Bewateringssysteem monteren in moestuin

Met 600m2 moestuin willen we niet met gieters op en neer hobbelen. Daarom heeft Mark een waterdicht plan gemaakt voor een slim bewateringssysteem waarmee 12 kweektunnels,  24 moestuinbakken , 60 meter bessenhagen en 40 meter fruithagen eenvoudig bewaterd worden.

Auteur: Judith

5000+

euro

1000+

koppelingen

600+

meter druppelslang

6000

liter p/u pompcapaciteit

Waterdicht plan

Ondergronds netwerk, bovengronds effectief

Onder de moestuin loopt een volledig tyleen leidingnetwerk die uitmondt in bovengrondse afsluiters en kogelstopkranen in de bakken en kweektunnels. Achter de afsluiters hangt een heel druppelsysteemstelsel. Op de kranen kunnen aanvullend waterslangen en sproeiers worden aangesloten voor bovengronds gebruik.

Schets bewateringssysteem

Ondergronds de aavoerleidingen en t-splitsingen. Kranen, afsluiters en druppelslangen bovengronds.

Verdeler van leidingen

Verdeeld in 8 zones. Iedere vertakking gaat naar een tyleenslang met een kleine diameter om de druk goed en evenredig te verdelen over alle kranen en afsluiters (van 40 -> 32 -> 20 ->16mm).

Druppelsysteem in bakken

De moestuinbakken en kweektunnels worden bewaterd met de druppelslangen.

Grondig montagewerk

Tussen waterpomp - die een capaciteit heeft van meer dan 6.000 liter per uur - en de verdeler ligt een 2 duimsverbinding (meer dan 5 centimeter diameter). De hoofdleidingen met een diameter van 40mm gaan naar een onderverdelers van 32 mm waarmee het water evenredig wordt verdeeld over 8 zones:

  • 2 hoofdzones voor kweektunnels
  • 2 hoofdzones voor moestuinbakken
  • 2 hoofdzones voor de hagen
  • 1 hoofdzone voor de laurierstruiken
  • 1 hoofdzone voor de eendenkooi

 

Kijkje in ons dagelijks leven?

Opgroeien in en met de natuur
Judith van Rijn - van Buuren | 02 september 2020
Ken jij het nog? Bloemenkransen vlechten, klimmen in bomen, hutje bouwen, bootje varen, fikkie stoken en heksensoep maken met bladeren en andere plantresten. Het meemaken, het ervaren, het doormaken. Die magische momenten in een kinderjeugd zijn niet alleen onvergetelijk, maar geven ook bagage mee voor wat de rest van het leven geeft (of neemt).
Kat en muis
Siebe van Rijn | 17 augustus 2020
Het muist al wat van katten komt. Ofwel: de kat volgt zijn karakter. Ondanks haar tengere kattenlijfje, verorbert deze jager dagelijks meerdere muizen. Krijg je ook al trek?
Vergezichten
Mark van Buuren | 14 augustus 2020
De prachtige veenweide, vanuit ieder jaargetijde, in het belichten van de vergezichten. Het dagen van de zon in de slagenlandschap met de horizon.
Het gehucht in vogelvlucht
Mark van Buuren | 05 augustus 2020
Het agrarische cultuurlandschap van de Krimpenerwaard is een uniek fenomeen. Het prachtige veenweidegebied wordt al bijna 1000 jaar door de mens ontwikkeld, en is nog steeds in ontwikkeling. Een korte samenvatting.
Buiten tomaten telen voor dummies
Judith van Rijn - van Buuren | 03 augustus 2020
Als het gaat over de tomaat, dan ben jij de kapitein aan het stuur. Jij bepaalt waar de plant energie in steekt. Tot op zekere hoogte dan. Met het buiten telen van tomaten ben je ook afhankelijk van de weersomstandigheden. Maar de oogst hangt natuurlijk ook af van jouw energie in de tomatenplant. En besteed die energie maar goed, want als de tomaat zijn energie ook goed besteed, heb je paar maanden later een mooie tomatenoogst.
Over bloemetjes en bijtjes: zorg dragen voor insecten
Siebe van Rijn | 02 augustus 2020
Insecten hebben drie basisbehoeften: voedsel, veiligheid (schuilplekken) en voortplantingshabitat. We ondernemen allerlei acties om onze zespotige vriendjes tegemoet te komen. Schuilplekken, voedingsgelegenheden en voortplaningshabitat wisselen elkaar af. Ontdek en bekijk hier hoe wij dat doen.