Compostbakken maken

Compost is de basisbemesting voor onze moestuin. We gebruiken hiervoor compostbakken die Harm op een zaterdagmiddag in elkaar heeft getimmerd. Met een doordachte schets, mooi steigerhout en goed gereedschap stond het resultaat binnen een aantal uren in de tuin: robuuste compostbakken met een natuurlijke look. Ontdek hier hoe hij dat gedaan heeft.

3 compostbakken

groen, bruin en gemengd materiaal

Bak voor groen materiaal

Voor tuin- en keukenafval, gras en mest

Bak voor bruin materiaal

Voor houtsnippers, stro, dode bladeren en takken

Bak voor ‘sandwichen’

Voor het aanbrengen van de 'sandwich'lagen (laag groen, laag bruin, laag groen, etc.)

Ontwerp compostbakken

Steigerhout

De compostbakken zijn gemaakt van steigerhout. Efficiënt en duurzaam materiaal. De planken aan de zijkanten en achterkant zijn vastgeschroefd met rvs schroeven.

Losse planken

De vooraanzijde heeft een soort profiel waarin we de losse planken in laten zakken of uithalen. Zo kun je makkelijk in-, om- en uitscheppen.

Hardhouten palen

De bakken zelf zijn weer aan grond bevestigd met hard houten palen die in de grond zijn geslagen.

Zelf compostbakken maken

Wil je zelf aan de slag? Wij hebben een beknopte handleiding voor je:

Kijkje in ons dagelijks leven?

Een kip slachten: van A tot Z
Maria - | 23 mei 2022
We doen het graag zelf. Kippen houden, kuikens grootbrengen en kippen slachten om vervolgens eigengemaakte kippensoep te maken. In deze blog nemen we je mee in de stappen van slachten van een kip.
Kalkpoten: raak de schurftmijt kwijt
Maria - | 21 mei 2022
Voor wie weet dat de kalkpoten bij kippen eigenlijk wordt veroorzaakt door schurftmijt, is het er vast over eens dat kalkpoot een behoorlijk aangename aanduiding is van deze aandoening. Enfin, deze mijt zijn we liever kwijt! Lees in onze blog de natuurlijke aanpak van de schurftmijt.
Help! Bloedluis in het kippenhok
Maria - | 17 mei 2022
Wie kippen houdt komt ongetwijfeld in aanraking met ziektes en plagen. Van kalkpoten tot bloedluis tot ratten in het hok. Je hoeft geen halve dierenarts te zijn om kippen te houden, maar niet alles in het hok kan je op zijn beloop laten gaan. In deze blog: hoe pak je bloedluis aan.
Onze siroop van paardebloem
Maria - | 05 mei 2022
De laatste zondag van april is het 'dag van de paardenbloem'. Geheel terecht dat dit wonderlijke plantje een eigen dag heeft, want - zoals die commercial van de radio zegt - wie maar lang genoeg gewoon blijft, wordt vanzelf bijzonder. In deze blog ons recept voor paardenbloemenlimonade.
Zero waste in de badkamer
Maria - | 11 maart 2022
Het grote less waste feest van de badkamer. Ontdek hoe eenvoudig het is te minimaliseren in jouw badkamer en wegwerpproducten te vervangen door meer duurzame alternatieven.
De (on)zin van een groene kliko
Maria - | 07 maart 2022
Groenbak, groene kliko, de GFT-bak, hoe je het ook noemt, dat ding waar je het groente-, fruit- en tuinafval in doet en langs de kant van de weg zet. Heel goed dat het wordt gescheiden, maar als je eenmaal weet hoe nuttig die GFT is, zet je de groenbak nooit meer langs de kant van de weg.