Elektriciteit. Het lijkt zo vanzelfsprekend. Maar de stabiliteit van het grid wankelt, en de continuïteit is niet meer gegarandeerd. Hoe bereid je je hierop voor?
We maken onze eigen blackout: gas weg, kraan dicht, hoofdschakelaars om.
Best een uitdaging met 3 gezinnen, een aantal woningen en bijgebouwen. De melk moet koud blijven, het vlees bevroren, het internet online, de telefoons opgeladen, het alarm actief. Lampen zijn ook niet onplezierig. En misschien het belangrijkste: warm water en een warm huis!
We hadden een draaiboek; in onze interne wiki waarin ongeveer alles beschreven staat hoe we het reilen en zeilen hebben georganiseerd. Met gedetailleerde beschrijvingen wat te doen bij korte, middellange en lange stroomstoringen. Tot en met een compleet calamiteitenplan. Soms zijn we net een bedrijf...
Zaterdagochtend, 9 uur. We beginnen met zoals een stroomstoring ook begint: cold turkey de stroom uitzetten. Omdat we meerdere woningen hebben, en ook meerdere netaansluitingen, zetten we beide hoofdschakelaars om. Verder zijn er nog geen voorbereidingen getroffen. De vaatwasser staat nog vol, en de vuile was ligt nog op een hoop.
De gasaansluiting hoeven we niet af te sluiten. Die is lang geleden al netjes door Stedin verzegeld en wordt binnenkort helemaal verwijderd.
Omdat het zonnetje ons vandaag niet toelachte, zijn we direct gestart met het uitschakelen van de grote stroomvreters. Want zelfs met ruim 50kWh accu’s en 260 zonnepanelen wordt het rantsoeneren.
We beginnen met het nalopen van de twee hoofdkasten en 7 onderverdeelkasten. Warmtepompen, autoladers, WTW installaties, grow lights en close-in boilers zijn geen sluipverbruikers maar grootverbruikers. Rücksichtslos uitschakelen is de enige optie. Wasmachines, wasdrogers, inductieplaten, vaatwassers mogen alleen in overleg en met beleid aan.
Dag 2 #blackout test. De nachten zijn nog lang en voordat de zonnepanelen een wakker worden is het bijna 10 uur in de ochtend. De accu’s zitten ca 30% vol, maar omdat we vandaag weer weinig zon verwachten, moeten we verder afschalen. Anders wordt het na vandaag echt overal donker.
De koelcel gaat uit; het ingemaakte voedsel blijft wel goed bij 10-13º. De melkbus verhuist naar een koelkast. En hopelijk krijgen we meer van de 260 zonnepanelen dan 9 kWh (zoals gisteren), anders zal de aggregaat nog een paar uur moeten draaien om de accu’s een liftje te geven.
De vriezers, die normaal op -25 of -32 staan, mogen naar -18. We weten niet wat het bespaart aan energie, maar voorlopig slaan de compressors niet meer aan.
Je bent slecht af bij een stroomuitval als je afhankelijk van zonnepanelen. Dagelijks gaat er een paar honderd kWh aan warmte door om ruim 2000m3 woonruimte warm te houden. Met een eigen warmtenet en wilgenhout houden we het water warm.
Vandaag geen zon, maar minder somber dan gisteren. De oogst was 22 kWh met 260 panelen - een fijne bijvangst. Net niet genoeg om de nacht door te komen, schatten we in. Wel voldoende om de accu een tiental procenten bij te laden.
Om het risico uit te sluiten dat vannacht alles op zwart gaat, hebben we toch de 5kVA aggregaat met biodiesel even laten draaien om de accu's wat bij te laden. Twee sombere winterdagen off-grid overbruggen is een serieuze uitdaging.
De derde dag, 9 uur 's morgens: de #blackout oefening zit erop. Met drie gezinnen 48 uur zonder nutsvoorzieningen, in de donkerste en somberste dagen van het jaar. Gaan 260 zonnepanelen en 4 warmtepompen je redden?
Een evaluatie.
Verbeterpunten;
Uren zonder stroom
Aantal zonnepanelen
PV opbrengst
Thuisbatterij