• Pesto van winterpostelein

    Maria - | 06 januari 2022

    De sla van de winter

Winterpostelein doet zijn naam recht aan. Het is een echt winterse superfood boordevol vitamine C die weinig eisen aan zich stelt zowel in de zaaiperiode als in de oogsttijd. Een fijne bijkomstigheid is naast dat het een volledig eetbaar plantje is, het een mooie (en dus eetbare) groenbemester die strenge vorst verdraagt. Winterpostelein laat zich gemakkelijk zowel rauw als bewerkt verwerken in gerechten en een van onze favorieten is dan ook de pesto bij een gebrek aan verse rucola en basilicum in de winter.

Wie wil maaien, moet zaaien

Voor niets komt de zon op, maar de teelt van winterpostelein is reuze-eenvoudig. De zaaitijd is ruim en te omschrijven als 'ruim voor de winter', dus denk aan maart tot uiterlijk oktober. Wij zaaien het liefst breedwerpig, dat wil zeggen: we strooien het zaad gelijkmatig over het bed uit en bedekken het met een miniscuul (en dan bedoel ik echt maximaal 1 millimeter). Hoe eerder je in het seizoen zaait, hoe eerder je zal oogsten maar houdt rekening met 4 tot 8 weken na het zaaien afhankelijk van de temperatuur. Hoe warmer, hoe sneller. Wij telen op veengrond en eigenlijk vraagt de winterpostelein verder geen verzorging anders dan harder groeiend onkruid dan de postelein wat wegtrekken.

Gelijk men zaait, zo zal men oogsten

Als je aan wisselteelt doet, wat aan te raden is, is het raadzaam de winterpostelein niet in het zaad te laten schieten, omdat je anders het jaar erop niet alleen in dat bed maar ook in de rest van je moestuin veel winterpostelein zal hebben staan. Enfin, oogsten kan de hele (herfst tot) winter door. Verwerkt de groene oogst zo spoedig mogelijk.

Van grof naar fijn: pesto van winterpostelein

Je zult ons inmiddels kennen, maar voor alles geldt: ongeveer, en: varieer naar smaak.

  • 250 gram postelein
  • 80 gram pijnboompitten, walnoten of peccannoten of een combinatie daarvan
  • 2 tenen knoflook
  • Peter & zout
  • 100 ml olijfolie
  • 150 gram pittige, oude kaas

 

Was, droog en snijd de postelein fijn, rasp de kaas, pers de knoflook, rooster de noten kort in een droge koekenpan en pureer in de keukenmachine samen met de olijfolie en peter en zout tot een groene, frisse pesto. Smeer op je stokbrood, voeg toe in je pasta of bestrijk je pizza. Nog een laatste bourgondisch advies: wees niet te zuinig!

Kijkje in ons dagelijks leven?

Onze kippensoep: van kip op het erf tot soep in je bord
Maria - | 05 mei 2022
Oma's kippensoep is het lekkerst, maar niet in huize van Buuren. Noem het ouderwetse kippensoep en dan komen we weer in de buurt. We delen graag ons soeprecept met échte kip (zo'n kip die hier heeft rondgescharreld en een leven heeft gehad waar het aantal beter leven sterren niet tegenop kan).
Onze siroop van paardebloem
Maria - | 05 mei 2022
De laatste zondag van april is het 'dag van de paardenbloem'. Geheel terecht dat dit wonderlijke plantje een eigen dag heeft, want - zoals die commercial van de radio zegt - wie maar lang genoeg gewoon blijft, wordt vanzelf bijzonder. In deze blog ons recept voor paardenbloemenlimonade.
Wildplukken in het vroege voorjaar
Maria - | 01 maart 2022
Wildplukken kan het hele jaar door, ook in het vroege voorjaar als alles nog kaal lijkt. Als je goed kijkt, is er op elk moment van het jaar eetbaars te ontdekken. In deze blog: wildplukken in het vroege voorjaar in de polders van de Krimpenerwaard.
Van vlierbloesem tot bloemige limonade
Maria - | 05 januari 2022
Als de lente zijn beste tijd heeft gehad en de zomer om de hoek komt kijken, viert de vlier zijn hoogtijdagen. De parfumachtige, lichtzoete vlierbloesem riekt je tegemoet op die eerste zonnige dagen. Tijd om op pad te gaan om de stuifmeelrijkste, witte schermen tot zachte limonade te toveren.
Brood op de plank met panasonic
Maria - | 11 januari 2022
Meesterbakker worden in eigen huis vereist in deze tijd weinig meer dan eigenaar te zijn van de beste broodbakmachine van het land: de panasonic. In deze blog vertellen waarom deze machine broodnodig is voor jouw keukenuitzet en je in een handomdraai vers brood op de plank hebt.
Zelf advocaat maken: van ei tot gele lekkernij
Maria - | 02 januari 2022
In de zomer hebben we wekenlang een overschot aan eieren. Dat maakt een mens creatief, want elke zomerse dag een gebakken ei of quiche wordt op gegeven moment wat saai. Gelukkig bestaat er advocaat! Lees in deze blog hoe wij dit doen.