• DIY vetbol

    Maria - | 29 januari 2022

    Vogels voeren in de tuin

Aan de slag

Niets zo simpel als vetbollen (ook wel mezenbollen genoemd) maken voor de vogels in de tuin. Nu ook de Vogelbescherming Nederland vetbollen met plastic netjes afraadt vanwege verstrikkingsgevaar, is er geen goede reden meer om vetbollen in netjes te kopen. Laat de vetbol in jouw tuin niet het galgenmaal worden van de volgende bezoeker in de tuin. We maakten DIY vetbollen en hieronder vindt je de fotorapportage.

Een vette bek halen

Een ogenschijnlijke kleine, maar toch zeer belangrijke opmerking vooraf: kies altijd voor vast frituurvet. Andere benodigdheden zijn vogelvoer en vormpjes. Een vetbol kan je vrijwel in elke keukenvormpje maken, als het maar aan de onderzijde gesloten zodat het aanvankelijke vloeibare frituurvet er niet uit kan lopen. Wij kozen voor siliconen cakevormpjes. Eigenlijk spreekt het dan voor zich: smelt de boter, vul de vormpjes met voer, giet er vloeibaar frituurvet bij en laat vervolgend uitharden in de koelkast. That's it!

Onze varkens, van big tot slacht.
Mark - | 03 februari 2024
In september kochten we vier biggetjes - een kruising tussen wolvarken en duroc. Een kort fotoverslag van 10 maanden varkens houden.
Kombucha: lang leve de scoby!
Maria - | 26 maart 2023
Zelfvoorzienend leven en gevarieerd eten gaan ons gemakkelijk af. Zelf voorzien in een gevarieerd drankenassortiment is een grotere uitdaging. Naast verse (kruiden)thee en eindeloze hoeveelheden sap en limonade van fruit van eigen erf, voegen we graag toe aan het DIY-assortiment: kombucha!
Herfst in de moestuin: bezigheden in november
Maria - | 30 oktober 2022
Een moestuinseizoen stopt nooit. Het jaarrond zijn er werkzaamheden en is er te oogsten. Toch wordt wel gezegd dat zo tegen het eind van het jaar het moestuinseizoen op z'n eind loopt. In deze blog de werkzaamheden in de moestuin in november.
Biggen houden: wat we ontdekten over biggen
Maria - | 18 september 2022
Op het einde van de zomer verwelkomden we vier schattige,bruine biggen. Wie dieren houdt, ontdekt dat er altijd te leren valt. Nog geen 3 weken later zijn we heel wat biggenavonturen rijker en delen we jullie graag onze nieuwe kennis over biggen.
Een kip slachten: van A tot Z
Maria - | 23 mei 2022
We doen het graag zelf. Kippen houden, kuikens grootbrengen en kippen slachten om vervolgens eigengemaakte kippensoep te maken. In deze blog nemen we je mee in de stappen van slachten van een kip.
Wat er te vertellen valt over parelhoenders
Maria - | 22 mei 2022
Parelhoenders - ook wel stipkippen genoemd (echt een véél leuker woord) - zijn fantastische hoenderachtige vogels om te houden. In de loop van de tijd zijn wij van ze gaan houden en ontdekten we iets meer over deze interessante beestjes.

Kijkje in ons dagelijks leven?