Wie met z'n handen de wortels uit de klei trekt en tot de enkels in de klei staat omringt door geliefden weet: deze wortels smaken lekkerder dan alle andere wortels op de wereld. Gelukshormonen vieren een uitbundig feestje wanneer je ontspannen bent met mensen en frisse lucht om je heen en daarnaast ook door voeding en beweging. Vrij vertaald: lekker actief die wortels uit de grond trekken valt daar absoluut ook onder, de moderne work-out. Bovendien is het fijn te weten dat door zelf te oogsten bij de boer je direct bijdraagt aan een kortere voedselketen en daarmee o.a uitstoot en verpakkingsmateriaal bespaart, de boer een eerlijke prijs krijgt en je bij - een biologische, biodynamische - boer, bijdraagt aan een betere wereld waar de aarde echt een stukje mooier wordt. Wij maakten kennis met Bi-jovira.
We maakten kennis met Cornelis Mosselman. Een bevlogen boer die in 2018 een transitie maakte van de landbouw zoals we die kennen (weet je wel, met grote machines, gewasbescherming, kunstmest, groter en meer) naar regeneratieve biologische landbouw. Een landbouw die volhoudbaar is, boeren op een manier die de aarde volhoudt, de bodem beter maakt en de wereld achterlaat aan een volgende generatie die ook van die bodem kan leven en eten. Waar het hart vol van is, daar loopt de mond van over. Wie Cornelis hoort spreken begrijpt niet dat alle Nederlandse boeren niet per direct kiezen voor deze vorm van landbouwen. We worden blij van zo'n boer met een hart voor de boerenbodem, de wereld, de aarde, want zij moeten zich nogal hard maken om in te gaan tegen de gevestigde orde, de grote jongens, daar waar het grote geld wordt verdiend met kunstmest en gewasbescherming. Deze boeren zijn hard nodig.
Wie goed heeft begrepen hoe de bodem werkt, snapt direct de principes van de regeneratieve landbouw (voor de leek: lees het bodemvoedselweg, kijk Kiss the Ground of ga langs bij bi-jovira). Door biologisch te werken, de bodem niet te berijden met (zwaar) materieel, wisselteelt op stroken en minimale bewerking van de grond en nog veel andere principes kan de bodem zijn werk doen. Na 4 jaar regeneratieve landbouw laat de bodem al een onvoorstelbaar vermogen tot herstel zien, wat zich uit in een rijk bodemleven, een grote diversiteit aan flora en fauna, een natuurlijke balans in eten en gegeten worden en een gezondere, krachtigere oogst.
Een blog schiet tekort om recht te doen aan deze bijzondere boerderij. Bekijk het zelf op hun website, waar je op de hoogte gehouden wordt van nieuwe projecten, behaalde resultaten, ontwikkelingen, zelfoogstdagen en neem een kijkje in de keuken van de regeneratieve boer in hun toffe vlogs en beluister de podcast.