• Help! Bloedluis in het kippenhok

    Maria - | 17 mei 2022

    Een natuurlijk effectieve aanpak

Wat is bloedluis?

Technisch gezien is bloedluis geen luis, maar een mijt. Bloedluis wordt ook wel rode (vogel)mijt genoemd. Maar deze mijt ben je liever kwijt dan rijk. Bloedluizen parasiteren bij hun gastheer, of vaker gastvrouw in het kippenhok, en nemen bloed af door hun beten. Met het bloed van kippen kunnen zij zich voortplanten en het omzetten naar nieuwe eitjes. Bloedluizen planten zich razendsnel voort en kunnen wel negen maanden zonder eten, dus in geval van besmetting is een grondige aanpak noodzakelijk. Bloedluizen - en zeker omdat ze zich nogal snel vermenigvuldigen - bezorgen kippen overlast jeuk en als gevolg van het bloedzuigen verzwakken kippen wat kan leiden tot hun dood.

Hoe herken je bloedluis?

Bloedluizen verstoppen zich overdag. In de nacht vallen ze aan, maar wie overdag goed kijkt ziet kleine vaak al door het bloed roodgekleurde mijtjes van nog geen halve milimeter. Je bent er op tijd bij als je de beestjes eerder opmerkt dan dat je gedragsverandering bij de kippen opmerkt. In een later stadium is bloedluis merkbaar door onrustig gedrag, een verminderde weerstand, een blekere kip en weerstand om het nachthok in te gaan of om op stok te gaan. Nogmaals, dit wil je voor zijn. Houd dus niet alleen je kippen maar ook hun (t)huis goed in de gaten.

Een kuis kippenhuis zonder bloedluis

Bloedluizen geconstateerd, maar wat dan?

Stap 1: een grondige schoonmaak van het hok. Met grondig bedoelen we echt grondig, dus ook de wanden met de hoge druk afspuiten en de kieren en naden goed schoonmaken. Wij maken géén gebruik van chloor of ontsmettingsmiddel.

Stap 2: inzet van roofmijten. We bestellen deze natuurlijke vijand in een kokertje en plaatsen vervolgens diverse kokertjes in het kippenhok op de plekken waar de bloedluis zich verschanst (naden, hoeken, kieren). De roofmijten worden geleverd met handleiding: appeltje, (m)eitje!

Je kunt deze stappen overigens ook preventief inzetten! Blijf voortdurend scherp op bloedluis, maar zeker met zomerse temperaturen wordt hier bloedluis gesignaleerd.

Onze varkens, van big tot slacht.
Mark - | 03 februari 2024
In september kochten we vier biggetjes - een kruising tussen wolvarken en duroc. Een kort fotoverslag van 10 maanden varkens houden.
Kombucha: lang leve de scoby!
Maria - | 26 maart 2023
Zelfvoorzienend leven en gevarieerd eten gaan ons gemakkelijk af. Zelf voorzien in een gevarieerd drankenassortiment is een grotere uitdaging. Naast verse (kruiden)thee en eindeloze hoeveelheden sap en limonade van fruit van eigen erf, voegen we graag toe aan het DIY-assortiment: kombucha!
Herfst in de moestuin: bezigheden in november
Maria - | 30 oktober 2022
Een moestuinseizoen stopt nooit. Het jaarrond zijn er werkzaamheden en is er te oogsten. Toch wordt wel gezegd dat zo tegen het eind van het jaar het moestuinseizoen op z'n eind loopt. In deze blog de werkzaamheden in de moestuin in november.
Biggen houden: wat we ontdekten over biggen
Maria - | 18 september 2022
Op het einde van de zomer verwelkomden we vier schattige,bruine biggen. Wie dieren houdt, ontdekt dat er altijd te leren valt. Nog geen 3 weken later zijn we heel wat biggenavonturen rijker en delen we jullie graag onze nieuwe kennis over biggen.
Een kip slachten: van A tot Z
Maria - | 23 mei 2022
We doen het graag zelf. Kippen houden, kuikens grootbrengen en kippen slachten om vervolgens eigengemaakte kippensoep te maken. In deze blog nemen we je mee in de stappen van slachten van een kip.
Wat er te vertellen valt over parelhoenders
Maria - | 22 mei 2022
Parelhoenders - ook wel stipkippen genoemd (echt een véél leuker woord) - zijn fantastische hoenderachtige vogels om te houden. In de loop van de tijd zijn wij van ze gaan houden en ontdekten we iets meer over deze interessante beestjes.

Kijkje in ons dagelijks leven?