• (St)oertijd themafeestje voor stoere jongens

    Maria - | 12 januari 2022

    Feesten in de oertijd

De uitnodiging

Een uitnodiging in stijl vind je op Ohmyfiesta. We maakten de uitnodiging in word, draaiden wat kleurenprintjes uit en deden ze in een envelopje voor de genodigden.

Wie jarig is trakteert

Pinterest is goud waard. Typ je zoekwoord en je zult vinden. In dit geval werd het een op Ice Age geïnspireerde traktatie met Scrat en eikeltjes gemaakt van kleine stroopwafels en bonbons. Wil je een goedkoper alternatief, kies dan zeker voor kleine chocoladezoenen (onze keuze voor bonbons omdat de zoenen waren uitverkocht). Andere creatieve traktaties waar je aan kunt denken in oertijdthema: zoethout, mammoetkeutels van chocolade of dinokoekjes.

 

Plaatje en een praatje

Ik ga eerlijk zijn, ik heb een strak feestritme bestaande uit afwisselende binnen- en buitenactiviteiten. Niet geheel toevallig zijn de binnenactiviteiten veelal aan tafel, afgekaderd met een duidelijke doe-opdracht die niet te lang duurt. Om mijn huis te sparen en urenlang poetswerk te voorkomen wisselen we dat af enthousiaste, wildebrasactiviteiten buiten. Als ze dan toch zitten met de taart en limonade, kan er met een praatje aan het XXL kleurplaatje worden gewerkt. Uiteraard in oertijdthema.

 

Tattoeage

Voor 25 cent vond ik bij de kringloop een pakje nieuwe dinosaurus plaktatoeages. Terwijl de kinderen hun trakatie verobberden en de dino's werden ingekleurd, gingen we de tafel rond met tattoo's om ieder kind blij te maken.

Oerbingo!

Als we dan toch aan tafel zitten - tussen de dino's en de viltstiften - kan het immerpopulaire spel Bingo worden gespeeld. Speciaal voor het themafeest hebben we een negental (st)oerbingokaarten in elkaar gezet. Een leerzame introductie in de oertijd met onder andere de mammoet, sabeltandtijger, prehistorische wapens en vuurstenen. Het prijzenpakket bestond, als vanzelfsprekend, uit oertijdgerelateerde kleinigheden. Altijd Bingo!

Zelf grottekeningen maken

We regelden kleine katoenen tasjes, textielstiften en sjablomen: alle benodigheden voor het maken van prachtige grottekeningen. Wie zijn tasje al tot kunstwerk had gemaakt met dino's, botten, handafdrukken en een verloren mammoet, kon verder tekenen of verven op een groot wit laken aan de muur.

Fossielen zoeken

Voor een habbekrats heb je tegenwoordig een dinosaurusei van gips die je kunt openhakken met bijgevoegd gereedschap. Een heerlijke activiteit met een duidelijk doel: de verborgen glow-in-the-dark-dino in het midden van het ei bevrijden. (Tip vooraf: houd de stofzuiger bij de hand, dit is geheid ravage.)

Boetseren kan je leren

Voor een paar euro heb je een hele hoop boetseerklei die in korte tijd afgebakken kan worden (in een moderne oven). Je kunt ze botjes of potjes laten maken, een ketting van kleitanden of fossielen met afdrukken van schelpen en diertjes.

Dinootje prik

De oertijdvariant op het oeroude Ezeltje Prik. We bewaarden een grote jungledoos, plakten daar een uitgeprinte dino in en zorgen voor 9 staarten met een punaise. Ieder kind mocht geblinddoekt de staart prikken en de winnaar kreeg een applaus.

Vretenstijd

Vroeger at je uit de natuur. Knollen, kolen, vruchten, zaden, bloemen, bladeren. Maar let op, niet alles is eetbaar. Voorzichtigheid is hierbij geboden. Ben je geen ervaren wildplukker en weet je geen onderscheid te maken tussen de  gewone vlier en de kruidvlier of tussen daslook en het lelietje-van-dalen, houd het dan bij brandnetel, paardenbloem, bramen en ga liever voor een rondje in de moestuin of kruidentuin. Je begrijpt dat we dit groene dieet wel hebben aangevuld met patat en een (vegatarische) kroket. 

Sporen speuren: het grote combinatiespel

Aangezien we niet zeker wisten of we buiten naar sporen konden speuren en daar gipsafdrukken van konden maken (je weet het immers maar nooit in Nederland in de winter), hebben we ook een binnenvariant. We verdeelden de kaartjes over de kinderen en lieten hen in het midden van de tafel combinaties maken van het dier, het skelet en bijpassende pootafdruk.

Het oude hamsteren: verzamelen

Takken, mooies tenen, iets geels, iets eetbaar, iets wat lekker ruikt: je vind deze schatten allemaal in de natuur! Zoeken en speuren is een heerlijke, ontspannen buitenactiviteit geschikt voor elke leeftijd. Je kunt de groep opdelen in twee of drie kleine groepjes die je steeds elk dezelfde opdracht geeft. Degene die of het snelst is, het mooiste vindt of zijn opdracht het beste voltooit, krijgt een punt. De andere spelvariant vind je hieronder, elke groep krijgt een andere opdracht en moet deze zo goed mogelijk uitvoeren.

Jagen

Ondanks dat we in bezit zijn van een heuse pijl en boog en een luchtbuks, kozen we gezien de jonge leeftijd van de feestvierders, voor een veiliger alternatief: stokken. Ieder kind zocht een lange, dunne tak die vervolgens diende als speer. Wie het verst kon gooien, die had gewonnen. Het spiezen van vissen, eenden en kippen hebben we vandaag maar achterwege gelaten.

Hutten bouwen

Huttenbouwen is ook opvoeden, aldus ons favoriete forum en magazine Kiind. Het is spelen, avontuurlijk, knus, gezellig, het schept saamhorigheid en verbinding en vraagt teamwork. Of je nou lakens gebruikt, grote kartonnen dozen of hout: een hut is een hut. En een zelfgemaakte hut is sowieso geslaagd.

Oerspelen

Het bestaat: oertijdspellen. Zowel Cro Magnon als Holbewoners zijn (zeer goed tweedehands te krijgen) spelletjes voor kinderen vanaf een jaar of 8. Ideaal voor rond het kampvuur met geroosterde broodjes en op de achtergrond een ondergaande zon. 

Uurtje rond het vuurtje

Gegarandeerd succes: fik in een ton en een marsmellow op een stokje. We spelen wel een beetje vals, want na het verzamelen van takjes, strootjes en hout, maken we gebruik van lucifers en laten we de kinderen niet drie uur lang met takken tussen de handen wrijven. Desalniettemin zal elk kind na afloop aangeven dat het vuurtje met de marsmellows het allerleukste was.

Stoere, grote jongens

Het feestje in huize Speksnijder is georganiseerd voor jongetjes van 5 en 6 jaar. Ik kon nog veel meer leuke activiteiten bedenken, maar niet alles leek even geschikt voor deze leeftijdscategorie. Toch wil ik jullie nog een aantal feestelijke oertijdactiviteiten met jullie delen, voor wie op zoek is naar stoerder materiaal. Wat dacht je bijvoorbeeld van wilgen knotten, kanovaren, zelf wapens maken of vlechtwerk?

Kijkje in ons dagelijks leven?

Hiken in nationaal park Alpi Marittime
Maria - | 31 juli 2023
Het begon met een spontaan idee om na een tiental jaren weer eens de rugzak af te stoffen en te gaan doen waar we eens - lang geleden voor we kinderen hadden - zo blij van werden: hiken. Wie ons kent, weet dat een idee als vanzelfsprekend wordt uitgevoerd. Lees het hele avontuur hier.
De tentipi: een review over dé tent onder de tipi's
Maria - | 15 april 2023
Sinds jaar en dag slapen we in de tentipi. Inmiddels kennen we die tent van binnen en van buiten, letterlijk. Jarenlang prijkten we op de hoofdpagina van de IJslandse VVV poserend voor de tipi trekkend als gezin door dat onherbergzame land. Tijd voor een review.
Als het mes aan twee kanten snijdt: een zakmes voor je kind
Maria - | 12 februari 2022
Vanaf welke leeftijd geef je je kind een zakmes? Is het veilig? Welke regels spreek je af? In deze blog delen wij onze visie op het zakmes. Zoals je ons kent: niet bang aangelegd met een portie gezond verstand.
Zelfoogstdag bij bi-jovira: ontdekken hoe het écht anders kan
Maria - | 10 september 2022
We gingen naar de zelfoogstdag van Bi-jovira in Ooltgensplaat. Een akkerbouwbedrijf dat het roer jaren geleden radicaal omgooide naar de enige kant die houdbaar is: regeneratieve landbouw. Een boet met een hart voor de aarde, het (boeren)land en de mens. Wij zijn nu al fan en geloven erin.
Onze netflix-favorieten
Maria - | 13 mei 2022
Duurzaam en zelfvoorzienend wonen op het platteland vraagt om een tijdsinvestering. Toch kregen we het voor elkaar de tofste docu's op netflix te kijken en stelden zo onze top-5 samen. Uiteraard met de focus op natuur, biodiversiteit, verbondenheid en regeneratie.
7x dit moet je weten over wildkamperen
Maria - | 14 augustus 2022
Dit jaar gingen we voor het eerst wildkamperen in Zweden. Gebruik maken van het zogenoemde allemansrecht. In deze blog delen we 7 dingen die je zeker moet weten over wildkamperen.