Industriekip of huiskip: het kip en ei verhaal

Het kip en ei verhaal… Het ei is een van de wereldwonderen in de keuken – en in de natuur. Zijn simpele, evenwichtige vorm herbergt een prachtige transformatie: van een nietszeggende zak voedingsstoffen naar een levend dier. Het ei heeft een grote rol gespeeld in de mythologie en stond symbool voor de raadselachtige herkomst van het leven. Eieren vandaag de dag wekken deze gevoelens in het allerminst op. Het ei is van wonder getransformeerd tot een industrieproduct.

Auteur: Judith

Van boerderijbeest naar industriebeest

Het kippenei stamt af van de Gallus Gallus (de kip-zelf). Het vertrouwde beest op het boerenerf is niet de werkelijke oorsprong van de kip. De kip was een wild exotisch beest in de oerwouden. De verre voorouders waren tropische vogels die zich hadden gevestigd in India en Zuidoost Azië. Hedendaags is de vertrouweling ook niet meer op het boerenerf te vinden. Het kipje aan huis verloor haar vertrouwelingen aan de pluimvee-industrie. De schaalvoordelen kwamen opzetten. In een korte tijd worden er massale hoeveelheden eieren geproduceerd. Een verzorger is genoeg voor 100.000 dieren en 1 kilo eieren wordt tegenwoordig geproduceerd van minder dan 3 kilo voer.

De kaalgeplukte legkip

Een normale legkip komt uit een broedmachine, eet voedsel dat grotendeels uit een laboratorium komt en leeft op roosters en legt een jaar lang eieren in een verlichte ruimte – gemiddeld 250-290 eieren! -. Een kip is een onbepaalde legvogel en gaat door met leggen van eieren. Als een ei door een roofdier wordt weggenomen, dan legt de kip een ander ei om het te vervangen. Daar kan ze eindeloos mee doorgaan, totdat haar miezerige ten einde komt. De kip wordt zodanig kaalgeplukt door roofdieren (de mens), dat de kip geen ‘levend wezen meer is, maar slechts een voorwerp in onze industriele keten.

Terug naar de ‘huiskip’

De afstammelingen van de Gallus Gallus zijn geworden tot biologische machines die nooit het zonlicht zien, nooit in het stof scharrelen en niet meer dan vijf centimeter bewegingsvrijheid hebben. Het jasje van misleiding is bedrieglijk. Wanneer koop je eerlijke eieren? Een lastig te beantwoorden vraag. De voedingsindustrie laat ons graag met de minste kosten en met omslachtige communicatie geloven dat de kippen een goed leven hebben (gehad). 

Wij hebben de industriekip teruggebracht naar het boerderijkipje. Op het erf lopen er zo’n twintigtal kippen rond. In tegenstelling tot de legkip geven wij onze huisdieren geen soja of vismeel, maar kwalitatief hoge kippenvoer en restanten van ons voedsel (kippen zijn namelijk alleseters). De kippen hebben veel bewegingsruimte en hebben zowel een binnen- als buitenhok. Ze leren de zon kennen en kunnen op hun eieren broeden. Zo nu en dan hebben we opeens een nest gele/bruine donzige kuikentjes erbij. 

We geven onze kippen misschien geen naam, vertroetelen de beestjes niet, maar gunnen ze graag een gewoon kippenleven. Oké en vooruit, wij genieten van heerlijke eieren. Geproduceerd door eerlijke kippen met écht voer. Dat proef je!

Kijkje in ons dagelijks leven?

Opgroeien in en met de natuur
Judith van Rijn - van Buuren | 02 september 2020
Ken jij het nog? Bloemenkransen vlechten, klimmen in bomen, hutje bouwen, bootje varen, fikkie stoken en heksensoep maken met bladeren en andere plantresten. Het meemaken, het ervaren, het doormaken. Die magische momenten in een kinderjeugd zijn niet alleen onvergetelijk, maar geven ook bagage mee voor wat de rest van het leven geeft (of neemt).
Kat en muis
Siebe van Rijn | 17 augustus 2020
Het muist al wat van katten komt. Ofwel: de kat volgt zijn karakter. Ondanks haar tengere kattenlijfje, verorbert deze jager dagelijks meerdere muizen. Krijg je ook al trek?
Zelf tomatensaus maken
Siebe van Rijn | 16 augustus 2020
Wil jij tomatensaus maken? Dan ben je hier aan het goede adres. In de zomer halen we een rigoureuze hoeveelheid ronde rode vitaminebommetjes uit de moestuin. Om het voor onszelf beheersbaar te houden, maken we liters en liters tomatensaus. Gelukkig is tomatensaus maken geen rocket science. Ontdek hier ons recept!
Vergezichten
Mark van Buuren | 14 augustus 2020
De prachtige veenweide, vanuit ieder jaargetijde, in het belichten van de vergezichten. Het dagen van de zon in de slagenlandschap met de horizon.
Het gehucht in vogelvlucht
Mark van Buuren | 05 augustus 2020
Het agrarische cultuurlandschap van de Krimpenerwaard is een uniek fenomeen. Het prachtige veenweidegebied wordt al bijna 1000 jaar door de mens ontwikkeld, en is nog steeds in ontwikkeling. Een korte samenvatting.
Buiten tomaten telen voor dummies
Judith van Rijn - van Buuren | 03 augustus 2020
Als het gaat over de tomaat, dan ben jij de kapitein aan het stuur. Jij bepaalt waar de plant energie in steekt. Tot op zekere hoogte dan. Met het buiten telen van tomaten ben je ook afhankelijk van de weersomstandigheden. Maar de oogst hangt natuurlijk ook af van jouw energie in de tomatenplant. En besteed die energie maar goed, want als de tomaat zijn energie ook goed besteed, heb je paar maanden later een mooie tomatenoogst.