• Help! Bloedluis in het kippenhok

    Maria - | 17 mei 2022

    Een natuurlijk effectieve aanpak

Wat is bloedluis?

Technisch gezien is bloedluis geen luis, maar een mijt. Bloedluis wordt ook wel rode (vogel)mijt genoemd. Maar deze mijt ben je liever kwijt dan rijk. Bloedluizen parasiteren bij hun gastheer, of vaker gastvrouw in het kippenhok, en nemen bloed af door hun beten. Met het bloed van kippen kunnen zij zich voortplanten en het omzetten naar nieuwe eitjes. Bloedluizen planten zich razendsnel voort en kunnen wel negen maanden zonder eten, dus in geval van besmetting is een grondige aanpak noodzakelijk. Bloedluizen - en zeker omdat ze zich nogal snel vermenigvuldigen - bezorgen kippen overlast jeuk en als gevolg van het bloedzuigen verzwakken kippen wat kan leiden tot hun dood.

Hoe herken je bloedluis?

Bloedluizen verstoppen zich overdag. In de nacht vallen ze aan, maar wie overdag goed kijkt ziet kleine vaak al door het bloed roodgekleurde mijtjes van nog geen halve milimeter. Je bent er op tijd bij als je de beestjes eerder opmerkt dan dat je gedragsverandering bij de kippen opmerkt. In een later stadium is bloedluis merkbaar door onrustig gedrag, een verminderde weerstand, een blekere kip en weerstand om het nachthok in te gaan of om op stok te gaan. Nogmaals, dit wil je voor zijn. Houd dus niet alleen je kippen maar ook hun (t)huis goed in de gaten.

Een kuis kippenhuis zonder bloedluis

Bloedluizen geconstateerd, maar wat dan?

Stap 1: een grondige schoonmaak van het hok. Met grondig bedoelen we echt grondig, dus ook de wanden met de hoge druk afspuiten en de kieren en naden goed schoonmaken. Wij maken géén gebruik van chloor of ontsmettingsmiddel.

Stap 2: inzet van roofmijten. We bestellen deze natuurlijke vijand in een kokertje en plaatsen vervolgens diverse kokertjes in het kippenhok op de plekken waar de bloedluis zich verschanst (naden, hoeken, kieren). De roofmijten worden geleverd met handleiding: appeltje, (m)eitje!

Je kunt deze stappen overigens ook preventief inzetten! Blijf voortdurend scherp op bloedluis, maar zeker met zomerse temperaturen wordt hier bloedluis gesignaleerd.

Een kip slachten: van A tot Z
Maria - | 23 mei 2022
We doen het graag zelf. Kippen houden, kuikens grootbrengen en kippen slachten om vervolgens eigengemaakte kippensoep te maken. In deze blog nemen we je mee in de stappen van slachten van een kip.
Wat er te vertellen valt over parelhoenders
Maria - | 22 mei 2022
Parelhoenders - ook wel stipkippen genoemd (echt een véél leuker woord) - zijn fantastische hoenderachtige vogels om te houden. In de loop van de tijd zijn wij van ze gaan houden en ontdekten we iets meer over deze interessante beestjes.
Kruidenspiraal aanleggen
Maria - | 22 mei 2022
In het ontwerp van onze inheemse, natuurlijke voortuin stond een prachtige kruidenspiraal ingetekend. In deze blog laten we zien hoe een ontwerp werd gerealiseerd.
Upcycle oude dakpannen
Maria - | 22 mei 2022
Na al dat gebouw en verbouw kwamen er heel wat toffe, oude dakpannen beschikbaar. Er kwam een ander plan voor de dakpan, of eigenlijk: plannen. We hadden zoveel leuke ideeën dat we zelfs oude dakpannen aan 't eind van de straat hebben opgehaald. In deze blog 5 manieren om dakpannen te hergebruiken.
Kalkpoten: raak de schurftmijt kwijt
Maria - | 21 mei 2022
Voor wie weet dat de kalkpoten bij kippen eigenlijk wordt veroorzaakt door schurftmijt, is het er vast over eens dat kalkpoot een behoorlijk aangename aanduiding is van deze aandoening. Enfin, deze mijt zijn we liever kwijt! Lees in onze blog de natuurlijke aanpak van de schurftmijt.
Een insectenvriendelijke takkenwal
Maria - | 08 mei 2022
Willen we een insectenmuur, takkenwal, houtwal of takkenril? Op diverse plaatsen op het erf hebben we takkenrils en houtwallen en op het voorerf wilden we graag iets tussen een insectenmuur en takkenwal in. Lees hier hoe wij dit project aanpakten.

Kijkje in ons dagelijks leven?