• Zonder (schoon) water geen leven.

    Mark - | 04 maart 2022

    Waterfilters

Een waterfilter. Overbodige luxe?

Waterfilters zijn in. Nu de vermeende vanzelfsprekendheid van onze nutsvoorzieningen niet meer is wat die was, is de vraag naar waterfilters geëxplodeerd. Nederland bestaat voor ca. 20% uit water, er is dus een overvloed aan zoet water. Maar hoe maak je het geschikt voor drinkwater, als er geen schoon drinkwater beschikbaar is. 

De trend

Google laat een bijzondere trend zien, die parallel loopt met de vraag naar waterfilters. Sinds het begin van 2022 is de vraag enorm toegenomen. Het idee dat bij de beschikbaarheid van drinkwater bij een ernstige calamiteit of (cyber) aanval kan worden verstoord lijkt hiervoor de reden.

Verwacht op deze pagina geen uitvoerige reviews of advies 'wat het beste filter is'. Er is een enorme keuze, en prijzen lopen uiteen van een paar tientjes tot anderhalf duizend euro voor een goed Katadyn filter. 

De afgelopen 15 jaar hebben we een aantal filters met grote regelmaat gebruikt, en inmiddels hebben we een eigen bron en drinkwatervoorziening. We delen graag onze ervaringen.

Katadyn Pocket Waterfilter

De Katadyn is ons meest beproefde waterfilter. Al meer dan een decennium vast onderdeel in de backpacks tijdens onze meerdaagse hike-tochten. Tientallen uren pompen om oppervlaktewater geschikt te maken voor de thee, camelbags, en het bereiden van eten. Nog steeds verkrijgbaar voor een paar honderd euro. 

De beloofde 1 liter per minuut is niet altijd haalbaar. Misschien omdat onze armen te verzuurd raakten.. maar meestal ging het weer sneller na het spoelen van het keramische filter. "De Katadyn Pocket is geschikt voor de zwaarste omstandigheden en is de eerste keuze voor extreme avonturiers." We kunnen dit bevestigen. 

Lifesaver. Neem het maar letterlijk.

De jerrycans van Lifesaver zijn te groot voor in de rugzak, maar misschien wel het beste waterfilter voor thuis, of onderweg met de auto. Vuil water tappen via de grote opening, even pompen, en je hebt een straaltje schoon water. Niet zonder reden worden deze jerrycans ingezet in rampgebied. Bacteriën, virussen en zelfs (zware) metalen blijven achter in het filter. 

De lifesaver gaat net als de tandenborstel altijd mee op vakantie. En voor nood houden we er nog een reserve op de zolder. Voor 'je weet maar nooit'. 

De Sawyer

Wat valt er nog toe te voegen aan de mini Saywer? Het weegt niets, past in een broekzak en zuivert het water volgens bijna ongeloofwaardige specs. Het zijn de filters die we gebruiken voor backup en deel uitmaken van de standaard rugzak - zelfs voor dagtochten. Gebruiken doen we ze zelden, maar meer filter kun je voor het geld niet krijgen.

Eigen bron met RO installatie

De waterinstallatie voor de woongroep is een volwaardige vervanging van het drinkwaterbedrijf. Een eigen bron, een reserve osmose installatie en complete meet- en regeltechniek met frequentie gestuurde pompen: schoon water voor toilet, was, douche, koken, drinkwater en zelfs voor de bewatering van (moes)tuin. 

De drinkwaterbedrijf is nu de backup. En als de RO-installatie én Oases niet meer kunnen leveren, hebben we altijd nog een van de andere filters. Want zonder water is het geen leven!

Drie etmalen zonder 'gas, licht en water'
Mark - | 05 januari 2024
We zijn de uitdaging aangegaan: met 14 personen drie dagen geen gebruik maken van nutsvoorzieningen, midden in de winter op de donkerste dagen van het jaar. Geen elektriciteit van het grid, geen water van het drinkwaterbedrijf en geen gas voor een CV-ketel.
Smart Home en energie management
Mark - | 18 juli 2022
Leven van het land en de zon gaat uitstekend samen met innovatie en technologie. Meet- en regeltechniek, dashboards en gezond verstand dragen bij aan het zelfvoorzienend maken van onze homestead.
Blackout. Als het donker wordt, en koud.
Mark - | 24 januari 2022
Elektriciteit. Het lijkt zo vanzelfsprekend. Maar de stabiliteit van het grid wankelt, en de continuïteit is niet meer gegarandeerd. Hoe bereid je je hierop voor? We maakten onze eigen blackout: gas weg, kraan dicht, hoofdschakelaars om.

Kijkje in ons dagelijks leven?