Zowel uilen als een aantal andere (roof)vogels produceren met enige regelmaat braakballen. Een braakbal is een uitgespuugde voedselbrok met alles wat niet in het maag- en darmstelsel verteert kan worden van het dier. Zo'n bal bestaat veelal uit haren, botjes, veertjes en restjes van insecten en is vaak grijs van kleur door de muizen en veertjes die erin zitten. Het klinkt onsmakelijk interessant, en dat is het ook!
Wie de plek kent van de roestende ransuil, heeft een goudmijn (of moet ik zeggen poepmijn) aan uilenpoep en braakballen. Toevallig hadden wij het geluk dat onze boswachter des huizes een lokale roestplek kende waar we middels de aangereikte coördinaten zo naar toe konden stappen: het perfecte uitje met kinderen. Je kunt natuurlijk op goed geluk op zoek in bossen en parken op zoek wat absoluut de term "dapper" recht aan zou doen met een horde kleine kinderen achter je aan met een grote kans op een domper. Mocht je je hier toch aan wagen, let vooral op bomen met poepspetters, die verraden vaak de rustplek van uilen.
Wie zoekt die vindt, gaat dan misschien ook niet helemaal op voor het vinden van braakballen en met drie kleine kinderen in de kielzog is een vondst na een aantal kilometers wel wenselijk om de motivatie op peil te houden (anders worden het (h)uilenballen). Voor wie zijn zoekkansen wil verhogen, is het zeker de niet onverdienstelijk langs te gaan bij boeren in de buurt die uilenkasten hebben hangen, te peilen bij een vogel- of dierenpark en anders hebben we altijd marktplaats nog. De helft van de lol is er dan natuurlijk wel af, want hoe tof is het uilen te spotten en drekkige braakballen te verzamelen onder een boom van uilen in het winterzonnetje.
Na het buiten ravotten, is het tijd voor veren en botten: muizenpluistijd! Het begint met het determineren van welke vogel de braakbal is. Tip: Edukaart: het leven in een braakbal is hierbij een goed hulpmiddel. Pak de pincet en prikker er dan maar bij, want de braakbal kan worden uitgeplozen: een (v)uilwerkje. De kleine botjes zijn kwetsbaar, dus pluis voorzichtig. Met een vergrootglas kunnen de schedeltjes en kaakjes van dichtbij worden bekijken. Met behulp van de braakballenpluiskaart kan je ontdekken uit welke dieren het laatste maaltje van de roofvogel bestond.