• Wildkamperen in Zweden met kinderen

    Maria - | 12 augustus 2022

    Onze tips en tops

Ontdek het allemansrecht

Vroeger, ooit, al eerder gingen we op avontuur, hike-avontuur. Deze eerste uitdaging in gezamenlijk overleven was de basis van ons huidige samenwonen en samenleven. Op dit moment zijn onze kinderen nog te jong voor een meerdaagse hike inclusief 20-kilo wegende rugzak. Een haalbaar, realistisch alternatief met eenzelfde wijds, verlaten, midden-in-de-natuur-gevoel met een sterk dit-doen-wij-samen-mentaliteit leek ons een wildkampeervakantie in Zweden een perfecte optie. Een vriendelijk, toegankelijk landschap, niet al te ver weg (ja, wel een dagje rijden) en het belangrijkste: wildkamperen mag op de meeste plekken. Het allemansrecht - Nederland heeft het woord wel vertaald, want hier bestaat het niet - staat voor het recht van de natuur te genieten en te recreëren en dus ook om te kamperen. Wij gebruiken vanwege het typisch Zweedse karakter liever 'hun' woord: allemänsrätten. In deze blog lees je onze tips en blogs voor een geslaagde wildkampeervakantie met jonge kinderen.

Hoe Google Maps onze vriend is geworden

Een goede voorbereiding is meer dan het halve werk

In Nederland hebben we een globale route en planning uitgezet voor onze ruim twee weken durende tocht door het zuiden van Zweden. Wat nog veel zinvoller is geweest, zeker om uren rondrijden met vermoeide kinderen op de achterbank te voorkomen, is elke dag vooruit de mogelijke kampeerplekken uit te zoeken en na een wandeling direct door te rijden naar de mogelijke tentplek. We hebben in de gehele vakantie niet hoeven zoeken naar wildkampeerplekken, wel hebben we een aantal keer door moeten rijden omdat een tentplek 1) te klein was voor twee tipitenten 2) al vol was of 3) niet perfect genoeg was. Google Maps is onze held gewest! Het was mijn klus om elke dag de maps nauwkeurig af te zoeken naar een volgende geschikte tentplaats. Zoek je op Fricampings plats of lägerplats dan heb je extra veel vindkansen. Overigens - hoewel je in bijna geen van de nationale parken mag wildkamperen - zijn er vaak wel aangegeven tentplekken. Die kan je vooraf bekijken in de online brochures van de (grotere) nationale parken en via Google Maps kan je bij veel plaatsen de foto's bekijken waar bijna altijd een foto staat van het overzichtsbord met wandelroutes en regels.

 

 

Rijden, rijden, rijden met een wagentje

Opvouwbare kar

De meeste wildkampeerplekken liggen niet (gelukkig maarwild naast de weg. Dat betekent dat je over het algemeen nog zo'n 500 tot 1000 meter moet lopen naar de tentplek. Naast onze eigen hiketassen (gevuld met slaapzakken, lakenzakken en matjes) was het ook nodig het avondeten (en nog wat meer) mee te zeulen. Je moet met wildkamperen selectief zijn, maar mee moet sowieso het eten, servies, bestek, dutch ovens, afwasspullen en de toilettas met wat schone onderbroeken en sokken. Op de valreep kochten we net voor onze vakantie een opvouwbare kar en die is goud waard geweest. De kar heeft een eigen regenhoes maar bij ernstig weer was er de mogelijkheid hem mee te laten overnachten in de tipitent.

Tempo met die tipitent

Tipitent

Wildkamperen is geen kamperen, dus een grote tent met meerdere kamers en een halve keuken is zinloos en bovendien ondraagbaar. We hadden al ervaring met het opzetten, afbreken en meedragen van de tipitenten van tentipi door onze avontuurlijke surivavals in de Alpen en IJsland en kozen - juist omdat het een compacte, stabiele, stevige familietent is en bovendien best fraai om te zien. De tent is eenvoudig een kwartiertje op te zetten en af te breken, een hele fijne bijkomstigheid.

Niemand is een binnenmens

Slapen

Niemand is een binnenmens, maar slapen doen we liever binnen of minimaal overdekt en met goede spullen. We gingen op pad met lichtgewicht matjes met een R-waarde van rond de 4, zijden lakenzakken en donzen mummy slaapzakken. Voor de volgende vakantie staat op ons lijstje de lichtgewicht kussens. Warm zijn en warm blijven is gewoon essentieel, wie het koud heeft, heeft het sowieso niet leuk.

Waar rook is, is vuur

Vuur

Het Zweedse buitenleven. Niets gaat boven een vuurtje. Elke avond - 17 dagen lang - werd er vuur gemaakt. Op veel ingerichte overnachtingsplekken is een vuurplek en hout te vinden, hoewel je het soms nog wel zelf moet kloven. Wij namen zelf ook hout mee, een vuurschaal en een bijl.

Men leeft om te eten

Dutch ovens

Naast slapen en warmte is eten een ander essentiële zaak om te overleven: eten. Toevallig ook één van onze favoriete activiteiten, maar dan wel: goed eten. Dus sjouwden we twee loodzware dutch ovens mee, maar niet voor niets staat hij hier in het overzicht met onze tips en tops. Wat hebben we genoten van heerlijke gerechten, popcorn, warme chocolademelk, gebraden (eigen geslachte) kip, gebakken aardappels en nog heel veel meer lekkers.

Hoe meer zielen, hoe meer vreugd

Ga met elkaar

Wildkamperen is ook gewoon best veel werk. Elke dag je complete kamp opzetten en afbreken, gesjouw van en naar de auto en de kampeerplek, water pompen, je afwaswater opwarmen: alles kost meer tijd dan thuis. Dat is op zich ook de charme van (wild)kamperen, maar met 4 volwassenen gaan dit soort basale zaken toch sneller en is er meer tijd over om een boek voor te lezen, een spelletje te doen of je koffie nog warm te drinken. Bovendien is her vooral heel gezellig en leuk voor de kinderen met hun speelmaatjes maar ook voor ons om de avonden rond het vuur door te brengen.

Organiseren met wildkamperen

Wees opgeruimd

En dan bedoel ik niet alleen je humeur. Je hebt nou - zeker met kinderen - een hoop zooi mee te zeulen. Je leeft uit je auto en als je niet oplet is het snel een grote, ongeorganiseerde rotzooi. Wij kozen voor gelabelde kratten en er mocht niets los liggen, dus alles werd direct na gebruik opgeborgen in de juiste kratten of tassen, ook als daar de halve auto weer opnieuw voor moest worden ingeruimd. Toch staat dit thema in dit overzicht, omdat het werkt.

Kijkje in ons dagelijks leven?