Hups weg met die rups

Vlinders zijn prachtige insecten, maar rupsen in je tuin kunnen knap lastig zijn. Als de eitjes eenmaal uitgekomen zijn, is er geen beginnen aan. De hordes rupsen veroorzaken een kaalslag aan de planten. In ons eerste jaar moestuinieren is een groot deel van onze oogst naar de vlinderpopulatie gegaan… Daarom hebben we een natuurlijke huis-tuin-keuken bestrijdingsmiddel gebruikt.

PS: Voorkomen is beter dan genezen ;-).

Auteur: Judith

Met je groene vingers in ‘t haar

Het was onze eerste jaar met een moestuin en dat was nog flink wennen. Haha, en wat waren we blij toen we allemaal koolwitjes in onze moestuin zagen rondfladderen. De moestuin was omgetoverd tot een mooie vlindertuin. Maar in no time tot rupsenparadijs.

Het was nog geen week later en niet alleen de vlinders waren verdwenen, maar ook de helft van onze oogst was mee gevlogen, zo leek het. Een legioen aan groene en zwartgele rupsen deden zich tegoed aan onze net geplante struikjes. Onze overijverige inzet in onze vrije uren ten spijt. Dat mooie vooruitzicht van een zomer lang groenten uit eigen tuin konden we wel op onze buik schrijven. 

Bewapend met een natuurlijk huis-tuin-keuken middel tegen rupsen, probeerden we het goedje uit. Onze eerste indruk: van de overweldigende knoflooklucht ga je bijna knock-out. Onze tweede indruk; dit werkt verrekte goed!  Wil je het ook proberen? Zie hieronder het recept.

Ingrediënten natuurlijk middel tegen rupsen

  • 800 ml water
  • 200 ml azijn
  • 7 tenen knoflook (in stukjes)
  • 2 kleine uien (in stukjes)
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 1 eetlepel groene zeep Spray

Er was eens een rups.. en deze rups werd geen vlinder

Wij hebben goede ervaringen met dit natuurlijke middel tegen rupsen. De groene zeep en olie uit de knoflook zorgen ervoor dat de andere ingrediënten zich binden aan de blaadjes. Door de scherpte worden de blaadjes onleefbaar en oneetbaar voor de rupsen en het doet ook de eitjes verstikken.

Voorkomen is beter dan genezen

Eerlijk is eerlijk, voorkomen is beter dan genezen. Of in dit geval doden. Van een natuurlijke vijand hoef je niet veel te verwachten, want door kool raakt de rups verzadigd met zwavel en is ie oneetbaar en onaantrekkelijk. 

Wij gebruiken netten over onze planten. Deze plaatsen we van april tot circa september, dit is namelijk de periode waarin het koolwitje waar te nemen is. We hebben geen bestrijdingsmiddel tegen rupsen meer nodig gehad! 

Je kunt ook de Oost-Indische kers in je tuin planten (als je er de ruimte voor hebt). Het koolwitje houdt ook van deze bloemen en bladeren. Misschien dat ze dan volgend jaar ook jouw plantjes met rust laten!

Kijkje in ons dagelijks leven?

Vogeltaart maken voor meer vogels in je tuin
Maria Speksnijder - van Buuren | 23 januari 2021
Een vogeltaart is leuk én makkelijk om te maken, een juweeltje in je tuin en een feestje voor de tuinvogels. Fijne bijkomstigheid is dat er vrijwel niets mis kan gaan. Hierbij ons stappenplan met foto’s voor de niet-zo-creatieve doe-het-zelver
BAM: Beter spelen, Anders spelen, Meer spelen.
Maria Speksnijder - van Buuren | 24 december 2020
Als we de reclames mogen geloven, zijn kinderen een stuk gelukkiger met nieuw, meer en duurder speelgoed. Als we om ons heen kijken, zien we dat kinderen cadeau(tje)s krijgen na een prik, een zwemdiploma, de avondvierdaagse, met sinterklaas, met kerst en op hun verjaardag. Het feest kan niet op en speelgoed is top. Maar is nieuw leuker, meer beter en duurder stoerder?
Nooit meer koud met wilgenhout
Mark van Buuren | 22 november 2020
Wilgenhout heeft niet de beste reputatie als brandhout. Door de veronderstelde lange droogtijd en relatief lage energieopbrengst per kilo wordt het hout vaak gekwalificeerd als slecht haardhout. Lees onze ervaring.
Beestenbende
Mark van Buuren | 17 november 2020
We hebben weinig op met Darwin's visie op deze wereld, maar het 'Survival of the fittest' is hier dagelijkse realiteit. Voor de meeste dieren die je hier ziet geldt de regel: Eten, of gegeten worden.
Opgroeien in en met de natuur
Judith van Rijn - van Buuren | 02 september 2020
Ken jij het nog? Bloemenkransen vlechten, klimmen in bomen, hutje bouwen, bootje varen, fikkie stoken en heksensoep maken met bladeren en andere plantresten. Het meemaken, het ervaren, het doormaken. Die magische momenten in een kinderjeugd zijn niet alleen onvergetelijk, maar geven ook bagage mee voor wat de rest van het leven geeft (of neemt).
Kat en muis
Siebe van Rijn | 17 augustus 2020
Het muist al wat van katten komt. Ofwel: de kat volgt zijn karakter. Ondanks haar tengere kattenlijfje, verorbert deze jager dagelijks meerdere muizen. Krijg je ook al trek?