Rode biet op eigen grondgebied. Wie wil dat nou niet? Wij zijn hier dol op. Het is een gezonden en veelzijdige groente waar je nooit inspiratieloos mee bent. De biet kun je gebruiken voor salades, soep of bij je Hollandse prak. En het jonge blad van de biet kun je gebruiken in de salades of roerbakken met een knoflookteentje en een uitje. Succes gegarandeerd! Dat geldt overigens niet altijd voor het kweken van rode biet in je eigen tuin… ;-). Dat moet secuur, van voorbereiding tot nazorg.
Rode bieten gedijen goed in zachte en voedzame grond. In ons eerste moestuinjaar bleven de rode bieten erg klein. Je was meer aan ‘t schillen dan aan ‘t eten. Doordat we de grond niet voldoende bewerkt hadden, waren de kroten naar de kloten. Het tweede jaar hebben we de moestuin flink omgeploegd en bemest met compost. Rode bieten trekken veel voedingsstoffen uit de bodem, dus een goede bemesting is essentieel. Jep, een goede voorbereiding is het halve werk. Zo blijkt maar weer.
We zaaien de helft van de moestuinbak in en houden de andere helft van de moestuinbak leeg. Dit heeft te maken met het uitdunnen wanneer de kiemplantjes opkomen.Na 1 á 2 weken komen de eerste kiemplantjes op. Er is veel concurrentie, want na het kiemen zien we vaak op 1 plek meerdere bieten omhoog komen. Om te voorkomen dat de rode bieten elkaar wegconcurreren, halen we de zaailingen eruit en verdelen deze over het andere deel van de moestuinbak.
Dit is overigens een vrij secuur werkje. Het gebeurt met enige regelmaat dat we bij het uittrekken van de omliggende plantjes, ook de originele plant meetrekken. Om deze waste te voorkomen, knijpen we een kiemplantje tussen duim en vinger zo dicht mogelijk bij de grond af. Gelukkig zijn de kleine rode steeltjes wel makkelijk te herkennen.
Van juli tot eind van het najaar kunnen we de rode bieten oogsten. Het loof halen we met een draaiende beweging eraf. De rode bieten bewaren we op een koele luchtdichte plek. We bewaren veel rode bietjes in de schuur, en een deel wordt gekookt en ingevroren. Gereed om onze maagjes te vullen, ook in andere seizoenen!