• Van surprise naar vogelhuis

    Maria - | 24 januari 2022

    Hoe 5 december nog een jaartje in de tuin stond

Zoek een willekeurige afbeelding van een voerderhuis (in de volksmond het vogelhuis) en met een hamer, wat spijkers en een paar stukken hout leent het zich voor een ideale surprise. Je hoeft geen doorgewinterde timmerman met twee rechterhanden te zijn om dit huisje te maken.  Buiten dat het voerderhuis op 5 december de show heeft gestolen, hebben we er nog een hele poos kunnen genieten in de tuin. Eerlijk is eerlijk, we kozen voor resthout en B-kwaliteit hout: dat houdt geen jaren.

De spijker op z'n kop

Het voerderhuis bestaat uit twee onderdelen, het huisje en de voet. Het huisje bestaat uit vierkant plateau spaanplaat, 4 afgezaagde wilgentakken en een dak van spaanplaat. Als je nou geen zin (of moed) meer hebt om een voet te timmeren, kan je op dit punt ook stoppen. Touw eraan en het resultaat is een decoratief hangend voerderhuisje. Laten we, voordat we verder gaan, noemen dat we nog niet hadden bedacht dat het voerderhuis langer dan 1 sinterklaasavond zou meegaan, anders hadden we de voet op een andere manier gemaakt.  De voet op de foto bestaat uit een vuren paal en vier latjes als poot.

Een kip slachten: van A tot Z
Maria - | 23 mei 2022
We doen het graag zelf. Kippen houden, kuikens grootbrengen en kippen slachten om vervolgens eigengemaakte kippensoep te maken. In deze blog nemen we je mee in de stappen van slachten van een kip.
Kalkpoten: raak de schurftmijt kwijt
Maria - | 21 mei 2022
Voor wie weet dat de kalkpoten bij kippen eigenlijk wordt veroorzaakt door schurftmijt, is het er vast over eens dat kalkpoot een behoorlijk aangename aanduiding is van deze aandoening. Enfin, deze mijt zijn we liever kwijt! Lees in onze blog de natuurlijke aanpak van de schurftmijt.
Help! Bloedluis in het kippenhok
Maria - | 17 mei 2022
Wie kippen houdt komt ongetwijfeld in aanraking met ziektes en plagen. Van kalkpoten tot bloedluis tot ratten in het hok. Je hoeft geen halve dierenarts te zijn om kippen te houden, maar niet alles in het hok kan je op zijn beloop laten gaan. In deze blog: hoe pak je bloedluis aan.
Onze siroop van paardebloem
Maria - | 05 mei 2022
De laatste zondag van april is het 'dag van de paardenbloem'. Geheel terecht dat dit wonderlijke plantje een eigen dag heeft, want - zoals die commercial van de radio zegt - wie maar lang genoeg gewoon blijft, wordt vanzelf bijzonder. In deze blog ons recept voor paardenbloemenlimonade.
Houtsnippers: hoe het bruine goud de grijze tegel vervangt
Maria - | 26 februari 2022
Houtsnippers zijn functioneel en een zeer mooi bijproduct van dat wat reeds aanwezig is op ons erf: hout. Hout van gerooide bomen, geknotte wilgen en afgewaaide takken. En met honderden bomen is er - naast hout voor de warmte binnen - voldoende over voor snippers buiten. Dat snijdt hout!
8 redenen om kippen te houden
Maria - | 31 januari 2022
Er zijn heel veel goede redenen te bedenken om kippen te houden, zéker als je op het platteland woont. We waren er ook als de kippen bij met de kippen toen we hier jaren terug gingen wonen. In deze blog geven we je 8 redenen om kippen te houden.

Kijkje in ons dagelijks leven?