Compostbakken maken

Compost is de basisbemesting voor onze moestuin. We gebruiken hiervoor compostbakken die Harm op een zaterdagmiddag in elkaar heeft getimmerd. Met een doordachte schets, mooi steigerhout en goed gereedschap stond het resultaat binnen een aantal uren in de tuin: robuuste compostbakken met een natuurlijke look. Ontdek hier hoe hij dat gedaan heeft.

3 compostbakken

groen, bruin en gemengd materiaal

Bak voor groen materiaal

Voor tuin- en keukenafval, gras en mest

Bak voor bruin materiaal

Voor houtsnippers, stro, dode bladeren en takken

Bak voor ‘sandwichen’

Voor het aanbrengen van de 'sandwich'lagen (laag groen, laag bruin, laag groen, etc.)

Ontwerp compostbakken

Steigerhout

De compostbakken zijn gemaakt van steigerhout. Efficiënt en duurzaam materiaal. De planken aan de zijkanten en achterkant zijn vastgeschroefd met rvs schroeven.

Losse planken

De vooraanzijde heeft een soort profiel waarin we de losse planken in laten zakken of uithalen. Zo kun je makkelijk in-, om- en uitscheppen.

Hardhouten palen

De bakken zelf zijn weer aan grond bevestigd met hard houten palen die in de grond zijn geslagen.

Zelf compostbakken maken

Wil je zelf aan de slag? Wij hebben een beknopte handleiding voor je:

Kijkje in ons dagelijks leven?

Herfst in de moestuin: bezigheden in november
Maria - | 30 oktober 2022
Een moestuinseizoen stopt nooit. Het jaarrond zijn er werkzaamheden en is er te oogsten. Toch wordt wel gezegd dat zo tegen het eind van het jaar het moestuinseizoen op z'n eind loopt. In deze blog de werkzaamheden in de moestuin in november.
Biggen houden: wat we ontdekten over biggen
Maria - | 18 september 2022
Op het einde van de zomer verwelkomden we vier schattige,bruine biggen. Wie dieren houdt, ontdekt dat er altijd te leren valt. Nog geen 3 weken later zijn we heel wat biggenavonturen rijker en delen we jullie graag onze nieuwe kennis over biggen.
Een kip slachten: van A tot Z
Maria - | 23 mei 2022
We doen het graag zelf. Kippen houden, kuikens grootbrengen en kippen slachten om vervolgens eigengemaakte kippensoep te maken. In deze blog nemen we je mee in de stappen van slachten van een kip.
Wat er te vertellen valt over parelhoenders
Maria - | 22 mei 2022
Parelhoenders - ook wel stipkippen genoemd (echt een véél leuker woord) - zijn fantastische hoenderachtige vogels om te houden. In de loop van de tijd zijn wij van ze gaan houden en ontdekten we iets meer over deze interessante beestjes.
Kruidenspiraal aanleggen
Maria - | 22 mei 2022
In het ontwerp van onze inheemse, natuurlijke voortuin stond een prachtige kruidenspiraal ingetekend. In deze blog laten we zien hoe een ontwerp werd gerealiseerd.
Upcycle oude dakpannen
Maria - | 22 mei 2022
Na al dat gebouw en verbouw kwamen er heel wat toffe, oude dakpannen beschikbaar. Er kwam een ander plan voor de dakpan, of eigenlijk: plannen. We hadden zoveel leuke ideeën dat we zelfs oude dakpannen aan 't eind van de straat hebben opgehaald. In deze blog 5 manieren om dakpannen te hergebruiken.