• Uilenballen

    Maria - | 05 januari 2022

    botjes, veertjes en muizen pluizen

Wat is een braakbal?

Zowel uilen als een aantal andere (roof)vogels produceren met enige regelmaat braakballen. Een braakbal is een uitgespuugde voedselbrok met alles wat niet in het maag- en darmstelsel verteert kan worden van het dier. Zo'n bal bestaat veelal uit haren, botjes, veertjes en restjes van insecten en is vaak grijs van kleur door de muizen en veertjes die erin zitten. Het klinkt onsmakelijk interessant, en dat is het ook!

Waar vind ik een braakbal?

Wie de plek kent van de roestende ransuil, heeft een goudmijn (of moet ik zeggen poepmijn) aan uilenpoep en braakballen. Toevallig hadden wij het geluk dat onze boswachter des huizes een lokale roestplek kende waar we middels de aangereikte coördinaten zo naar toe konden stappen: het perfecte uitje met kinderen. Je kunt natuurlijk op goed geluk op zoek in bossen en parken op zoek wat absoluut de term "dapper" recht aan zou doen met een horde kleine kinderen achter je aan met een grote kans op een domper. Mocht je je hier toch aan wagen, let vooral op bomen met poepspetters, die verraden vaak de rustplek van uilen.

 

Braakballen rapen

Wie zoekt die vindt, gaat dan misschien ook niet helemaal op voor het vinden van braakballen en met drie kleine kinderen in de kielzog is een vondst na een aantal kilometers wel wenselijk om de motivatie op peil te houden (anders worden het (h)uilenballen). Voor wie zijn zoekkansen wil verhogen, is het zeker de niet onverdienstelijk langs te gaan bij boeren in de buurt die uilenkasten hebben hangen, te peilen bij een vogel- of dierenpark en anders hebben we altijd marktplaats nog. De helft van de lol is er dan natuurlijk wel af, want hoe tof is het uilen te spotten en drekkige braakballen te verzamelen onder een boom van uilen in het winterzonnetje.

Muizen pluizen

Na het buiten ravotten, is het tijd voor veren en botten: muizenpluistijd! Het begint met het determineren van welke vogel de braakbal is. Tip: Edukaart: het leven in een braakbal is hierbij een goed hulpmiddel. Pak de pincet en prikker er dan maar bij, want de braakbal kan worden uitgeplozen: een (v)uilwerkje. De kleine botjes zijn kwetsbaar, dus pluis voorzichtig. Met een vergrootglas kunnen de schedeltjes en kaakjes van dichtbij worden bekijken. Met behulp van de braakballenpluiskaart kan je ontdekken uit welke dieren het laatste maaltje van de roofvogel bestond.

Kijkje in ons dagelijks leven?

De 11 meest gestelde vragen over erfdelen met je (schoon)familie
Maria - | 06 maart 2022
Waarom? Heb je nooit ruzie? Wat als je weg wil? De meeste mensen hebben een hoop vragen over erfdelen. Speciaal voor jou hebben wij de 11 meest gestelde vragen in één overzichtelijke blog beantwoord.
Kamperen op TuinGoed Bonatèr
Maria - | 28 mei 2022
Grenzend aan het Markermeer in de top voor Noord-Holland vinden we de biologisch-dynamische tuinderij met bijbehorende boerencamping. Wij kampeerder drie dagen in deze groene oase en laten jou weten wat wij ervan vonden.
Een kip slachten: van A tot Z
Maria - | 23 mei 2022
We doen het graag zelf. Kippen houden, kuikens grootbrengen en kippen slachten om vervolgens eigengemaakte kippensoep te maken. In deze blog nemen we je mee in de stappen van slachten van een kip.
Kamperen op landgoed Quadenoord
Maria - | 16 mei 2022
Midden in de Gelderse bossen rondom Renkum ligt landgoed Quadenoord welke een uitgestrekt natuurkampeerterrein herbergt. Wij gingen als gezin drie dagen kamperen en delen in deze blog met jou onze back-to-basic ervaring op de bosrijke natuurcamping.
Beleef het en eet het!
Maria - | 15 mei 2022
We zijn dol op thuis, graag thuis en schrijven vooral over onze bezigheden rondom dat thuis. Speciaal voor de categorie lezers die geen twee hectare land, een halve boerderij en een leuke familie heeft, schrijven we over natuurlijke buitenactiviteiten. In deze blog: Beleef het en eet het in Strijen.
De Buytenhof is tof!
Maria - | 15 mei 2022
Dames en heren, appels en peren.. te krijgen bij de Buytenhof. Pluk aardbei in mei, in de zomer bloemen, aardappels en in het najaar nog meer! Rooi het, pluk het, oogst het. Wij gingen na een keer aardappels rooien terug voor meer: appels en peer en concludeerden: de Buytenhof is tof!