The Biggest Little Farm

Onovertroffen. Stiekem onze droom. Inspiratiebron. Ultiem voorbeeld. Brengen prachtig in beeld hoe een willekeurig persoon de wereld een stukje mooier kan maken door regeneratieve landbouw. Prachtige beelden en een eerlijk verhaal, over de weg van een uitgeputte citrusplantage naar een levende boerderij waar flora en fauna hand in hand gaan.

The Yukon Assignment

Een pareltje. Wij voeren in de kano mee door Canada waar familiebanden de basis vormden van een samenzijn in de natuur en met de natuur. Avontuurlijk slow-tv die direct heel veel zin geeft om de wildernis in te trekken.

Kiss the ground

Een hartverscheurende blik op de aarde, of in de aarde - kan ik beter stellen. Kent toch een hoopvolle boodschap, als die maar breed genoeg wordt omarmd. De aarde verdient een grond die leeft. Daarom: kijken!

Fantastic Fungi

Bij tijd en wijle iets te paddo voor ons, maar wat tof! De wonderlijke wereld van de schimmel, een wereld waarover nog veel te ontdekken valt. Dat het interessant zou zijn, wist ik, maar zo interessant? Dat wist ik niet.

Breaking boundaries

Alles wat van de hand komt van David Attenborough is wat ons betreft het kijken waard, zij het al niet voor de prachtige beelden. Toch doet deze documentaire pijn en dat is de bedoeling. In krachtige lijnen wordt helder gemaakt wat voor een puinhoop we er met z'n allen van maken en hoeveel kwaad er al is geschied. Toch zou het Attenborough niet zijn als hij met een hoopvolle, realistische boodschap zou afsluiten.

A life on our planet

Als ik ruim 90 jaar ben teken ik ervoor zo kwik, verstandig en wijs te zijn als David Attenborough. Niet voor niets staat hij twee keer in deze top-6. Deze documentaire is een terugblik op zijn leven als bioloog, televisiemaker maar vooral als mens. Een mens die er met zijn neus bovenop stond: regenwouden verdwenen, dieren stierven uit en klimaat verandert. Toch laat hij zijn hoopvolle boodschap nog een keer horen.

Op de kijklijst

Eerlijk is eerlijk, ik heb altijd even tijd nodig om weer moed te verzamelen om een volgende documentaire aan te zetten. Liever zou ik mijn kop in het zand steken en doorleven, want de omvang van de impact van ons als mens op de wereld is pijnlijk. Dan voelt alles wat wij hier doen aan als zinloos. Tot het is bezonken, de strijdlust terugkomt, want het is niet voor niets. De stappen op gebied van duurzaamheid, regeneratie, zelfvoorzienendheid: het doet ertoe. Voor ons, voor de flora en fauna op dit minuscule stukje aarde en hopelijk inspireren we anderen om ook die druppel te zijn op de gloeiende plaat. De moed is hervat en op de kijklijst zijn gezet: Mission Blue, Cowspiracy: the Sustainability Secret en Seaspiracy.

 

Kijkje in ons dagelijks leven?

Hiken in nationaal park Alpi Marittime
Maria - | 31 juli 2023
Het begon met een spontaan idee om na een tiental jaren weer eens de rugzak af te stoffen en te gaan doen waar we eens - lang geleden voor we kinderen hadden - zo blij van werden: hiken. Wie ons kent, weet dat een idee als vanzelfsprekend wordt uitgevoerd. Lees het hele avontuur hier.
De tentipi: een review over dé tent onder de tipi's
Maria - | 15 april 2023
Sinds jaar en dag slapen we in de tentipi. Inmiddels kennen we die tent van binnen en van buiten, letterlijk. Jarenlang prijkten we op de hoofdpagina van de IJslandse VVV poserend voor de tipi trekkend als gezin door dat onherbergzame land. Tijd voor een review.
Als het mes aan twee kanten snijdt: een zakmes voor je kind
Maria - | 12 februari 2022
Vanaf welke leeftijd geef je je kind een zakmes? Is het veilig? Welke regels spreek je af? In deze blog delen wij onze visie op het zakmes. Zoals je ons kent: niet bang aangelegd met een portie gezond verstand.
Zelfoogstdag bij bi-jovira: ontdekken hoe het écht anders kan
Maria - | 10 september 2022
We gingen naar de zelfoogstdag van Bi-jovira in Ooltgensplaat. Een akkerbouwbedrijf dat het roer jaren geleden radicaal omgooide naar de enige kant die houdbaar is: regeneratieve landbouw. Een boet met een hart voor de aarde, het (boeren)land en de mens. Wij zijn nu al fan en geloven erin.
7x dit moet je weten over wildkamperen
Maria - | 14 augustus 2022
Dit jaar gingen we voor het eerst wildkamperen in Zweden. Gebruik maken van het zogenoemde allemansrecht. In deze blog delen we 7 dingen die je zeker moet weten over wildkamperen.
Wildkamperen met kinderen in Zweden
Maria - | 12 augustus 2022
Wie wil wildkamperen in Zweden, moet zich voorbereiden. Wie dat wil mét kinderen, krabt zich nog eens achter zijn oor. Na een nachtje slapen waren we nog steeds meer dan enthousiast. Inmiddels zijn we ruim 2 weken wildkampeerervaring rijker. In deze blogs delen we onze tips en tops.