Hups weg met die rups

Vlinders zijn prachtige insecten, maar rupsen in je tuin kunnen knap lastig zijn. Als de eitjes eenmaal uitgekomen zijn, is er geen beginnen aan. De hordes rupsen veroorzaken een kaalslag aan de planten. In ons eerste jaar moestuinieren is een groot deel van onze oogst naar de vlinderpopulatie gegaan… Daarom hebben we een natuurlijke huis-tuin-keuken bestrijdingsmiddel gebruikt.

PS: Voorkomen is beter dan genezen ;-).

 

Met je groene vingers in ‘t haar

Het was onze eerste jaar met een moestuin en dat was nog flink wennen. Haha, en wat waren we blij toen we allemaal koolwitjes in onze moestuin zagen rondfladderen. De moestuin was omgetoverd tot een mooie vlindertuin. Maar in no time tot rupsenparadijs.

Het was nog geen week later en niet alleen de vlinders waren verdwenen, maar ook de helft van onze oogst was mee gevlogen, zo leek het. Een legioen aan groene en zwartgele rupsen deden zich tegoed aan onze net geplante struikjes. Onze overijverige inzet in onze vrije uren ten spijt. Dat mooie vooruitzicht van een zomer lang groenten uit eigen tuin konden we wel op onze buik schrijven. 

Bewapend met een natuurlijk huis-tuin-keuken middel tegen rupsen, probeerden we het goedje uit. Onze eerste indruk: van de overweldigende knoflooklucht ga je bijna knock-out. Onze tweede indruk; dit werkt verrekte goed!  Wil je het ook proberen? Zie hieronder het recept.

Ingrediënten natuurlijk middel tegen rupsen

  • 800 ml water
  • 200 ml azijn
  • 7 tenen knoflook (in stukjes)
  • 2 kleine uien (in stukjes)
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 1 eetlepel groene zeep Spray

Er was eens een rups.. en deze rups werd geen vlinder

Wij hebben goede ervaringen met dit natuurlijke middel tegen rupsen. De groene zeep en olie uit de knoflook zorgen ervoor dat de andere ingrediënten zich binden aan de blaadjes. Door de scherpte worden de blaadjes onleefbaar en oneetbaar voor de rupsen en het doet ook de eitjes verstikken.

Voorkomen is beter dan genezen

Eerlijk is eerlijk, voorkomen is beter dan genezen. Of in dit geval doden. Van een natuurlijke vijand hoef je niet veel te verwachten, want door kool raakt de rups verzadigd met zwavel en is ie oneetbaar en onaantrekkelijk. 

Wij gebruiken netten over onze planten. Deze plaatsen we van april tot circa september, dit is namelijk de periode waarin het koolwitje waar te nemen is. We hebben geen bestrijdingsmiddel tegen rupsen meer nodig gehad! 

Je kunt ook de Oost-Indische kers in je tuin planten (als je er de ruimte voor hebt). Het koolwitje houdt ook van deze bloemen en bladeren. Misschien dat ze dan volgend jaar ook jouw plantjes met rust laten!

Kijkje in ons dagelijks leven?

Een kip slachten: van A tot Z
Maria - | 23 mei 2022
We doen het graag zelf. Kippen houden, kuikens grootbrengen en kippen slachten om vervolgens eigengemaakte kippensoep te maken. In deze blog nemen we je mee in de stappen van slachten van een kip.
Kalkpoten: raak de schurftmijt kwijt
Maria - | 21 mei 2022
Voor wie weet dat de kalkpoten bij kippen eigenlijk wordt veroorzaakt door schurftmijt, is het er vast over eens dat kalkpoot een behoorlijk aangename aanduiding is van deze aandoening. Enfin, deze mijt zijn we liever kwijt! Lees in onze blog de natuurlijke aanpak van de schurftmijt.
Help! Bloedluis in het kippenhok
Maria - | 17 mei 2022
Wie kippen houdt komt ongetwijfeld in aanraking met ziektes en plagen. Van kalkpoten tot bloedluis tot ratten in het hok. Je hoeft geen halve dierenarts te zijn om kippen te houden, maar niet alles in het hok kan je op zijn beloop laten gaan. In deze blog: hoe pak je bloedluis aan.
Onze siroop van paardebloem
Maria - | 05 mei 2022
De laatste zondag van april is het 'dag van de paardenbloem'. Geheel terecht dat dit wonderlijke plantje een eigen dag heeft, want - zoals die commercial van de radio zegt - wie maar lang genoeg gewoon blijft, wordt vanzelf bijzonder. In deze blog ons recept voor paardenbloemenlimonade.
Zero waste in de badkamer
Maria - | 11 maart 2022
Het grote less waste feest van de badkamer. Ontdek hoe eenvoudig het is te minimaliseren in jouw badkamer en wegwerpproducten te vervangen door meer duurzame alternatieven.
De (on)zin van een groene kliko
Maria - | 07 maart 2022
Groenbak, groene kliko, de GFT-bak, hoe je het ook noemt, dat ding waar je het groente-, fruit- en tuinafval in doet en langs de kant van de weg zet. Heel goed dat het wordt gescheiden, maar als je eenmaal weet hoe nuttig die GFT is, zet je de groenbak nooit meer langs de kant van de weg.