• DIY vetbol

    Maria - | 29 januari 2022

    Vogels voeren in de tuin

Aan de slag

Niets zo simpel als vetbollen (ook wel mezenbollen genoemd) maken voor de vogels in de tuin. Nu ook de Vogelbescherming Nederland vetbollen met plastic netjes afraadt vanwege verstrikkingsgevaar, is er geen goede reden meer om vetbollen in netjes te kopen. Laat de vetbol in jouw tuin niet het galgenmaal worden van de volgende bezoeker in de tuin. We maakten DIY vetbollen en hieronder vindt je de fotorapportage.

Een vette bek halen

Een ogenschijnlijke kleine, maar toch zeer belangrijke opmerking vooraf: kies altijd voor vast frituurvet. Andere benodigdheden zijn vogelvoer en vormpjes. Een vetbol kan je vrijwel in elke keukenvormpje maken, als het maar aan de onderzijde gesloten zodat het aanvankelijke vloeibare frituurvet er niet uit kan lopen. Wij kozen voor siliconen cakevormpjes. Eigenlijk spreekt het dan voor zich: smelt de boter, vul de vormpjes met voer, giet er vloeibaar frituurvet bij en laat vervolgend uitharden in de koelkast. That's it!

Een kip slachten: van A tot Z
Maria - | 23 mei 2022
We doen het graag zelf. Kippen houden, kuikens grootbrengen en kippen slachten om vervolgens eigengemaakte kippensoep te maken. In deze blog nemen we je mee in de stappen van slachten van een kip.
Kalkpoten: raak de schurftmijt kwijt
Maria - | 21 mei 2022
Voor wie weet dat de kalkpoten bij kippen eigenlijk wordt veroorzaakt door schurftmijt, is het er vast over eens dat kalkpoot een behoorlijk aangename aanduiding is van deze aandoening. Enfin, deze mijt zijn we liever kwijt! Lees in onze blog de natuurlijke aanpak van de schurftmijt.
Help! Bloedluis in het kippenhok
Maria - | 17 mei 2022
Wie kippen houdt komt ongetwijfeld in aanraking met ziektes en plagen. Van kalkpoten tot bloedluis tot ratten in het hok. Je hoeft geen halve dierenarts te zijn om kippen te houden, maar niet alles in het hok kan je op zijn beloop laten gaan. In deze blog: hoe pak je bloedluis aan.
Onze siroop van paardebloem
Maria - | 05 mei 2022
De laatste zondag van april is het 'dag van de paardenbloem'. Geheel terecht dat dit wonderlijke plantje een eigen dag heeft, want - zoals die commercial van de radio zegt - wie maar lang genoeg gewoon blijft, wordt vanzelf bijzonder. In deze blog ons recept voor paardenbloemenlimonade.
Houtsnippers: hoe het bruine goud de grijze tegel vervangt
Maria - | 26 februari 2022
Houtsnippers zijn functioneel en een zeer mooi bijproduct van dat wat reeds aanwezig is op ons erf: hout. Hout van gerooide bomen, geknotte wilgen en afgewaaide takken. En met honderden bomen is er - naast hout voor de warmte binnen - voldoende over voor snippers buiten. Dat snijdt hout!
8 redenen om kippen te houden
Maria - | 31 januari 2022
Er zijn heel veel goede redenen te bedenken om kippen te houden, z├ęker als je op het platteland woont. We waren er ook als de kippen bij met de kippen toen we hier jaren terug gingen wonen. In deze blog geven we je 8 redenen om kippen te houden.

Kijkje in ons dagelijks leven?