Hups weg met die rups

Vlinders zijn prachtige insecten, maar rupsen in je tuin kunnen knap lastig zijn. Als de eitjes eenmaal uitgekomen zijn, is er geen beginnen aan. De hordes rupsen veroorzaken een kaalslag aan de planten. In ons eerste jaar moestuinieren is een groot deel van onze oogst naar de vlinderpopulatie gegaan… Daarom hebben we een natuurlijke huis-tuin-keuken bestrijdingsmiddel gebruikt.

PS: Voorkomen is beter dan genezen ;-).

 

Met je groene vingers in ‘t haar

Het was onze eerste jaar met een moestuin en dat was nog flink wennen. Haha, en wat waren we blij toen we allemaal koolwitjes in onze moestuin zagen rondfladderen. De moestuin was omgetoverd tot een mooie vlindertuin. Maar in no time tot rupsenparadijs.

Het was nog geen week later en niet alleen de vlinders waren verdwenen, maar ook de helft van onze oogst was mee gevlogen, zo leek het. Een legioen aan groene en zwartgele rupsen deden zich tegoed aan onze net geplante struikjes. Onze overijverige inzet in onze vrije uren ten spijt. Dat mooie vooruitzicht van een zomer lang groenten uit eigen tuin konden we wel op onze buik schrijven. 

Bewapend met een natuurlijk huis-tuin-keuken middel tegen rupsen, probeerden we het goedje uit. Onze eerste indruk: van de overweldigende knoflooklucht ga je bijna knock-out. Onze tweede indruk; dit werkt verrekte goed!  Wil je het ook proberen? Zie hieronder het recept.

Ingrediënten natuurlijk middel tegen rupsen

  • 800 ml water
  • 200 ml azijn
  • 7 tenen knoflook (in stukjes)
  • 2 kleine uien (in stukjes)
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 1 eetlepel groene zeep Spray

Er was eens een rups.. en deze rups werd geen vlinder

Wij hebben goede ervaringen met dit natuurlijke middel tegen rupsen. De groene zeep en olie uit de knoflook zorgen ervoor dat de andere ingrediënten zich binden aan de blaadjes. Door de scherpte worden de blaadjes onleefbaar en oneetbaar voor de rupsen en het doet ook de eitjes verstikken.

Voorkomen is beter dan genezen

Eerlijk is eerlijk, voorkomen is beter dan genezen. Of in dit geval doden. Van een natuurlijke vijand hoef je niet veel te verwachten, want door kool raakt de rups verzadigd met zwavel en is ie oneetbaar en onaantrekkelijk. 

Wij gebruiken netten over onze planten. Deze plaatsen we van april tot circa september, dit is namelijk de periode waarin het koolwitje waar te nemen is. We hebben geen bestrijdingsmiddel tegen rupsen meer nodig gehad! 

Je kunt ook de Oost-Indische kers in je tuin planten (als je er de ruimte voor hebt). Het koolwitje houdt ook van deze bloemen en bladeren. Misschien dat ze dan volgend jaar ook jouw plantjes met rust laten!

Kijkje in ons dagelijks leven?

Herfst in de moestuin: bezigheden in november
Maria - | 30 oktober 2022
Een moestuinseizoen stopt nooit. Het jaarrond zijn er werkzaamheden en is er te oogsten. Toch wordt wel gezegd dat zo tegen het eind van het jaar het moestuinseizoen op z'n eind loopt. In deze blog de werkzaamheden in de moestuin in november.
Biggen houden: wat we ontdekten over biggen
Maria - | 18 september 2022
Op het einde van de zomer verwelkomden we vier schattige,bruine biggen. Wie dieren houdt, ontdekt dat er altijd te leren valt. Nog geen 3 weken later zijn we heel wat biggenavonturen rijker en delen we jullie graag onze nieuwe kennis over biggen.
Een kip slachten: van A tot Z
Maria - | 23 mei 2022
We doen het graag zelf. Kippen houden, kuikens grootbrengen en kippen slachten om vervolgens eigengemaakte kippensoep te maken. In deze blog nemen we je mee in de stappen van slachten van een kip.
Wat er te vertellen valt over parelhoenders
Maria - | 22 mei 2022
Parelhoenders - ook wel stipkippen genoemd (echt een véél leuker woord) - zijn fantastische hoenderachtige vogels om te houden. In de loop van de tijd zijn wij van ze gaan houden en ontdekten we iets meer over deze interessante beestjes.
Kruidenspiraal aanleggen
Maria - | 22 mei 2022
In het ontwerp van onze inheemse, natuurlijke voortuin stond een prachtige kruidenspiraal ingetekend. In deze blog laten we zien hoe een ontwerp werd gerealiseerd.
Upcycle oude dakpannen
Maria - | 22 mei 2022
Na al dat gebouw en verbouw kwamen er heel wat toffe, oude dakpannen beschikbaar. Er kwam een ander plan voor de dakpan, of eigenlijk: plannen. We hadden zoveel leuke ideeën dat we zelfs oude dakpannen aan 't eind van de straat hebben opgehaald. In deze blog 5 manieren om dakpannen te hergebruiken.