Rode biet op eigen grondgebied

Rode biet op eigen grondgebied. Wie wil dat nou niet? Wij zijn hier dol op. Het is een gezonden en veelzijdige groente waar je nooit inspiratieloos mee bent. De biet kun je gebruiken voor salades, soep of bij je Hollandse prak. En het jonge blad van de biet kun je gebruiken in de salades of roerbakken met een knoflookteentje en een uitje. Succes gegarandeerd! Dat geldt overigens niet altijd voor het kweken van rode biet in je eigen tuin… ;-). Dat moet secuur, van voorbereiding tot nazorg.

Schoffelen, woelen en ploegen

Rode bieten gedijen goed in zachte en voedzame grond. In ons eerste moestuinjaar bleven de rode bieten erg klein. Je was meer aan ‘t schillen dan aan ‘t eten. Doordat we de grond niet voldoende bewerkt hadden, waren de kroten naar de kloten. Het tweede jaar hebben we de moestuin flink omgeploegd en bemest met compost. Rode bieten trekken veel voedingsstoffen uit de bodem, dus een goede bemesting is essentieel. Jep, een goede voorbereiding is het halve werk. Zo blijkt maar weer.

Rode bieten zaaien

We zaaien de rode bieten tussen april en juni. De zaadjes lijken op kleine vruchtjes. In ieder ‘vruchtje’ zitten ongeveer drie zaadjes. We hebben in de moestuinbak rijtjes gemaakt met een tussenafstand van 30 centimeter. De zaadjes stoppen we zo’n 2 centimeter diep in de grond. 

Uitdunnen: survival of the fittest

We zaaien de helft van de moestuinbak in en houden de andere helft van de moestuinbak leeg. Dit heeft te maken met het uitdunnen wanneer de kiemplantjes opkomen.Na 1 á 2 weken komen de eerste kiemplantjes op. Er is veel concurrentie, want na het kiemen zien we vaak op 1 plek meerdere bieten omhoog komen. Om te voorkomen dat de rode bieten elkaar wegconcurreren, halen we de zaailingen eruit en verdelen deze over het andere deel van de moestuinbak.

Dit is overigens een vrij secuur werkje. Het gebeurt met enige regelmaat dat we bij het uittrekken van de omliggende plantjes, ook de originele plant meetrekken. Om deze waste te voorkomen, knijpen we een kiemplantje tussen duim en vinger zo dicht mogelijk bij de grond af. Gelukkig zijn de kleine rode steeltjes wel makkelijk te herkennen.

Rode bieten oogsten

Van juli tot eind van het najaar kunnen we de rode bieten oogsten. Het loof halen we met een draaiende beweging eraf. De rode bieten bewaren we op een koele luchtdichte plek. We bewaren veel rode bietjes in de schuur, en een deel wordt gekookt en ingevroren. Gereed om onze maagjes te vullen, ook in andere seizoenen!

Kijkje in ons dagelijks leven?

Een kip slachten: van A tot Z
Maria - | 23 mei 2022
We doen het graag zelf. Kippen houden, kuikens grootbrengen en kippen slachten om vervolgens eigengemaakte kippensoep te maken. In deze blog nemen we je mee in de stappen van slachten van een kip.
Kalkpoten: raak de schurftmijt kwijt
Maria - | 21 mei 2022
Voor wie weet dat de kalkpoten bij kippen eigenlijk wordt veroorzaakt door schurftmijt, is het er vast over eens dat kalkpoot een behoorlijk aangename aanduiding is van deze aandoening. Enfin, deze mijt zijn we liever kwijt! Lees in onze blog de natuurlijke aanpak van de schurftmijt.
Help! Bloedluis in het kippenhok
Maria - | 17 mei 2022
Wie kippen houdt komt ongetwijfeld in aanraking met ziektes en plagen. Van kalkpoten tot bloedluis tot ratten in het hok. Je hoeft geen halve dierenarts te zijn om kippen te houden, maar niet alles in het hok kan je op zijn beloop laten gaan. In deze blog: hoe pak je bloedluis aan.
Onze siroop van paardebloem
Maria - | 05 mei 2022
De laatste zondag van april is het 'dag van de paardenbloem'. Geheel terecht dat dit wonderlijke plantje een eigen dag heeft, want - zoals die commercial van de radio zegt - wie maar lang genoeg gewoon blijft, wordt vanzelf bijzonder. In deze blog ons recept voor paardenbloemenlimonade.
Houtsnippers: hoe het bruine goud de grijze tegel vervangt
Maria - | 26 februari 2022
Houtsnippers zijn functioneel en een zeer mooi bijproduct van dat wat reeds aanwezig is op ons erf: hout. Hout van gerooide bomen, geknotte wilgen en afgewaaide takken. En met honderden bomen is er - naast hout voor de warmte binnen - voldoende over voor snippers buiten. Dat snijdt hout!
8 redenen om kippen te houden
Maria - | 31 januari 2022
Er zijn heel veel goede redenen te bedenken om kippen te houden, zéker als je op het platteland woont. We waren er ook als de kippen bij met de kippen toen we hier jaren terug gingen wonen. In deze blog geven we je 8 redenen om kippen te houden.