Compostbakken maken

Compost is de basisbemesting voor onze moestuin. We gebruiken hiervoor compostbakken die Harm op een zaterdagmiddag in elkaar heeft getimmerd. Met een doordachte schets, mooi steigerhout en goed gereedschap stond het resultaat binnen een aantal uren in de tuin: robuuste compostbakken met een natuurlijke look. Ontdek hier hoe hij dat gedaan heeft.

3 compostbakken

groen, bruin en gemengd materiaal

Bak voor groen materiaal

Voor tuin- en keukenafval, gras en mest

Bak voor bruin materiaal

Voor houtsnippers, stro, dode bladeren en takken

Bak voor ‘sandwichen’

Voor het aanbrengen van de 'sandwich'lagen (laag groen, laag bruin, laag groen, etc.)

Ontwerp compostbakken

Steigerhout

De compostbakken zijn gemaakt van steigerhout. Efficiënt en duurzaam materiaal. De planken aan de zijkanten en achterkant zijn vastgeschroefd met rvs schroeven.

Losse planken

De vooraanzijde heeft een soort profiel waarin we de losse planken in laten zakken of uithalen. Zo kun je makkelijk in-, om- en uitscheppen.

Hardhouten palen

De bakken zelf zijn weer aan grond bevestigd met hard houten palen die in de grond zijn geslagen.

Zelf compostbakken maken

Wil je zelf aan de slag? Wij hebben een beknopte handleiding voor je:

Kijkje in ons dagelijks leven?

Onze varkens, van big tot slacht.
Mark - | 03 februari 2024
In september kochten we vier biggetjes - een kruising tussen wolvarken en duroc. Een kort fotoverslag van 10 maanden varkens houden.
Een duurzame feestdag: van geen tot groene cadeautjes
Maria - | 06 augustus 2023
In de blogreeks: duurzame feestdagen. We gaan van start met duurzaam cadeautjes geven. Als gever heb je enkel een beetje creativiteit, eigenheid en liefde nodig om de ontvanger een blij mens te maken. In deze blog geven we je wat groene adviezen.
Kombucha: lang leve de scoby!
Maria - | 26 maart 2023
Zelfvoorzienend leven en gevarieerd eten gaan ons gemakkelijk af. Zelf voorzien in een gevarieerd drankenassortiment is een grotere uitdaging. Naast verse (kruiden)thee en eindeloze hoeveelheden sap en limonade van fruit van eigen erf, voegen we graag toe aan het DIY-assortiment: kombucha!
Herfst in de moestuin: bezigheden in november
Maria - | 30 oktober 2022
Een moestuinseizoen stopt nooit. Het jaarrond zijn er werkzaamheden en is er te oogsten. Toch wordt wel gezegd dat zo tegen het eind van het jaar het moestuinseizoen op z'n eind loopt. In deze blog de werkzaamheden in de moestuin in november.
Biggen houden: wat we ontdekten over biggen
Maria - | 18 september 2022
Op het einde van de zomer verwelkomden we vier schattige,bruine biggen. Wie dieren houdt, ontdekt dat er altijd te leren valt. Nog geen 3 weken later zijn we heel wat biggenavonturen rijker en delen we jullie graag onze nieuwe kennis over biggen.
Een kip slachten: van A tot Z
Maria - | 23 mei 2022
We doen het graag zelf. Kippen houden, kuikens grootbrengen en kippen slachten om vervolgens eigengemaakte kippensoep te maken. In deze blog nemen we je mee in de stappen van slachten van een kip.