Een uitnodiging in stijl vind je op Ohmyfiesta. We maakten de uitnodiging in word, draaiden wat kleurenprintjes uit en deden ze in een envelopje voor de genodigden.
Pinterest is goud waard. Typ je zoekwoord en je zult vinden. In dit geval werd het een op Ice Age geïnspireerde traktatie met Scrat en eikeltjes gemaakt van kleine stroopwafels en bonbons. Wil je een goedkoper alternatief, kies dan zeker voor kleine chocoladezoenen (onze keuze voor bonbons omdat de zoenen waren uitverkocht). Andere creatieve traktaties waar je aan kunt denken in oertijdthema: zoethout, mammoetkeutels van chocolade of dinokoekjes.
Ik ga eerlijk zijn, ik heb een strak feestritme bestaande uit afwisselende binnen- en buitenactiviteiten. Niet geheel toevallig zijn de binnenactiviteiten veelal aan tafel, afgekaderd met een duidelijke doe-opdracht die niet te lang duurt. Om mijn huis te sparen en urenlang poetswerk te voorkomen wisselen we dat af enthousiaste, wildebrasactiviteiten buiten. Als ze dan toch zitten met de taart en limonade, kan er met een praatje aan het XXL kleurplaatje worden gewerkt. Uiteraard in oertijdthema.
Als we dan toch aan tafel zitten - tussen de dino's en de viltstiften - kan het immerpopulaire spel Bingo worden gespeeld. Speciaal voor het themafeest hebben we een negental (st)oerbingokaarten in elkaar gezet. Een leerzame introductie in de oertijd met onder andere de mammoet, sabeltandtijger, prehistorische wapens en vuurstenen. Het prijzenpakket bestond, als vanzelfsprekend, uit oertijdgerelateerde kleinigheden. Altijd Bingo!
We regelden kleine katoenen tasjes, textielstiften en sjablomen: alle benodigheden voor het maken van prachtige grottekeningen. Wie zijn tasje al tot kunstwerk had gemaakt met dino's, botten, handafdrukken en een verloren mammoet, kon verder tekenen of verven op een groot wit laken aan de muur.
Voor een habbekrats heb je tegenwoordig een dinosaurusei van gips die je kunt openhakken met bijgevoegd gereedschap. Een heerlijke activiteit met een duidelijk doel: de verborgen glow-in-the-dark-dino in het midden van het ei bevrijden. (Tip vooraf: houd de stofzuiger bij de hand, dit is geheid ravage.)
Vroeger at je uit de natuur. Knollen, kolen, vruchten, zaden, bloemen, bladeren. Maar let op, niet alles is eetbaar. Voorzichtigheid is hierbij geboden. Ben je geen ervaren wildplukker en weet je geen onderscheid te maken tussen de gewone vlier en de kruidvlier of tussen daslook en het lelietje-van-dalen, houd het dan bij brandnetel, paardenbloem, bramen en ga liever voor een rondje in de moestuin of kruidentuin. Je begrijpt dat we dit groene dieet wel hebben aangevuld met patat en een (vegatarische) kroket.
Aangezien we niet zeker wisten of we buiten naar sporen konden speuren en daar gipsafdrukken van konden maken (je weet het immers maar nooit in Nederland in de winter), hebben we ook een binnenvariant. We verdeelden de kaartjes over de kinderen en lieten hen in het midden van de tafel combinaties maken van het dier, het skelet en bijpassende pootafdruk.
Takken, mooies tenen, iets geels, iets eetbaar, iets wat lekker ruikt: je vind deze schatten allemaal in de natuur! Zoeken en speuren is een heerlijke, ontspannen buitenactiviteit geschikt voor elke leeftijd. Je kunt de groep opdelen in twee of drie kleine groepjes die je steeds elk dezelfde opdracht geeft. Degene die of het snelst is, het mooiste vindt of zijn opdracht het beste voltooit, krijgt een punt. De andere spelvariant vind je hieronder, elke groep krijgt een andere opdracht en moet deze zo goed mogelijk uitvoeren.
Ondanks dat we in bezit zijn van een heuse pijl en boog en een luchtbuks, kozen we gezien de jonge leeftijd van de feestvierders, voor een veiliger alternatief: stokken. Ieder kind zocht een lange, dunne tak die vervolgens diende als speer. Wie het verst kon gooien, die had gewonnen. Het spiezen van vissen, eenden en kippen hebben we vandaag maar achterwege gelaten.
Huttenbouwen is ook opvoeden, aldus ons favoriete forum en magazine Kiind. Het is spelen, avontuurlijk, knus, gezellig, het schept saamhorigheid en verbinding en vraagt teamwork. Of je nou lakens gebruikt, grote kartonnen dozen of hout: een hut is een hut. En een zelfgemaakte hut is sowieso geslaagd.
Gegarandeerd succes: fik in een ton en een marsmellow op een stokje. We spelen wel een beetje vals, want na het verzamelen van takjes, strootjes en hout, maken we gebruik van lucifers en laten we de kinderen niet drie uur lang met takken tussen de handen wrijven. Desalniettemin zal elk kind na afloop aangeven dat het vuurtje met de marsmellows het allerleukste was.
Het feestje in huize Speksnijder is georganiseerd voor jongetjes van 5 en 6 jaar. Ik kon nog veel meer leuke activiteiten bedenken, maar niet alles leek even geschikt voor deze leeftijdscategorie. Toch wil ik jullie nog een aantal feestelijke oertijdactiviteiten met jullie delen, voor wie op zoek is naar stoerder materiaal. Wat dacht je bijvoorbeeld van wilgen knotten, kanovaren, zelf wapens maken of vlechtwerk?