• Uilenballen

    Maria - | 05 januari 2022

    botjes, veertjes en muizen pluizen

Wat is een braakbal?

Zowel uilen als een aantal andere (roof)vogels produceren met enige regelmaat braakballen. Een braakbal is een uitgespuugde voedselbrok met alles wat niet in het maag- en darmstelsel verteert kan worden van het dier. Zo'n bal bestaat veelal uit haren, botjes, veertjes en restjes van insecten en is vaak grijs van kleur door de muizen en veertjes die erin zitten. Het klinkt onsmakelijk interessant, en dat is het ook!

Waar vind ik een braakbal?

Wie de plek kent van de roestende ransuil, heeft een goudmijn (of moet ik zeggen poepmijn) aan uilenpoep en braakballen. Toevallig hadden wij het geluk dat onze boswachter des huizes een lokale roestplek kende waar we middels de aangereikte coördinaten zo naar toe konden stappen: het perfecte uitje met kinderen. Je kunt natuurlijk op goed geluk op zoek in bossen en parken op zoek wat absoluut de term "dapper" recht aan zou doen met een horde kleine kinderen achter je aan met een grote kans op een domper. Mocht je je hier toch aan wagen, let vooral op bomen met poepspetters, die verraden vaak de rustplek van uilen.

 

Braakballen rapen

Wie zoekt die vindt, gaat dan misschien ook niet helemaal op voor het vinden van braakballen en met drie kleine kinderen in de kielzog is een vondst na een aantal kilometers wel wenselijk om de motivatie op peil te houden (anders worden het (h)uilenballen). Voor wie zijn zoekkansen wil verhogen, is het zeker de niet onverdienstelijk langs te gaan bij boeren in de buurt die uilenkasten hebben hangen, te peilen bij een vogel- of dierenpark en anders hebben we altijd marktplaats nog. De helft van de lol is er dan natuurlijk wel af, want hoe tof is het uilen te spotten en drekkige braakballen te verzamelen onder een boom van uilen in het winterzonnetje.

Muizen pluizen

Na het buiten ravotten, is het tijd voor veren en botten: muizenpluistijd! Het begint met het determineren van welke vogel de braakbal is. Tip: Edukaart: het leven in een braakbal is hierbij een goed hulpmiddel. Pak de pincet en prikker er dan maar bij, want de braakbal kan worden uitgeplozen: een (v)uilwerkje. De kleine botjes zijn kwetsbaar, dus pluis voorzichtig. Met een vergrootglas kunnen de schedeltjes en kaakjes van dichtbij worden bekijken. Met behulp van de braakballenpluiskaart kan je ontdekken uit welke dieren het laatste maaltje van de roofvogel bestond.

Kijkje in ons dagelijks leven?

Hiken in nationaal park Alpi Marittime
Maria - | 31 juli 2023
Het begon met een spontaan idee om na een tiental jaren weer eens de rugzak af te stoffen en te gaan doen waar we eens - lang geleden voor we kinderen hadden - zo blij van werden: hiken. Wie ons kent, weet dat een idee als vanzelfsprekend wordt uitgevoerd. Lees het hele avontuur hier.
De tentipi: een review over dé tent onder de tipi's
Maria - | 15 april 2023
Sinds jaar en dag slapen we in de tentipi. Inmiddels kennen we die tent van binnen en van buiten, letterlijk. Jarenlang prijkten we op de hoofdpagina van de IJslandse VVV poserend voor de tipi trekkend als gezin door dat onherbergzame land. Tijd voor een review.
Als het mes aan twee kanten snijdt: een zakmes voor je kind
Maria - | 12 februari 2022
Vanaf welke leeftijd geef je je kind een zakmes? Is het veilig? Welke regels spreek je af? In deze blog delen wij onze visie op het zakmes. Zoals je ons kent: niet bang aangelegd met een portie gezond verstand.
Zelfoogstdag bij bi-jovira: ontdekken hoe het écht anders kan
Maria - | 10 september 2022
We gingen naar de zelfoogstdag van Bi-jovira in Ooltgensplaat. Een akkerbouwbedrijf dat het roer jaren geleden radicaal omgooide naar de enige kant die houdbaar is: regeneratieve landbouw. Een boet met een hart voor de aarde, het (boeren)land en de mens. Wij zijn nu al fan en geloven erin.
Onze netflix-favorieten
Maria - | 13 mei 2022
Duurzaam en zelfvoorzienend wonen op het platteland vraagt om een tijdsinvestering. Toch kregen we het voor elkaar de tofste docu's op netflix te kijken en stelden zo onze top-5 samen. Uiteraard met de focus op natuur, biodiversiteit, verbondenheid en regeneratie.
7x dit moet je weten over wildkamperen
Maria - | 14 augustus 2022
Dit jaar gingen we voor het eerst wildkamperen in Zweden. Gebruik maken van het zogenoemde allemansrecht. In deze blog delen we 7 dingen die je zeker moet weten over wildkamperen.