• Erfdelen: 8x modaal consuminderen

    Maria - | 11 februari 2022

    Hoe meer leidt tot minder

1. Wagenpark

We hoeven jullie niet te vertellen dat het hebben van een auto maandelijks behoorlijk in de euro's loopt. Het eerste wat we hebben gedaan sinds we hier met elkaar wonen, is een aantal auto's de deur uit gedaan. Er wordt wekelijks in de app afgestemd wie welke dag welke auto nodig heeft. Daarnaast hebben we ook nog pedelec, een aantal elektrische fietsen, een elektrische motor en scooter en sinds 2020 is thuiswerken ook nog eens helemaal hot. Goede raad hoeft niet duur te zijn, ook jij kunt goedkoper uit. Er zijn tegenwoordig genoeg lokale alternatieven om je auto te delen of juist een auto te lenen. Zeker interessant om eens te onderzoeken!

2. Abonnementen

Hoewel we relatief weinig abonnementen hebben, is dat wat we hebben gedeeld. Op dit moment hebben we met name digitale abonnementen, denk aan Spotify, Netflix, Disney+ en Net Faith Network en korte periodes aangevuld met een fysiek blad of een krant. Het is maar goed ook dat we het delen, want waar de gemiddelde Netflix-abonnee twee uur per dag spendeert achter een scherm, mogen we blij zijn als we dat hier per maand per huishouden halen.

3. Inkopen

Heel veel kleine verpakkingen zijn vaak duurder dan een hele grote zak of een groot pak. Een 13-man tellend huishouden, waarvan een aantal mannen vallen in de categorie prepper, doet er dus verstandig aan in bulk te kopen. We kopen dus geen zak meel, maar een pallet meel afgeleverd in de loods met een heftruck. Pasta, rijst, peulen, suiker, koffie (en nog veel meer): het komt in bulk. Dan heb ik het niet over de bulk van de Makro en Sligro (a 5 kilo per zak) maar eerder over hoeveelheden van 25 tot 50 kilo.

4. Verzekeringen

Wie heeft de duurste, hoogste, grootste verzekering nodig als je een risico met elkaar, samen kunt dragen? Wij dus niet. Natuurlijk is het balen als je schade rijdt, maar meestal is dat niet het geval. Risico's en financiele mogelijkheden afgewogen hebbende, komen wij er in veel gevallen op uit dat elkaar hebben en de portemonnee delen meer risico's dekt dan dat we een risico nemen door niet of beperkt te verzekeren.

5. Investeringen

Gooi een aantal modale inkomens bij elkaar en opeens heb je best wel wat geld en ook geld over naast de vaste lasten (die best wel meevallen als je aanvankelijk één erf en inmiddels twee erven deelt). Geld dat nodig is om investeringen te doen - zoals zonnepanelen, heatpipes, warmepompen, een waterinstallatie, een moestuin, een kas, en nog veel meer - die op lange termijn weer leiden tot een aanzienlijke financiële besparing. Die investeringen zijn gewoonweg makkelijker te doen met meer geld en meer geld heb je met meer mensen.

 

 

6. Gereedschap

Ze zeggen wel eens 'goed gereedschap is het halve werk.' en dus niet meer gereedschap is het halve werk. Wat heb je aan 5 accuboormachines, 2 shovels en 3 plukmachines als er 1 voldoende is? Bovendien moeten we hierbij noemen dat het hebben van een goede buur ook veel handiger is dan het hebben van een verre vriend. Onze overbuurman komt geregeld onze shovel een dagje lenen en wij lenen geregeld zijn hakselaar XL, zo gaat dat dan.

7. Faciliteiten

Welk doorsnee gezin heeft nou én een trampoline én een zwembad én een sportruimte én een tafelvoetbaltafel én een speeltuin én ga zo maar door. Met elkaar heb je meer en daar profiteert iedereen uiteindelijk van. Hoewel het hele principe van ons erfdelen zeker niet voortkomt uit hebzucht of het "meer" willen hebben, brengt het gemeenschappelijke en het delen (van je leven) dus eigenlijk nog veel meer. Een fijne bijkomstigheid. Maar denk ook aan niet-materiele faciliteiten als oppas, kinderopvang, verzorging van de dieren en alle expertise die we in huis hebben met 9 volwassenen in de aanleg en het onderhoud op het erf: dat is wel degelijk modaal consuminderen. Dat draait niet om tientjes of honderden euro's, maar loopt eerder in de duizenden euro's (per maand).

 

8. Lief & Leed

Op 8, maar eigenlijk met stip op nummer 1. We haalden onze Vlaamse lievelingspsychiater Dirk de Wachter al eens eerder aan, maar dat het "individuele geluk krijgt meer glans door het leven met anderen" onderschrijven we graag. Juist die verbinding met elkaar, die echte verbinding, zijn we in deze moderne, westerse, individualistische maatschappij een beetje kwijtgeraakt. We zoeken het in meer: meer reizen, meer geld, grotere huizen, betere avonturen, gekkere hobby's, duurdere auto's, meer spullen. Wat de mens echt gelukkig maakt is het delen van lief én leed in een liefdevolle omgeving waarin je je gesteund, gedragen, getroost, veilig en geborgen voelt. Dat is wat erfdelen doet: de psychiater en meer (spullen, reizen, etc.) hebben we niet meer nodig, want het beste hebben we al: elkaar.

Kijkje in ons dagelijks leven?

Als het mes aan twee kanten snijdt: een zakmes voor je kind
Maria - | 12 februari 2022
Vanaf welke leeftijd geef je je kind een zakmes? Is het veilig? Welke regels spreek je af? In deze blog delen wij onze visie op het zakmes. Zoals je ons kent: niet bang aangelegd met een portie gezond verstand.
Zelfoogstdag bij bi-jovira: ontdekken hoe het écht anders kan
Maria - | 10 september 2022
We gingen naar de zelfoogstdag van Bi-jovira in Ooltgensplaat. Een akkerbouwbedrijf dat het roer jaren geleden radicaal omgooide naar de enige kant die houdbaar is: regeneratieve landbouw. Een boet met een hart voor de aarde, het (boeren)land en de mens. Wij zijn nu al fan en geloven erin.
Onze netflix-favorieten
Maria - | 13 mei 2022
Duurzaam en zelfvoorzienend wonen op het platteland vraagt om een tijdsinvestering. Toch kregen we het voor elkaar de tofste docu's op netflix te kijken en stelden zo onze top-5 samen. Uiteraard met de focus op natuur, biodiversiteit, verbondenheid en regeneratie.
7x dit moet je weten over wildkamperen
Maria - | 14 augustus 2022
Dit jaar gingen we voor het eerst wildkamperen in Zweden. Gebruik maken van het zogenoemde allemansrecht. In deze blog delen we 7 dingen die je zeker moet weten over wildkamperen.
Wildkamperen met kinderen in Zweden
Maria - | 12 augustus 2022
Wie wil wildkamperen in Zweden, moet zich voorbereiden. Wie dat wil mét kinderen, krabt zich nog eens achter zijn oor. Na een nachtje slapen waren we nog steeds meer dan enthousiast. Inmiddels zijn we ruim 2 weken wildkampeerervaring rijker. In deze blogs delen we onze tips en tops.
Wildkamperen: onze rondreis door het Zuiden van Zweden
Maria - | 12 augustus 2022
In deze blog delen we onze kindvriendelijke rondreis door Zuid-Zweden met een totaal van zo'n 3000 kilometer door Skåne län, Blekinge län, Kronobergs län, Jönköpings län en Hallands län. Door de minimale kilometers voor wat toch wel een rondreis door Zuid-Zweden te noemen is, is er meer dan voldoende tijd over voor leuke activiteiten overdag.