Jam maken voor beginners

Jam komt uit een potje. Het potje met jam komt uit de supermarkt. Het potje met jam uit de supermarkt komt uit de fabriek. De fabriek zorgt dat de ingrediënten van weet ik veel waar vandaan bij elkaar komen in een potje en heeft een complete fabriek nodig om die brei te maken en bij elkaar te krijgen. Dat kan simpeler. Ik maak het vandaag wat simpeler: maak je eigen jam.

Auteur: Maria

Jam maken is leuk

Jam maken is, buiten dat je een lekker resultaat hebt, leuk. Het plukken van het fruit is rustgevend. Het samen maken van jam is gezellig en levert fijne gesprekken op. Want wie niet gericht is op werk, ipad en telefoon, heeft de rust en ruimte om het over andere fijne of minder-fijne dingen te hebben.

Benodigdheden

  • Fruit
  • Geleisuiker
  • Pan
  • Weegschaal
  • Potje

Stap 1: pluk fruit

Wij hebben zelf mogelijkheden om aardbeien, frambozen, pruimen, bosbessen, aalbessen, zwarte bessen en bramen te laten groeien en te plukken om bijvoorbeeld jam van te maken. Mocht je dit niet tot je beschikking hebben in de achtertuin of om de hoek, is er in elke gemeente wel een woekerende bramenstruik te vinden.

Stap 2: Maak het fruit schoon

Je hebt stromend water. En het moet schoon water zijn. Meer ga ik hier niet over zeggen.

Stap 3: Kook het fruit

Weeg van te voren even af hoeveel fruit je hebt. Dit heb je nodig om de hoeveelheid suiker te berekenen. Een wellicht overbodige tip: verwijder een eventuele pit uit het fruit vóór het koken.

Stap 4: Voeg geleisuiker toe

Op de verpakking van de suiker vind je de verhouding fruit-suiker. Weeg de suiker af en voeg dit toe als het fruit pruttelt.

Stap 5: Steriliseer de pot

Kook in een grote pan met water de glazen pot en deksel of de weckpot uit. Dit voorkomt bederf en verlengt de houdbaarheid.

Stap 6: Doe de jam in de pot

Doe de jam in de pot en doe het deksel dicht. Easypeasy.

Nog meer redenen om zelf jam te maken

Als je na deze zes eenvoudige stappen nog steeds niet overtuigd bent, heb ik nog een aantal redenen om alsnog je eigen jam te maken:

  • Het is lekkerder dan jam uit de supermarkt.
  • Het is sowieso gemaakt van vers fruit dus vast een beetje gezonder.
  • Het is lonend in economisch opzicht als je goedkoop of gratis fruit hebt.
  • Je kan het als cadeautje weggeven.
  • Geen onnodige e-nummers.
  • Jij bepaalt of je wel of niet kiest voor fruit bestrijdingsmiddelen.

En voor de gevorderden:

  • Je kan experimenteren met kruiden en drank.
  • Je maakt geen gebruik meer van gelei suiker, waardoor je kan kiezen voor minder suiker in de jam.

Kijkje in ons dagelijks leven?

Onze kippensoep: van kip op het erf tot soep in je bord
Maria - | 05 mei 2022
Oma's kippensoep is het lekkerst, maar niet in huize van Buuren. Noem het ouderwetse kippensoep en dan komen we weer in de buurt. We delen graag ons soeprecept met échte kip (zo'n kip die hier heeft rondgescharreld en een leven heeft gehad waar het aantal beter leven sterren niet tegenop kan).
Onze siroop van paardebloem
Maria - | 05 mei 2022
De laatste zondag van april is het 'dag van de paardenbloem'. Geheel terecht dat dit wonderlijke plantje een eigen dag heeft, want - zoals die commercial van de radio zegt - wie maar lang genoeg gewoon blijft, wordt vanzelf bijzonder. In deze blog ons recept voor paardenbloemenlimonade.
Wildplukken in het vroege voorjaar
Maria - | 01 maart 2022
Wildplukken kan het hele jaar door, ook in het vroege voorjaar als alles nog kaal lijkt. Als je goed kijkt, is er op elk moment van het jaar eetbaars te ontdekken. In deze blog: wildplukken in het vroege voorjaar in de polders van de Krimpenerwaard.
Van vlierbloesem tot bloemige limonade
Maria - | 05 januari 2022
Als de lente zijn beste tijd heeft gehad en de zomer om de hoek komt kijken, viert de vlier zijn hoogtijdagen. De parfumachtige, lichtzoete vlierbloesem riekt je tegemoet op die eerste zonnige dagen. Tijd om op pad te gaan om de stuifmeelrijkste, witte schermen tot zachte limonade te toveren.
Brood op de plank met panasonic
Maria - | 11 januari 2022
Meesterbakker worden in eigen huis vereist in deze tijd weinig meer dan eigenaar te zijn van de beste broodbakmachine van het land: de panasonic. In deze blog vertellen waarom deze machine broodnodig is voor jouw keukenuitzet en je in een handomdraai vers brood op de plank hebt.
Van grof naar fijn: pesto van winterpostelein
Maria - | 06 januari 2022
Winterpostelein doet zijn naam recht aan. Het is een echt winterse superfood boordevol vitamine C die weinig eisen aan zich stelt zowel in de zaaiperiode als in de oogsttijd. Bij een gebrek aan rucola en basilicum wenden wij ons tot een pesto van winterpostelein.