Rode biet op eigen grondgebied

Rode biet op eigen grondgebied. Wie wil dat nou niet? Wij zijn hier dol op. Het is een gezonden en veelzijdige groente waar je nooit inspiratieloos mee bent. De biet kun je gebruiken voor salades, soep of bij je Hollandse prak. En het jonge blad van de biet kun je gebruiken in de salades of roerbakken met een knoflookteentje en een uitje. Succes gegarandeerd! Dat geldt overigens niet altijd voor het kweken van rode biet in je eigen tuin… ;-). Dat moet secuur, van voorbereiding tot nazorg.

Schoffelen, woelen en ploegen

Rode bieten gedijen goed in zachte en voedzame grond. In ons eerste moestuinjaar bleven de rode bieten erg klein. Je was meer aan ‘t schillen dan aan ‘t eten. Doordat we de grond niet voldoende bewerkt hadden, waren de kroten naar de kloten. Het tweede jaar hebben we de moestuin flink omgeploegd en bemest met compost. Rode bieten trekken veel voedingsstoffen uit de bodem, dus een goede bemesting is essentieel. Jep, een goede voorbereiding is het halve werk. Zo blijkt maar weer.

Rode bieten zaaien

We zaaien de rode bieten tussen april en juni. De zaadjes lijken op kleine vruchtjes. In ieder ‘vruchtje’ zitten ongeveer drie zaadjes. We hebben in de moestuinbak rijtjes gemaakt met een tussenafstand van 30 centimeter. De zaadjes stoppen we zo’n 2 centimeter diep in de grond. 

Uitdunnen: survival of the fittest

We zaaien de helft van de moestuinbak in en houden de andere helft van de moestuinbak leeg. Dit heeft te maken met het uitdunnen wanneer de kiemplantjes opkomen.Na 1 á 2 weken komen de eerste kiemplantjes op. Er is veel concurrentie, want na het kiemen zien we vaak op 1 plek meerdere bieten omhoog komen. Om te voorkomen dat de rode bieten elkaar wegconcurreren, halen we de zaailingen eruit en verdelen deze over het andere deel van de moestuinbak.

Dit is overigens een vrij secuur werkje. Het gebeurt met enige regelmaat dat we bij het uittrekken van de omliggende plantjes, ook de originele plant meetrekken. Om deze waste te voorkomen, knijpen we een kiemplantje tussen duim en vinger zo dicht mogelijk bij de grond af. Gelukkig zijn de kleine rode steeltjes wel makkelijk te herkennen.

Rode bieten oogsten

Van juli tot eind van het najaar kunnen we de rode bieten oogsten. Het loof halen we met een draaiende beweging eraf. De rode bieten bewaren we op een koele luchtdichte plek. We bewaren veel rode bietjes in de schuur, en een deel wordt gekookt en ingevroren. Gereed om onze maagjes te vullen, ook in andere seizoenen!

Kijkje in ons dagelijks leven?

Onze varkens, van big tot slacht.
Mark - | 03 februari 2024
In september kochten we vier biggetjes - een kruising tussen wolvarken en duroc. Een kort fotoverslag van 10 maanden varkens houden.
Kombucha: lang leve de scoby!
Maria - | 26 maart 2023
Zelfvoorzienend leven en gevarieerd eten gaan ons gemakkelijk af. Zelf voorzien in een gevarieerd drankenassortiment is een grotere uitdaging. Naast verse (kruiden)thee en eindeloze hoeveelheden sap en limonade van fruit van eigen erf, voegen we graag toe aan het DIY-assortiment: kombucha!
Herfst in de moestuin: bezigheden in november
Maria - | 30 oktober 2022
Een moestuinseizoen stopt nooit. Het jaarrond zijn er werkzaamheden en is er te oogsten. Toch wordt wel gezegd dat zo tegen het eind van het jaar het moestuinseizoen op z'n eind loopt. In deze blog de werkzaamheden in de moestuin in november.
Biggen houden: wat we ontdekten over biggen
Maria - | 18 september 2022
Op het einde van de zomer verwelkomden we vier schattige,bruine biggen. Wie dieren houdt, ontdekt dat er altijd te leren valt. Nog geen 3 weken later zijn we heel wat biggenavonturen rijker en delen we jullie graag onze nieuwe kennis over biggen.
Een kip slachten: van A tot Z
Maria - | 23 mei 2022
We doen het graag zelf. Kippen houden, kuikens grootbrengen en kippen slachten om vervolgens eigengemaakte kippensoep te maken. In deze blog nemen we je mee in de stappen van slachten van een kip.
Wat er te vertellen valt over parelhoenders
Maria - | 22 mei 2022
Parelhoenders - ook wel stipkippen genoemd (echt een véél leuker woord) - zijn fantastische hoenderachtige vogels om te houden. In de loop van de tijd zijn wij van ze gaan houden en ontdekten we iets meer over deze interessante beestjes.