Bewateringssysteem monteren in moestuin

Met 600m2 moestuin willen we niet met gieters op en neer hobbelen. Daarom heeft Mark een waterdicht plan gemaakt voor een slim bewateringssysteem waarmee 12 kweektunnels,  24 moestuinbakken , 60 meter bessenhagen en 40 meter fruithagen eenvoudig bewaterd worden.

5000+

euro

1000+

koppelingen

600+

meter druppelslang

6000

liter p/u pompcapaciteit

Waterdicht plan

Ondergronds netwerk, bovengronds effectief

Onder de moestuin loopt een volledig tyleen leidingnetwerk die uitmondt in bovengrondse afsluiters en kogelstopkranen in de bakken en kweektunnels. Achter de afsluiters hangt een heel druppelsysteemstelsel. Op de kranen kunnen aanvullend waterslangen en sproeiers worden aangesloten voor bovengronds gebruik.

Schets bewateringssysteem

Ondergronds de aavoerleidingen en t-splitsingen. Kranen, afsluiters en druppelslangen bovengronds.

Verdeler van leidingen

Verdeeld in 8 zones. Iedere vertakking gaat naar een tyleenslang met een kleine diameter om de druk goed en evenredig te verdelen over alle kranen en afsluiters (van 40 -> 32 -> 20 ->16mm).

Druppelsysteem in bakken

De moestuinbakken en kweektunnels worden bewaterd met de druppelslangen.

Grondig montagewerk

Tussen waterpomp - die een capaciteit heeft van meer dan 6.000 liter per uur - en de verdeler ligt een 2 duimsverbinding (meer dan 5 centimeter diameter). De hoofdleidingen met een diameter van 40mm gaan naar een onderverdelers van 32 mm waarmee het water evenredig wordt verdeeld over 8 zones:

  • 2 hoofdzones voor kweektunnels
  • 2 hoofdzones voor moestuinbakken
  • 2 hoofdzones voor de hagen
  • 1 hoofdzone voor de laurierstruiken
  • 1 hoofdzone voor de eendenkooi

 

Kijkje in ons dagelijks leven?

Een kip slachten: van A tot Z
Maria - | 23 mei 2022
We doen het graag zelf. Kippen houden, kuikens grootbrengen en kippen slachten om vervolgens eigengemaakte kippensoep te maken. In deze blog nemen we je mee in de stappen van slachten van een kip.
Kalkpoten: raak de schurftmijt kwijt
Maria - | 21 mei 2022
Voor wie weet dat de kalkpoten bij kippen eigenlijk wordt veroorzaakt door schurftmijt, is het er vast over eens dat kalkpoot een behoorlijk aangename aanduiding is van deze aandoening. Enfin, deze mijt zijn we liever kwijt! Lees in onze blog de natuurlijke aanpak van de schurftmijt.
Help! Bloedluis in het kippenhok
Maria - | 17 mei 2022
Wie kippen houdt komt ongetwijfeld in aanraking met ziektes en plagen. Van kalkpoten tot bloedluis tot ratten in het hok. Je hoeft geen halve dierenarts te zijn om kippen te houden, maar niet alles in het hok kan je op zijn beloop laten gaan. In deze blog: hoe pak je bloedluis aan.
Onze siroop van paardebloem
Maria - | 05 mei 2022
De laatste zondag van april is het 'dag van de paardenbloem'. Geheel terecht dat dit wonderlijke plantje een eigen dag heeft, want - zoals die commercial van de radio zegt - wie maar lang genoeg gewoon blijft, wordt vanzelf bijzonder. In deze blog ons recept voor paardenbloemenlimonade.
Zero waste in de badkamer
Maria - | 11 maart 2022
Het grote less waste feest van de badkamer. Ontdek hoe eenvoudig het is te minimaliseren in jouw badkamer en wegwerpproducten te vervangen door meer duurzame alternatieven.
De (on)zin van een groene kliko
Maria - | 07 maart 2022
Groenbak, groene kliko, de GFT-bak, hoe je het ook noemt, dat ding waar je het groente-, fruit- en tuinafval in doet en langs de kant van de weg zet. Heel goed dat het wordt gescheiden, maar als je eenmaal weet hoe nuttig die GFT is, zet je de groenbak nooit meer langs de kant van de weg.