Buitengewoon wonen

Wie zoekt op 'wonen met je moeder' krijgt vooral pagina's over mantelzorg en dat je goed de financiële gevolgen moet onderzoeken voor je daar aan begint. Blijkbaar is vrijwillig met je ouders - en moeder in dit geval - niet meer zo algemeen. Ver voor de tijd dat internet bestond en in een groot deel van de wereld is het driegeneratiewonen meer gebruikelijk dan ongebruikelijk en wij begrijpen wel waarom. Inmiddels acht jaar geleden besloten wij met onze ouders een plek te zoeken om met elkaar te wonen. Gewoon, buitengewoon.

Ongewoon

Gewoon is het niet meer, noem het eerder buitengewoon. Kinderpsychiater Arthur Kornhaber en journalist Kenneth L. Woodward deden een prachtig onderzoek naar grootouders, (ouders) en kleinkinderen en stelden dat "deze generatie ouders hebben (...) een impliciet ‘sociaal contract’ met hun kinderen , dat inhoudt dat men elkaar over en weer ‘vrij laat’. De basis van deze verhouding, die overigens door beide partijen als gewenst wordt ervaren, is wederzijdse onafhankelijkheid in plaats van wederzijdse steun. Daarbij geldt een ongeschreven wet dat de ouders bepalen of en in welke mate grootouders met hun kleinkinderen contact hebben." Dit leidt op de lange termijn tot onafhankelijkheid, zelfredzaamheid maar ook tot teleurstelling en vervreemding, tot grote spijt van deze grootouders. Dertig jaar later klinkt de teleurstelling door, omdat zij merken dat hun kinderen van hen vervreemd zijn en de kleinkinderen hun grootouders niet écht meer kennen. Onze ouders hebben ons geleerd dat een hecht gezin, onafhankelijkheid en zelfredzaamheid héél goed kunnen samengaan met samenwonen: driegeneraties op één erf.

Gewoonweg gewoonsamen

Zo'n 8 jaar geleden hebben we de knoop doorgehakt, we wilden het anders doen dan dat de maatschappij ons voorschrijft. We zochten een plek om met elkaar en bij elkaar te wonen. Hoewel we het als een onvanzelfsprekendheid beschouwen dat onze (groot)ouders zijn overgeleverd aan geinstitutioneliseerde ouderenzorg, was dat niet de basis voor deze beslissing. Sjaak van der Geert, emeritus hoogleraar Medische Antropologie schreef een interessant stukje over de ontwikkelingen in Ghana en stelde dat "Door onderzoek in een andere cultuur, kijken we in een spiegel en zien we onszelf en onze eigen gewoontes helderder. De spiegel die de andere cultuur ons voorhoudt, verwijdert onze vanzelfsprekendheden, want wat voor ons ‘gewoon’ is, is dat ginds niet, wekt daar misschien zelfs verbazing of ontzetting." Tot op de dag van vandaag is dit de beste beslissing die we ooit hebben gemaakt. In plaats van gewoonweg gewoonsamen. Omdat we geloven dat samenzijn, samenwonen en samendelen bijdraagt aan levenskwaliteit, levensgeluk en veerkracht. Omdat we ervaren dat het leuker is met elkaar dan zonder elkaar. Omdat we inmiddels weten dat wonen met je moeder als volwassen vrouw net zo gewoon is als als kind opgroeien bij je moeder.

(Ge)woonen met je moeder

Deze blog is een ode aan onze moeder, die niet één moederdag verdient per jaar maar elke dag een beetje moederdag beleeft. Hoe geweldig is het te leven met degene die onvoorwaardelijk van je houdt, bij wie je kunt zijn wie je bent en die met haar zorg en steun ons de persoon heeft laten worden die we nu zijn. Elke dag is het lachen, gieren, brullen. Van een geplande schoonmaak van de bijkeuken tot een impulsief uitstapje naar de lokale kringloop: het kan allemaal. Maar nog belangrijker is het zorg dragen, wederzijds. Is er een band lek? Er wordt gereden. Melk nodig? Het is er. Grote snijwond? Wordt verbonden. Rondje lopen? Oppas aan huis. Weekendje weg? Oppas voor de dieren. Levensvraag? Levenservaring. Twijfels? Raad. Samen delen, samen zorgen. Met elkaar en voor elkaar. In verbondenheid en met wederzijdse steun. Bedankt voor het bijbrengen van deze normen en waarden. Bedankt voor die onbezonnen jeugd waarin we onbezorgd kind konden zijn. Dankzij die basis zijn we nu de mooie mensen die we nu zijn.

Een kip slachten: van A tot Z
Maria - | 23 mei 2022
We doen het graag zelf. Kippen houden, kuikens grootbrengen en kippen slachten om vervolgens eigengemaakte kippensoep te maken. In deze blog nemen we je mee in de stappen van slachten van een kip.
Kamperen op landgoed Quadenoord
Maria - | 16 mei 2022
Midden in de Gelderse bossen rondom Renkum ligt landgoed Quadenoord welke een uitgestrekt natuurkampeerterrein herbergt. Wij gingen als gezin drie dagen kamperen en delen in deze blog met jou onze back-to-basic ervaring op de bosrijke natuurcamping.
Beleef het en eet het!
Maria - | 15 mei 2022
We zijn dol op thuis, graag thuis en schrijven vooral over onze bezigheden rondom dat thuis. Speciaal voor de categorie lezers die geen twee hectare land, een halve boerderij en een leuke familie heeft, schrijven we over natuurlijke buitenactiviteiten. In deze blog: Beleef het en eet het in Strijen.
De Buytenhof is tof!
Maria - | 15 mei 2022
Dames en heren, appels en peren.. te krijgen bij de Buytenhof. Pluk aardbei in mei, in de zomer bloemen, aardappels en in het najaar nog meer! Rooi het, pluk het, oogst het. Wij gingen na een keer aardappels rooien terug voor meer: appels en peer en concludeerden: de Buytenhof is tof!
Wildplukken in het vroege voorjaar
Maria - | 01 maart 2022
Wildplukken kan het hele jaar door, ook in het vroege voorjaar als alles nog kaal lijkt. Als je goed kijkt, is er op elk moment van het jaar eetbaars te ontdekken. In deze blog: wildplukken in het vroege voorjaar in de polders van de Krimpenerwaard.
Erfdelen: 8x modaal consuminderen
Maria - | 11 februari 2022
Samen geld delen én dus het hebben van meer geld, leidt eigenlijk tot het minder nodig hebben van geld. In deze blog leggen we uit op welke manieren erfdelen leidt tot modaal consuminderen: geld besparen door te delen.

De gezichten achter Kijkje bij de Buuren