Jam maken voor beginners

Jam komt uit een potje. Het potje met jam komt uit de supermarkt. Het potje met jam uit de supermarkt komt uit de fabriek. De fabriek zorgt dat de ingrediënten van weet ik veel waar vandaan bij elkaar komen in een potje en heeft een complete fabriek nodig om die brei te maken en bij elkaar te krijgen. Dat kan simpeler. Ik maak het vandaag wat simpeler: maak je eigen jam.

Auteur: Maria

Jam maken is leuk

Jam maken is, buiten dat je een lekker resultaat hebt, leuk. Het plukken van het fruit is rustgevend. Het samen maken van jam is gezellig en levert fijne gesprekken op. Want wie niet gericht is op werk, ipad en telefoon, heeft de rust en ruimte om het over andere fijne of minder-fijne dingen te hebben.

Benodigdheden

 • Fruit
 • Geleisuiker
 • Pan
 • Weegschaal
 • Potje

Stap 1: pluk fruit

Wij hebben zelf mogelijkheden om aardbeien, frambozen, pruimen, bosbessen, aalbessen, zwarte bessen en bramen te laten groeien en te plukken om bijvoorbeeld jam van te maken. Mocht je dit niet tot je beschikking hebben in de achtertuin of om de hoek, is er in elke gemeente wel een woekerende bramenstruik te vinden.

Stap 2: Maak het fruit schoon

Je hebt stromend water. En het moet schoon water zijn. Meer ga ik hier niet over zeggen.

Stap 3: Kook het fruit

Weeg van te voren even af hoeveel fruit je hebt. Dit heb je nodig om de hoeveelheid suiker te berekenen. Een wellicht overbodige tip: verwijder een eventuele pit uit het fruit vóór het koken.

Stap 4: Voeg geleisuiker toe

Op de verpakking van de suiker vind je de verhouding fruit-suiker. Weeg de suiker af en voeg dit toe als het fruit pruttelt.

Stap 5: Steriliseer de pot

Kook in een grote pan met water de glazen pot en deksel of de weckpot uit. Dit voorkomt bederf en verlengt de houdbaarheid.

Stap 6: Doe de jam in de pot

Doe de jam in de pot en doe het deksel dicht. Easypeasy.

Nog meer redenen om zelf jam te maken

Als je na deze zes eenvoudige stappen nog steeds niet overtuigd bent, heb ik nog een aantal redenen om alsnog je eigen jam te maken:

 • Het is lekkerder dan jam uit de supermarkt.
 • Het is sowieso gemaakt van vers fruit dus vast een beetje gezonder.
 • Het is lonend in economisch opzicht als je goedkoop of gratis fruit hebt.
 • Je kan het als cadeautje weggeven.
 • Geen onnodige e-nummers.
 • Jij bepaalt of je wel of niet kiest voor fruit bestrijdingsmiddelen.

En voor de gevorderden:

 • Je kan experimenteren met kruiden en drank.
 • Je maakt geen gebruik meer van gelei suiker, waardoor je kan kiezen voor minder suiker in de jam.

Kijkje in ons dagelijks leven?

Zelf tomatensaus maken
Siebe van Rijn | 16 augustus 2020
Wil jij tomatensaus maken? Dan ben je hier aan het goede adres. In de zomer halen we een rigoureuze hoeveelheid ronde rode vitaminebommetjes uit de moestuin. Om het voor onszelf beheersbaar te houden, maken we liters en liters tomatensaus. Gelukkig is tomatensaus maken geen rocket science. Ontdek hier ons recept!
Pruimentaart van geweckte pruimen
Siebe van Rijn | 30 juli 2020
Vorig jaar (2019) hadden we een fantastisch pruimenjaar. Zó fantastisch dat we daar vandaag de dag nog steeds de vruchten van plukken. Dit jaar hebben we nul pruimen, maar wél geweckte pruimen van vorig jaar die ik goed kan gebruiken voor een heerlijke pruimentaart. Dit is zonder meer de lekkerste pruimentaart die ik ken.
Viervruchtenjam met bessen
Mark van Buuren | 13 juli 2020
Zelf jam maken is appeltje eitje, maar wat als je (bijna) geen fruit meer hebt? Wij maken viervruchtenjam. Dit doen wij als we klein fruit uit de tuin over hebben. Zo gebruiken we de restjes netjes. Mark heeft een mooie jam gemaakt van braam, kruisbes, zwarte bes en rode bes. Ontdek het recept hier.
Rechtstreex: van boer naar bord
Judith van Rijn - van Buuren | 12 juli 2020
Lokaal, transparant en sociaal, termen die hedendaags weinig van toepassing zijn op onze voedselketen. Voor ons reden om meer lokaal boodschappen te doen. Het initiatief Rechtstreex biedt ons uitkomst. Zuivel, groenten, fruit en aardappels komen allemaal uit de buurt. Meer weten? Ontdek het hier.
Industriekip of huiskip: het kip en ei verhaal
Judith van Rijn - van Buuren | 05 juli 2020
Wij kiezen bewust voor het houden van kippen. Gewoonweg omdat we geen vlees of ei willen vanuit de massaproductie-industrie. Onze troeteldieren krijgen geen soja of vismeel, maar goed kippenvoer en resten eten. Bovendien hebben ze een binnen- en buitenhok. Benieuwd naar onze boerderijkippen?
Voedselverspilling tegengaan is geen verspilde moeite
Judith van Rijn - van Buuren | 05 juli 2020
Het is uitgegroeid tot een groot vraagstuk: voedselverspilling. In 2019 verspilden Nederlanders 34,3 kilo eten per persoon. Wij proberen met elkaar bewuster om te gaan met voedsel. Lees hier wat wij doen om voedselverspilling te verminderen.