Houtsnippers of boomschors?

De levensduur is het grootste verschil tussen boomschors en houtsnippers: boomschors gaat aanzienlijk langer mee (en daarmee bedoel ik jaren). Houtsnippers verteren sneller en moeten vaak na 1 tot 2 jaar aangevuld worden. Natuurlijk kan je ook kiezen voor houtsnippers van specifieke bomen die langzamer verteren (zoals kastanjehout), maar dat kan niet op tegen boomschors. Toch is voor ons de levensduur niet doorslaggevend. Je kunt je voorstellen dat boomschors duurder is dan houtsnippers, immers voor de winning van 4 zakken schors is meer -specifiek stukje- boom nodig dan voor 4 zakken snippers, daar wordt alles van de boom voor gebruikt. Precies die winning en onze keuze om te gebruiken wat we hebben, is hier doorslaggevend. Gerooide bomen, gevallen takken, geknotte wilgen: alles wordt gebruikt. We houden graag vast aan de holistische, cyclische manier van denken en uitgangspunt binnen de permacultuur. Het zal je dus niet verbazen dat de rest van dit artikel is gericht op de snippers.

Snipperen of hakselen?

Snipperen, snippers, hakselaar, versnipperaar. De termen hakselen en snipperen worden vaak door elkaar gebruikt, maar het resultaat is wel degelijk verschillend van elkaar. Een versnipperaar snijdt dat wat de versnipperaar in wordt gestopt (veelal kleiner tuinafval, takken dus) in stukjes. De vezel blijft intact. Een hakselaar hakt zowel harder als zachter tuinafval in de lengterichting door, waardoor er wat gerafelde onregelmatige haksels ontstaan. De vezelstructuur splijt open. Snippers composteren minder snel vanwege het feit dat de vezelstructuur intact blijft, waardoor ze meer geschikt zijn als (sier)bodembedekker. Haksels composteren dus een stuk vlotter en zijn om die reden meer geschikt in je mulchlaag. omdat het een boost geeft aan je bodemleven.

 

Onze hakselaar

Wij hebben een hakselaar, om precies te zijn de Eliet Maestro. Een betaalbare krachtpatser" - al zeggen ze het zelf- met benzinemotor, 5,5 pk en geschikt voor het hakselen van snoeiafval tot een dikte van 40 millimeter. Eliet omschrijft de versnippertechnologie van dit leuke, oranje apparaat als het 'hakbijlprincipe': de messen hakken volgens de vezelrichting op het hout in en vervolgens wordt het gesplit en versneden tot kleine snippers.  Deze snippers zijn dus niet zo geschikt voor je paden, maar des te geschikter als composteerbare bodembedekker. Wij zijn ontzettend blij met deze oranje knakker.

Onze leenversnipperaar

Het komt wel eens voor dat we meer en groter snoeiafval hebben dan onze particuliere schatje aankan. Gelukkig hebben we een goede ruildeal met onze overbuurman. Hij leent af en toe onze shovel; wij lenen af en toe zijn versnipperaar XXL geschikt voor hout tot met een diameter van 180 millimeter. Dan hebben we dus échte snippers en geen supercomposteerbare haksels.

Waarom houtsnippers

Een laagje houtsnippers heeft verschillende voordelen. Buiten dat het een decoratieve functie heeft, is het ook gewoon nuttig. Een laagje hout beschermt de bodem tegen droogte in de zomer en in de winter tegen regen, wind en vorst die de bodem verschraald. Bovendien houdt het de groei van onkruid tegen, omdat het zonlicht niet tot de zaden reikt. De houtsnippers composteren en dit voegt zuurstof toe aan de bodem, waardoor er een gezonder bodemleven ontstaat. Wij gebruiken de snippers ook geregeld enkel als mulchlaag in sommige delen van de moestuin en halen zodra het voorjaar wordt de laag weer weg om ruimte te maken voor de zaailingen.

Feit of fabel: stikstoftekort door snippers

Je zou een boek kunnen schrijven over het chemische proces van het composteringsproces. De ins en outs kan ik niet tot in detail toelichten, omdat ik ook niet ben onderlegd in dat soort scheikundige processen. Toch kan ik in hoofdlijnen er iets over vertellen, omdat het verhaal gaat dat met het composteren van de snippers er een stikstoftekort zou kunnen ontstaan. Houtsnippers hebben namelijk een hoog koolstofgehalte en een relatief laag stikstofgehalte. Houtachtig materiaal dat verteert, trekt stikstof uit de grond. Die stikstof hebben planten óók nodig om te groeien. Wanneer je houtsnippers niet verwerkt door de grond en in de grond verwerkt, maar gebruikt als (mulch)laag op de bodem geeft dit echter naar alle waarschijnlijkheid geen probleem. Is in ieder geval onze ervaring. Frank Anrijs schreef er een helder artikel over, waarin hij stelt dat bij het gebruik van houtsnippers als mulchlaag er enkel in de overgangslaag van de bodem naar de mulchlaag zich bovenstaand proces voordoet en dus dat hele stikstoftekortverhaal verwaarloosbaar is op de groei van de planten aangezien die putten uit meerdere lagen dan enkel die bovenste 2 centimeter van de bodem.

Fabel dus!

 

Onze varkens, van big tot slacht.
Mark - | 03 februari 2024
In september kochten we vier biggetjes - een kruising tussen wolvarken en duroc. Een kort fotoverslag van 10 maanden varkens houden.
Kombucha: lang leve de scoby!
Maria - | 26 maart 2023
Zelfvoorzienend leven en gevarieerd eten gaan ons gemakkelijk af. Zelf voorzien in een gevarieerd drankenassortiment is een grotere uitdaging. Naast verse (kruiden)thee en eindeloze hoeveelheden sap en limonade van fruit van eigen erf, voegen we graag toe aan het DIY-assortiment: kombucha!
Herfst in de moestuin: bezigheden in november
Maria - | 30 oktober 2022
Een moestuinseizoen stopt nooit. Het jaarrond zijn er werkzaamheden en is er te oogsten. Toch wordt wel gezegd dat zo tegen het eind van het jaar het moestuinseizoen op z'n eind loopt. In deze blog de werkzaamheden in de moestuin in november.
Biggen houden: wat we ontdekten over biggen
Maria - | 18 september 2022
Op het einde van de zomer verwelkomden we vier schattige,bruine biggen. Wie dieren houdt, ontdekt dat er altijd te leren valt. Nog geen 3 weken later zijn we heel wat biggenavonturen rijker en delen we jullie graag onze nieuwe kennis over biggen.
Een kip slachten: van A tot Z
Maria - | 23 mei 2022
We doen het graag zelf. Kippen houden, kuikens grootbrengen en kippen slachten om vervolgens eigengemaakte kippensoep te maken. In deze blog nemen we je mee in de stappen van slachten van een kip.
Wat er te vertellen valt over parelhoenders
Maria - | 22 mei 2022
Parelhoenders - ook wel stipkippen genoemd (echt een véél leuker woord) - zijn fantastische hoenderachtige vogels om te houden. In de loop van de tijd zijn wij van ze gaan houden en ontdekten we iets meer over deze interessante beestjes.

Kijkje in ons dagelijks leven?