Rode biet op eigen grondgebied

Rode biet op eigen grondgebied. Wie wil dat nou niet? Wij zijn hier dol op. Het is een gezonden en veelzijdige groente waar je nooit inspiratieloos mee bent. De biet kun je gebruiken voor salades, soep of bij je Hollandse prak. En het jonge blad van de biet kun je gebruiken in de salades of roerbakken met een knoflookteentje en een uitje. Succes gegarandeerd! Dat geldt overigens niet altijd voor het kweken van rode biet in je eigen tuin… ;-). Dat moet secuur, van voorbereiding tot nazorg.

Auteur: Judith

Schoffelen, woelen en ploegen

Rode bieten gedijen goed in zachte en voedzame grond. In ons eerste moestuinjaar bleven de rode bieten erg klein. Je was meer aan ‘t schillen dan aan ‘t eten. Doordat we de grond niet voldoende bewerkt hadden, waren de kroten naar de kloten. Het tweede jaar hebben we de moestuin flink omgeploegd en bemest met compost. Rode bieten trekken veel voedingsstoffen uit de bodem, dus een goede bemesting is essentieel. Jep, een goede voorbereiding is het halve werk. Zo blijkt maar weer.

Rode bieten zaaien

We zaaien de rode bieten tussen april en juni. De zaadjes lijken op kleine vruchtjes. In ieder ‘vruchtje’ zitten ongeveer drie zaadjes. We hebben in de moestuinbak rijtjes gemaakt met een tussenafstand van 30 centimeter. De zaadjes stoppen we zo’n 2 centimeter diep in de grond. 

Uitdunnen: survival of the fittest

We zaaien de helft van de moestuinbak in en houden de andere helft van de moestuinbak leeg. Dit heeft te maken met het uitdunnen wanneer de kiemplantjes opkomen.Na 1 á 2 weken komen de eerste kiemplantjes op. Er is veel concurrentie, want na het kiemen zien we vaak op 1 plek meerdere bieten omhoog komen. Om te voorkomen dat de rode bieten elkaar wegconcurreren, halen we de zaailingen eruit en verdelen deze over het andere deel van de moestuinbak.

Dit is overigens een vrij secuur werkje. Het gebeurt met enige regelmaat dat we bij het uittrekken van de omliggende plantjes, ook de originele plant meetrekken. Om deze waste te voorkomen, knijpen we een kiemplantje tussen duim en vinger zo dicht mogelijk bij de grond af. Gelukkig zijn de kleine rode steeltjes wel makkelijk te herkennen.

Rode bieten oogsten

Van juli tot eind van het najaar kunnen we de rode bieten oogsten. Het loof halen we met een draaiende beweging eraf. De rode bieten bewaren we op een koele luchtdichte plek. We bewaren veel rode bietjes in de schuur, en een deel wordt gekookt en ingevroren. Gereed om onze maagjes te vullen, ook in andere seizoenen!

Kijkje in ons dagelijks leven?

Vogeltaart maken voor meer vogels in je tuin
Maria Speksnijder - van Buuren | 23 januari 2021
Een vogeltaart is leuk én makkelijk om te maken, een juweeltje in je tuin en een feestje voor de tuinvogels. Fijne bijkomstigheid is dat er vrijwel niets mis kan gaan. Hierbij ons stappenplan met foto’s voor de niet-zo-creatieve doe-het-zelver
Nooit meer koud met wilgenhout
Mark van Buuren | 22 november 2020
Wilgenhout heeft niet de beste reputatie als brandhout. Door de veronderstelde lange droogtijd en relatief lage energieopbrengst per kilo wordt het hout vaak gekwalificeerd als slecht haardhout. Lees onze ervaring.
Beestenbende
Mark van Buuren | 17 november 2020
We hebben weinig op met Darwin's visie op deze wereld, maar het 'Survival of the fittest' is hier dagelijkse realiteit. Voor de meeste dieren die je hier ziet geldt de regel: Eten, of gegeten worden.
Opgroeien in en met de natuur
Judith van Rijn - van Buuren | 02 september 2020
Ken jij het nog? Bloemenkransen vlechten, klimmen in bomen, hutje bouwen, bootje varen, fikkie stoken en heksensoep maken met bladeren en andere plantresten. Het meemaken, het ervaren, het doormaken. Die magische momenten in een kinderjeugd zijn niet alleen onvergetelijk, maar geven ook bagage mee voor wat de rest van het leven geeft (of neemt).
Kat en muis
Siebe van Rijn | 17 augustus 2020
Het muist al wat van katten komt. Ofwel: de kat volgt zijn karakter. Ondanks haar tengere kattenlijfje, verorbert deze jager dagelijks meerdere muizen. Krijg je ook al trek?
Vergezichten
Mark van Buuren | 14 augustus 2020
De prachtige veenweide, vanuit ieder jaargetijde, in het belichten van de vergezichten. Het dagen van de zon in de slagenlandschap met de horizon.