• (St)oertijd themafeestje voor stoere jongens

    Maria - | 12 januari 2022

    Feesten in de oertijd

De uitnodiging

Een uitnodiging in stijl vind je op Ohmyfiesta. We maakten de uitnodiging in word, draaiden wat kleurenprintjes uit en deden ze in een envelopje voor de genodigden.

Wie jarig is trakteert

Pinterest is goud waard. Typ je zoekwoord en je zult vinden. In dit geval werd het een op Ice Age geïnspireerde traktatie met Scrat en eikeltjes gemaakt van kleine stroopwafels en bonbons. Wil je een goedkoper alternatief, kies dan zeker voor kleine chocoladezoenen (onze keuze voor bonbons omdat de zoenen waren uitverkocht). Andere creatieve traktaties waar je aan kunt denken in oertijdthema: zoethout, mammoetkeutels van chocolade of dinokoekjes.

 

Plaatje en een praatje

Ik ga eerlijk zijn, ik heb een strak feestritme bestaande uit afwisselende binnen- en buitenactiviteiten. Niet geheel toevallig zijn de binnenactiviteiten veelal aan tafel, afgekaderd met een duidelijke doe-opdracht die niet te lang duurt. Om mijn huis te sparen en urenlang poetswerk te voorkomen wisselen we dat af enthousiaste, wildebrasactiviteiten buiten. Als ze dan toch zitten met de taart en limonade, kan er met een praatje aan het XXL kleurplaatje worden gewerkt. Uiteraard in oertijdthema.

 

Tattoeage

Voor 25 cent vond ik bij de kringloop een pakje nieuwe dinosaurus plaktatoeages. Terwijl de kinderen hun trakatie verobberden en de dino's werden ingekleurd, gingen we de tafel rond met tattoo's om ieder kind blij te maken.

Oerbingo!

Als we dan toch aan tafel zitten - tussen de dino's en de viltstiften - kan het immerpopulaire spel Bingo worden gespeeld. Speciaal voor het themafeest hebben we een negental (st)oerbingokaarten in elkaar gezet. Een leerzame introductie in de oertijd met onder andere de mammoet, sabeltandtijger, prehistorische wapens en vuurstenen. Het prijzenpakket bestond, als vanzelfsprekend, uit oertijdgerelateerde kleinigheden. Altijd Bingo!

Zelf grottekeningen maken

We regelden kleine katoenen tasjes, textielstiften en sjablomen: alle benodigheden voor het maken van prachtige grottekeningen. Wie zijn tasje al tot kunstwerk had gemaakt met dino's, botten, handafdrukken en een verloren mammoet, kon verder tekenen of verven op een groot wit laken aan de muur.

Fossielen zoeken

Voor een habbekrats heb je tegenwoordig een dinosaurusei van gips die je kunt openhakken met bijgevoegd gereedschap. Een heerlijke activiteit met een duidelijk doel: de verborgen glow-in-the-dark-dino in het midden van het ei bevrijden. (Tip vooraf: houd de stofzuiger bij de hand, dit is geheid ravage.)

Boetseren kan je leren

Voor een paar euro heb je een hele hoop boetseerklei die in korte tijd afgebakken kan worden (in een moderne oven). Je kunt ze botjes of potjes laten maken, een ketting van kleitanden of fossielen met afdrukken van schelpen en diertjes.

Dinootje prik

De oertijdvariant op het oeroude Ezeltje Prik. We bewaarden een grote jungledoos, plakten daar een uitgeprinte dino in en zorgen voor 9 staarten met een punaise. Ieder kind mocht geblinddoekt de staart prikken en de winnaar kreeg een applaus.

Vretenstijd

Vroeger at je uit de natuur. Knollen, kolen, vruchten, zaden, bloemen, bladeren. Maar let op, niet alles is eetbaar. Voorzichtigheid is hierbij geboden. Ben je geen ervaren wildplukker en weet je geen onderscheid te maken tussen de  gewone vlier en de kruidvlier of tussen daslook en het lelietje-van-dalen, houd het dan bij brandnetel, paardenbloem, bramen en ga liever voor een rondje in de moestuin of kruidentuin. Je begrijpt dat we dit groene dieet wel hebben aangevuld met patat en een (vegatarische) kroket. 

Sporen speuren: het grote combinatiespel

Aangezien we niet zeker wisten of we buiten naar sporen konden speuren en daar gipsafdrukken van konden maken (je weet het immers maar nooit in Nederland in de winter), hebben we ook een binnenvariant. We verdeelden de kaartjes over de kinderen en lieten hen in het midden van de tafel combinaties maken van het dier, het skelet en bijpassende pootafdruk.

Het oude hamsteren: verzamelen

Takken, mooies tenen, iets geels, iets eetbaar, iets wat lekker ruikt: je vind deze schatten allemaal in de natuur! Zoeken en speuren is een heerlijke, ontspannen buitenactiviteit geschikt voor elke leeftijd. Je kunt de groep opdelen in twee of drie kleine groepjes die je steeds elk dezelfde opdracht geeft. Degene die of het snelst is, het mooiste vindt of zijn opdracht het beste voltooit, krijgt een punt. De andere spelvariant vind je hieronder, elke groep krijgt een andere opdracht en moet deze zo goed mogelijk uitvoeren.

Jagen

Ondanks dat we in bezit zijn van een heuse pijl en boog en een luchtbuks, kozen we gezien de jonge leeftijd van de feestvierders, voor een veiliger alternatief: stokken. Ieder kind zocht een lange, dunne tak die vervolgens diende als speer. Wie het verst kon gooien, die had gewonnen. Het spiezen van vissen, eenden en kippen hebben we vandaag maar achterwege gelaten.

Hutten bouwen

Huttenbouwen is ook opvoeden, aldus ons favoriete forum en magazine Kiind. Het is spelen, avontuurlijk, knus, gezellig, het schept saamhorigheid en verbinding en vraagt teamwork. Of je nou lakens gebruikt, grote kartonnen dozen of hout: een hut is een hut. En een zelfgemaakte hut is sowieso geslaagd.

Oerspelen

Het bestaat: oertijdspellen. Zowel Cro Magnon als Holbewoners zijn (zeer goed tweedehands te krijgen) spelletjes voor kinderen vanaf een jaar of 8. Ideaal voor rond het kampvuur met geroosterde broodjes en op de achtergrond een ondergaande zon. 

Uurtje rond het vuurtje

Gegarandeerd succes: fik in een ton en een marsmellow op een stokje. We spelen wel een beetje vals, want na het verzamelen van takjes, strootjes en hout, maken we gebruik van lucifers en laten we de kinderen niet drie uur lang met takken tussen de handen wrijven. Desalniettemin zal elk kind na afloop aangeven dat het vuurtje met de marsmellows het allerleukste was.

Stoere, grote jongens

Het feestje in huize Speksnijder is georganiseerd voor jongetjes van 5 en 6 jaar. Ik kon nog veel meer leuke activiteiten bedenken, maar niet alles leek even geschikt voor deze leeftijdscategorie. Toch wil ik jullie nog een aantal feestelijke oertijdactiviteiten met jullie delen, voor wie op zoek is naar stoerder materiaal. Wat dacht je bijvoorbeeld van wilgen knotten, kanovaren, zelf wapens maken of vlechtwerk?

Kijkje in ons dagelijks leven?

Een kip slachten: van A tot Z
Maria - | 23 mei 2022
We doen het graag zelf. Kippen houden, kuikens grootbrengen en kippen slachten om vervolgens eigengemaakte kippensoep te maken. In deze blog nemen we je mee in de stappen van slachten van een kip.
Kamperen op landgoed Quadenoord
Maria - | 16 mei 2022
Midden in de Gelderse bossen rondom Renkum ligt landgoed Quadenoord welke een uitgestrekt natuurkampeerterrein herbergt. Wij gingen als gezin drie dagen kamperen en delen in deze blog met jou onze back-to-basic ervaring op de bosrijke natuurcamping.
Beleef het en eet het!
Maria - | 15 mei 2022
We zijn dol op thuis, graag thuis en schrijven vooral over onze bezigheden rondom dat thuis. Speciaal voor de categorie lezers die geen twee hectare land, een halve boerderij en een leuke familie heeft, schrijven we over natuurlijke buitenactiviteiten. In deze blog: Beleef het en eet het in Strijen.
De Buytenhof is tof!
Maria - | 15 mei 2022
Dames en heren, appels en peren.. te krijgen bij de Buytenhof. Pluk aardbei in mei, in de zomer bloemen, aardappels en in het najaar nog meer! Rooi het, pluk het, oogst het. Wij gingen na een keer aardappels rooien terug voor meer: appels en peer en concludeerden: de Buytenhof is tof!
Wonen met je moeder
Maria - | 08 mei 2022
Moederdag is de dag waarop stad en land zich begeeft op weg met een bosje rozen en chocolade naar hun moeder in het dorp - of als je pech hebt een provincie - verderop. Wij trekken de tussendeur open en stappen binnen, wel of geen moederdag, iedere dag. Iedere dag is hier een beetje moederdag.
Wildplukken in het vroege voorjaar
Maria - | 01 maart 2022
Wildplukken kan het hele jaar door, ook in het vroege voorjaar als alles nog kaal lijkt. Als je goed kijkt, is er op elk moment van het jaar eetbaars te ontdekken. In deze blog: wildplukken in het vroege voorjaar in de polders van de Krimpenerwaard.