• Gevulde sinaasappels, gevulde vogelbuikjes

    Maria - | 07 januari 2022

    DIY vogels bijvoeren in de tuin

Laten we voorop stellen dat een tuin met inheemse bloemen, struiken, hagen, heggen en als het kan nog wat bomen een oase zijn voor vogels. Hier vinden ze voedsel maar ook bescherming en beschutting. Ons eerste advies is dus ook, wanneer je meer biodiversiteit wilt in je tuin, de tegels eruit te halen en te vervangen door inheems groens. Is je tuin al perfect (of nog niet), en wil je meer vogels in de tuin zien, dan helpt het (zeker in de winter) om bij te voeren. Wij gingen aan de slag met gevulde sinaasappel. Aantrekkelijk voor het oog, maar ook aantrekkelijk voor de tuinvogels. Bovendien is het een heerlijke kinderactiviteit op die druilerige, koude winterdagen onder het genot van een warme kop verse gember-sinaasappelthee.

1.

Laat het frituurvet langzaam smelten.

2.

Pers de sinaasappelhelften uit.

3

Maak het touwtje vast aan de sinaasappel op 3 of 4 punten.

4

Vul de sinaasappel met vogelvoer.

5

Voeg het gesmolten frituurvet toe en laat uitharden in de koelkast.

6

Smeer vogelpindakaas op de bovenkant.

7

Druk wat vogelvoer ter afwerking in de pindakaas.

8

Hang op een mooie plek.

9

Wacht op de vogeltjes.

Kijkje in ons dagelijks leven?

Een kip slachten: van A tot Z
Maria - | 23 mei 2022
We doen het graag zelf. Kippen houden, kuikens grootbrengen en kippen slachten om vervolgens eigengemaakte kippensoep te maken. In deze blog nemen we je mee in de stappen van slachten van een kip.
Kalkpoten: raak de schurftmijt kwijt
Maria - | 21 mei 2022
Voor wie weet dat de kalkpoten bij kippen eigenlijk wordt veroorzaakt door schurftmijt, is het er vast over eens dat kalkpoot een behoorlijk aangename aanduiding is van deze aandoening. Enfin, deze mijt zijn we liever kwijt! Lees in onze blog de natuurlijke aanpak van de schurftmijt.
Help! Bloedluis in het kippenhok
Maria - | 17 mei 2022
Wie kippen houdt komt ongetwijfeld in aanraking met ziektes en plagen. Van kalkpoten tot bloedluis tot ratten in het hok. Je hoeft geen halve dierenarts te zijn om kippen te houden, maar niet alles in het hok kan je op zijn beloop laten gaan. In deze blog: hoe pak je bloedluis aan.
Onze siroop van paardebloem
Maria - | 05 mei 2022
De laatste zondag van april is het 'dag van de paardenbloem'. Geheel terecht dat dit wonderlijke plantje een eigen dag heeft, want - zoals die commercial van de radio zegt - wie maar lang genoeg gewoon blijft, wordt vanzelf bijzonder. In deze blog ons recept voor paardenbloemenlimonade.
Houtsnippers: hoe het bruine goud de grijze tegel vervangt
Maria - | 26 februari 2022
Houtsnippers zijn functioneel en een zeer mooi bijproduct van dat wat reeds aanwezig is op ons erf: hout. Hout van gerooide bomen, geknotte wilgen en afgewaaide takken. En met honderden bomen is er - naast hout voor de warmte binnen - voldoende over voor snippers buiten. Dat snijdt hout!
8 redenen om kippen te houden
Maria - | 31 januari 2022
Er zijn heel veel goede redenen te bedenken om kippen te houden, z├ęker als je op het platteland woont. We waren er ook als de kippen bij met de kippen toen we hier jaren terug gingen wonen. In deze blog geven we je 8 redenen om kippen te houden.