Compostbakken maken

Compost is de basisbemesting voor onze moestuin. We gebruiken hiervoor compostbakken die Harm op een zaterdagmiddag in elkaar heeft getimmerd. Met een doordachte schets, mooi steigerhout en goed gereedschap stond het resultaat binnen een aantal uren in de tuin: robuuste compostbakken met een natuurlijke look. Ontdek hier hoe hij dat gedaan heeft.

Auteur: Judith

3 compostbakken

groen, bruin en gemengd materiaal

Bak voor groen materiaal

Voor tuin- en keukenafval, gras en mest

Bak voor bruin materiaal

Voor houtsnippers, stro, dode bladeren en takken

Bak voor ‘sandwichen’

Voor het aanbrengen van de 'sandwich'lagen (laag groen, laag bruin, laag groen, etc.)

Ontwerp compostbakken

Steigerhout

De compostbakken zijn gemaakt van steigerhout. Efficiënt en duurzaam materiaal. De planken aan de zijkanten en achterkant zijn vastgeschroefd met rvs schroeven.

Losse planken

De vooraanzijde heeft een soort profiel waarin we de losse planken in laten zakken of uithalen. Zo kun je makkelijk in-, om- en uitscheppen.

Hardhouten palen

De bakken zelf zijn weer aan grond bevestigd met hard houten palen die in de grond zijn geslagen.

Zelf compostbakken maken

Wil je zelf aan de slag? Wij hebben een beknopte handleiding voor je:

Kijkje in ons dagelijks leven?

Opgroeien in en met de natuur
Judith van Rijn - van Buuren | 02 september 2020
Ken jij het nog? Bloemenkransen vlechten, klimmen in bomen, hutje bouwen, bootje varen, fikkie stoken en heksensoep maken met bladeren en andere plantresten. Het meemaken, het ervaren, het doormaken. Die magische momenten in een kinderjeugd zijn niet alleen onvergetelijk, maar geven ook bagage mee voor wat de rest van het leven geeft (of neemt).
Kat en muis
Siebe van Rijn | 17 augustus 2020
Het muist al wat van katten komt. Ofwel: de kat volgt zijn karakter. Ondanks haar tengere kattenlijfje, verorbert deze jager dagelijks meerdere muizen. Krijg je ook al trek?
Vergezichten
Mark van Buuren | 14 augustus 2020
De prachtige veenweide, vanuit ieder jaargetijde, in het belichten van de vergezichten. Het dagen van de zon in de slagenlandschap met de horizon.
Het gehucht in vogelvlucht
Mark van Buuren | 05 augustus 2020
Het agrarische cultuurlandschap van de Krimpenerwaard is een uniek fenomeen. Het prachtige veenweidegebied wordt al bijna 1000 jaar door de mens ontwikkeld, en is nog steeds in ontwikkeling. Een korte samenvatting.
Buiten tomaten telen voor dummies
Judith van Rijn - van Buuren | 03 augustus 2020
Als het gaat over de tomaat, dan ben jij de kapitein aan het stuur. Jij bepaalt waar de plant energie in steekt. Tot op zekere hoogte dan. Met het buiten telen van tomaten ben je ook afhankelijk van de weersomstandigheden. Maar de oogst hangt natuurlijk ook af van jouw energie in de tomatenplant. En besteed die energie maar goed, want als de tomaat zijn energie ook goed besteed, heb je paar maanden later een mooie tomatenoogst.
Over bloemetjes en bijtjes: zorg dragen voor insecten
Siebe van Rijn | 02 augustus 2020
Insecten hebben drie basisbehoeften: voedsel, veiligheid (schuilplekken) en voortplantingshabitat. We ondernemen allerlei acties om onze zespotige vriendjes tegemoet te komen. Schuilplekken, voedingsgelegenheden en voortplaningshabitat wisselen elkaar af. Ontdek en bekijk hier hoe wij dat doen.