• Een kruidenspiraal aanleggen

    Maria - | 22 mei 2022

    van het begin tot het eind

Een goed ontwerp

Een goede kruidenspiraal past binnen het grotere (tuin)ontwerp. Dankzij onze permacultuur tuinontwerper ligt er een plan op maat inclusief - zoals onze nadrukkelijke wens - een kruidenwiel, kruidensleutel of kruidenspiraal. Dit resulteerde in een kruidensleutel.

Een goede voorbereiding is het halve werk

De doorsnede van de grote cirkel is 3,5 meter met een bedbreedte van 100 cm. De doorsnedes van de twee kleine cirkels zijn 2,5 meter met een bedbreedte van 70 cm. De paden zijn zo'n 35 cm breed.

Meten = weten

Wij hebben de middelpunten van de cirkel uitgezet. Met een touwtje van respectievelijk 1,75m (voor de grote cirkel) en 1,25m (voor de kleine cirkel) van het middelpunt gemeten stokken uitgezet om de borderranden te bepalen. Daarna hebben we de touwtjes een meter ingekort om de binnenranden van de border uit te zetten.

Interessante rand

Je kunt je voor de borderranden uitleven, van oude klinkertjes tot oude dakpannen tot houten paaltjes: een goede rand is charmant. Wij hadden oude, verweerde dakpannen over van het schuurdakje en kozen voor een borderrand van oude dakpannen.

Van de grond komen

De sleutel hebben we gevuld met kwalitatief goede aarde. Heb je compost (over)? Voeg dat dan zeker toe. Dat van ons was helaas op bij aanleg.

Blij van specerij

Eetbare bloemen, huis-, tuin- en keukenkruiden en wat onbekendere kruiden. In totaal hebben wij zo'n 84 inheemse en niet-inheemse soorten aangelegd met dank aan deze geweldige (web)shop. .

Stekers

Met zoveel soorten kruiden en planten is het verstandig om - zeker voor de meer onbekerende soorten - een steker toe te voegen. Wij kozen voor houten stekers vanwege z'n natuurlijke look.

Mulchen

Een echte bodem leeft. Geef een net aangelegde tuin de tijd en help het een handje. Door te mulchen stimuleer je het bodemleven en daarmee dus ook de groei van de kruiden.

Genieten

Geniet van de geuren, de kleuren, de smaken en het beeldschone plaatje. Een kruidentuin is meer dan een bieslookje bij de hand; het voegt echt iets toe aan de beleving van het wonen.

Kijkje in ons dagelijks leven?

Onze varkens, van big tot slacht.
Mark - | 03 februari 2024
In september kochten we vier biggetjes - een kruising tussen wolvarken en duroc. Een kort fotoverslag van 10 maanden varkens houden.
Een duurzame feestdag: van geen tot groene cadeautjes
Maria - | 06 augustus 2023
In de blogreeks: duurzame feestdagen. We gaan van start met duurzaam cadeautjes geven. Als gever heb je enkel een beetje creativiteit, eigenheid en liefde nodig om de ontvanger een blij mens te maken. In deze blog geven we je wat groene adviezen.
Kombucha: lang leve de scoby!
Maria - | 26 maart 2023
Zelfvoorzienend leven en gevarieerd eten gaan ons gemakkelijk af. Zelf voorzien in een gevarieerd drankenassortiment is een grotere uitdaging. Naast verse (kruiden)thee en eindeloze hoeveelheden sap en limonade van fruit van eigen erf, voegen we graag toe aan het DIY-assortiment: kombucha!