Bewateringssysteem monteren in moestuin

Met 600m2 moestuin willen we niet met gieters op en neer hobbelen. Daarom heeft Mark een waterdicht plan gemaakt voor een slim bewateringssysteem waarmee 12 kweektunnels,  24 moestuinbakken , 60 meter bessenhagen en 40 meter fruithagen eenvoudig bewaterd worden.

Auteur: Judith

5000+

euro

1000+

koppelingen

600+

meter druppelslang

6000

liter p/u pompcapaciteit

Waterdicht plan

Ondergronds netwerk, bovengronds effectief

Onder de moestuin loopt een volledig tyleen leidingnetwerk die uitmondt in bovengrondse afsluiters en kogelstopkranen in de bakken en kweektunnels. Achter de afsluiters hangt een heel druppelsysteemstelsel. Op de kranen kunnen aanvullend waterslangen en sproeiers worden aangesloten voor bovengronds gebruik.

Schets bewateringssysteem

Ondergronds de aavoerleidingen en t-splitsingen. Kranen, afsluiters en druppelslangen bovengronds.

Verdeler van leidingen

Verdeeld in 8 zones. Iedere vertakking gaat naar een tyleenslang met een kleine diameter om de druk goed en evenredig te verdelen over alle kranen en afsluiters (van 40 -> 32 -> 20 ->16mm).

Druppelsysteem in bakken

De moestuinbakken en kweektunnels worden bewaterd met de druppelslangen.

Grondig montagewerk

Tussen waterpomp - die een capaciteit heeft van meer dan 6.000 liter per uur - en de verdeler ligt een 2 duimsverbinding (meer dan 5 centimeter diameter). De hoofdleidingen met een diameter van 40mm gaan naar een onderverdelers van 32 mm waarmee het water evenredig wordt verdeeld over 8 zones:

  • 2 hoofdzones voor kweektunnels
  • 2 hoofdzones voor moestuinbakken
  • 2 hoofdzones voor de hagen
  • 1 hoofdzone voor de laurierstruiken
  • 1 hoofdzone voor de eendenkooi

 

Kijkje in ons dagelijks leven?

Vogeltaart maken voor meer vogels in je tuin
Maria Speksnijder - van Buuren | 23 januari 2021
Een vogeltaart is leuk én makkelijk om te maken, een juweeltje in je tuin en een feestje voor de tuinvogels. Fijne bijkomstigheid is dat er vrijwel niets mis kan gaan. Hierbij ons stappenplan met foto’s voor de niet-zo-creatieve doe-het-zelver
BAM: Beter spelen, Anders spelen, Meer spelen.
Maria Speksnijder - van Buuren | 24 december 2020
Als we de reclames mogen geloven, zijn kinderen een stuk gelukkiger met nieuw, meer en duurder speelgoed. Als we om ons heen kijken, zien we dat kinderen cadeau(tje)s krijgen na een prik, een zwemdiploma, de avondvierdaagse, met sinterklaas, met kerst en op hun verjaardag. Het feest kan niet op en speelgoed is top. Maar is nieuw leuker, meer beter en duurder stoerder?
Nooit meer koud met wilgenhout
Mark van Buuren | 22 november 2020
Wilgenhout heeft niet de beste reputatie als brandhout. Door de veronderstelde lange droogtijd en relatief lage energieopbrengst per kilo wordt het hout vaak gekwalificeerd als slecht haardhout. Lees onze ervaring.
Beestenbende
Mark van Buuren | 17 november 2020
We hebben weinig op met Darwin's visie op deze wereld, maar het 'Survival of the fittest' is hier dagelijkse realiteit. Voor de meeste dieren die je hier ziet geldt de regel: Eten, of gegeten worden.
Opgroeien in en met de natuur
Judith van Rijn - van Buuren | 02 september 2020
Ken jij het nog? Bloemenkransen vlechten, klimmen in bomen, hutje bouwen, bootje varen, fikkie stoken en heksensoep maken met bladeren en andere plantresten. Het meemaken, het ervaren, het doormaken. Die magische momenten in een kinderjeugd zijn niet alleen onvergetelijk, maar geven ook bagage mee voor wat de rest van het leven geeft (of neemt).
Kat en muis
Siebe van Rijn | 17 augustus 2020
Het muist al wat van katten komt. Ofwel: de kat volgt zijn karakter. Ondanks haar tengere kattenlijfje, verorbert deze jager dagelijks meerdere muizen. Krijg je ook al trek?