Bewateringssysteem monteren in moestuin

Met 600m2 moestuin willen we niet met gieters op en neer hobbelen. Daarom heeft Mark een waterdicht plan gemaakt voor een slim bewateringssysteem waarmee 12 kweektunnels,  24 moestuinbakken , 60 meter bessenhagen en 40 meter fruithagen eenvoudig bewaterd worden.

5000+

euro

1000+

koppelingen

600+

meter druppelslang

6000

liter p/u pompcapaciteit

Waterdicht plan

Ondergronds netwerk, bovengronds effectief

Onder de moestuin loopt een volledig tyleen leidingnetwerk die uitmondt in bovengrondse afsluiters en kogelstopkranen in de bakken en kweektunnels. Achter de afsluiters hangt een heel druppelsysteemstelsel. Op de kranen kunnen aanvullend waterslangen en sproeiers worden aangesloten voor bovengronds gebruik.

Schets bewateringssysteem

Ondergronds de aavoerleidingen en t-splitsingen. Kranen, afsluiters en druppelslangen bovengronds.

Verdeler van leidingen

Verdeeld in 8 zones. Iedere vertakking gaat naar een tyleenslang met een kleine diameter om de druk goed en evenredig te verdelen over alle kranen en afsluiters (van 40 -> 32 -> 20 ->16mm).

Druppelsysteem in bakken

De moestuinbakken en kweektunnels worden bewaterd met de druppelslangen.

Grondig montagewerk

Tussen waterpomp - die een capaciteit heeft van meer dan 6.000 liter per uur - en de verdeler ligt een 2 duimsverbinding (meer dan 5 centimeter diameter). De hoofdleidingen met een diameter van 40mm gaan naar een onderverdelers van 32 mm waarmee het water evenredig wordt verdeeld over 8 zones:

  • 2 hoofdzones voor kweektunnels
  • 2 hoofdzones voor moestuinbakken
  • 2 hoofdzones voor de hagen
  • 1 hoofdzone voor de laurierstruiken
  • 1 hoofdzone voor de eendenkooi

 

Kijkje in ons dagelijks leven?

Onze varkens, van big tot slacht.
Mark - | 03 februari 2024
In september kochten we vier biggetjes - een kruising tussen wolvarken en duroc. Een kort fotoverslag van 10 maanden varkens houden.
Een duurzame feestdag: van geen tot groene cadeautjes
Maria - | 06 augustus 2023
In de blogreeks: duurzame feestdagen. We gaan van start met duurzaam cadeautjes geven. Als gever heb je enkel een beetje creativiteit, eigenheid en liefde nodig om de ontvanger een blij mens te maken. In deze blog geven we je wat groene adviezen.
Kombucha: lang leve de scoby!
Maria - | 26 maart 2023
Zelfvoorzienend leven en gevarieerd eten gaan ons gemakkelijk af. Zelf voorzien in een gevarieerd drankenassortiment is een grotere uitdaging. Naast verse (kruiden)thee en eindeloze hoeveelheden sap en limonade van fruit van eigen erf, voegen we graag toe aan het DIY-assortiment: kombucha!
Herfst in de moestuin: bezigheden in november
Maria - | 30 oktober 2022
Een moestuinseizoen stopt nooit. Het jaarrond zijn er werkzaamheden en is er te oogsten. Toch wordt wel gezegd dat zo tegen het eind van het jaar het moestuinseizoen op z'n eind loopt. In deze blog de werkzaamheden in de moestuin in november.
Biggen houden: wat we ontdekten over biggen
Maria - | 18 september 2022
Op het einde van de zomer verwelkomden we vier schattige,bruine biggen. Wie dieren houdt, ontdekt dat er altijd te leren valt. Nog geen 3 weken later zijn we heel wat biggenavonturen rijker en delen we jullie graag onze nieuwe kennis over biggen.
Een kip slachten: van A tot Z
Maria - | 23 mei 2022
We doen het graag zelf. Kippen houden, kuikens grootbrengen en kippen slachten om vervolgens eigengemaakte kippensoep te maken. In deze blog nemen we je mee in de stappen van slachten van een kip.