• Van surprise naar vogelhuis

    Maria - | 24 januari 2022

    Hoe 5 december nog een jaartje in de tuin stond

Zoek een willekeurige afbeelding van een voerderhuis (in de volksmond het vogelhuis) en met een hamer, wat spijkers en een paar stukken hout leent het zich voor een ideale surprise. Je hoeft geen doorgewinterde timmerman met twee rechterhanden te zijn om dit huisje te maken.  Buiten dat het voerderhuis op 5 december de show heeft gestolen, hebben we er nog een hele poos kunnen genieten in de tuin. Eerlijk is eerlijk, we kozen voor resthout en B-kwaliteit hout: dat houdt geen jaren.

De spijker op z'n kop

Het voerderhuis bestaat uit twee onderdelen, het huisje en de voet. Het huisje bestaat uit vierkant plateau spaanplaat, 4 afgezaagde wilgentakken en een dak van spaanplaat. Als je nou geen zin (of moed) meer hebt om een voet te timmeren, kan je op dit punt ook stoppen. Touw eraan en het resultaat is een decoratief hangend voerderhuisje. Laten we, voordat we verder gaan, noemen dat we nog niet hadden bedacht dat het voerderhuis langer dan 1 sinterklaasavond zou meegaan, anders hadden we de voet op een andere manier gemaakt.  De voet op de foto bestaat uit een vuren paal en vier latjes als poot.

Onze varkens, van big tot slacht.
Mark - | 03 februari 2024
In september kochten we vier biggetjes - een kruising tussen wolvarken en duroc. Een kort fotoverslag van 10 maanden varkens houden.
Kombucha: lang leve de scoby!
Maria - | 26 maart 2023
Zelfvoorzienend leven en gevarieerd eten gaan ons gemakkelijk af. Zelf voorzien in een gevarieerd drankenassortiment is een grotere uitdaging. Naast verse (kruiden)thee en eindeloze hoeveelheden sap en limonade van fruit van eigen erf, voegen we graag toe aan het DIY-assortiment: kombucha!
Herfst in de moestuin: bezigheden in november
Maria - | 30 oktober 2022
Een moestuinseizoen stopt nooit. Het jaarrond zijn er werkzaamheden en is er te oogsten. Toch wordt wel gezegd dat zo tegen het eind van het jaar het moestuinseizoen op z'n eind loopt. In deze blog de werkzaamheden in de moestuin in november.
Biggen houden: wat we ontdekten over biggen
Maria - | 18 september 2022
Op het einde van de zomer verwelkomden we vier schattige,bruine biggen. Wie dieren houdt, ontdekt dat er altijd te leren valt. Nog geen 3 weken later zijn we heel wat biggenavonturen rijker en delen we jullie graag onze nieuwe kennis over biggen.
Een kip slachten: van A tot Z
Maria - | 23 mei 2022
We doen het graag zelf. Kippen houden, kuikens grootbrengen en kippen slachten om vervolgens eigengemaakte kippensoep te maken. In deze blog nemen we je mee in de stappen van slachten van een kip.
Wat er te vertellen valt over parelhoenders
Maria - | 22 mei 2022
Parelhoenders - ook wel stipkippen genoemd (echt een véél leuker woord) - zijn fantastische hoenderachtige vogels om te houden. In de loop van de tijd zijn wij van ze gaan houden en ontdekten we iets meer over deze interessante beestjes.

Kijkje in ons dagelijks leven?