beter leven sterren niet tegenop kan).
Onze siroop van paardebloem
Maria - | 05 mei 2022
De laatste zondag van april is het 'dag van de paardenbloem'. Geheel terecht dat dit wonderlijke plantje een eigen dag heeft, want - zoals die commercial van de radio zegt - wie maar lang genoeg gewoon blijft, wordt vanzelf bijzonder. In deze blog ons recept voor paardenbloemenlimonade.
Wildplukken in het vroege voorjaar
Maria - | 01 maart 2022
Wildplukken kan het hele jaar door, ook in het vroege voorjaar als alles nog kaal lijkt. Als je goed kijkt, is er op elk moment van het jaar eetbaars te ontdekken. In deze blog: wildplukken in het vroege voorjaar in de polders van de Krimpenerwaard.
Van vlierbloesem tot bloemige limonade
Maria - | 05 januari 2022
Als de lente zijn beste tijd heeft gehad en de zomer om de hoek komt kijken, viert de vlier zijn hoogtijdagen. De parfumachtige, lichtzoete vlierbloesem riekt je tegemoet op die eerste zonnige dagen. Tijd om op pad te gaan om de stuifmeelrijkste, witte schermen tot zachte limonade te toveren.