• Eigen water. Van bron tot kraan.

    Mark - | 09 december 2021

Water

Drinkwater van het drinkwaterbedrijf is relatief goedkoop en stabiel (wel staat de kwaliteit ter discussie). Er is daarom geen 'terugverdientijd' voor een eigen bron en waterzuiveringsinstallatie. Tegelijkertijd is drinkwater zo essentieel, dat niemand 3 dagen zonder kan. Daarom, een eigen bron. En omdat we - net al bij onze electriciteitsvoorziening - de nutsbedrijven als back-up voorziening wilden, moet het water behandeld worden tot drinkwaterkwaliteit. Een klus voor professionals (dus niet voor ons, als doe-het-zelvers.

Helder water bij de bron?

De firma Remon heeft ons vrijwel volledig ontzorgd voor de installatie. Metingen, vergunningen, boring, installatie. Tot en met de frequentiegestuurde pomp die ons van drinkwater voorziet. Voor de boring volstaat een vergunning van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. We hebben hooguit een paar duizend liter per dag nodig, maar de vergunning voorziet in maximaal 12.000.000 liter. 

Na 47 meter vonden de boormeester de juiste waterhoudende grondlaag. Dat water is allesbehalve geschikt voor consumptie. De firma Eurofins Agro heeft het water bemonsterd en onderzocht. Met een hardheid van 18, ijzer, mangaan, natrium, kalium en nog een reeks kationen, anionen en spoorelementen moet er het nodige mee gebeuren

Omgekeerde osmose

De bron is voorzien van een industriële 4” hoge druk onderwaterpomp die de omgekeerde osmose voedt - de horizontale blauwe cylinder. Dit membraanfiltratiesysteem zuiver het water van bacteriën, virussen, zout, ijzer- en mangaanverbindingen, ammonium, zware metalen, natrium, chloor, nitriet, nitraat, sulfaat en schadelijke gassen. Met een capaciteit van 1.000 liter per uur. Maten voor de filterporiën liggen tussen 1 en 10 nm.

Beluchting / ontgassing

Nadat het water behandeld is door de osmose unit wordt het water ontgast en belucht. De combinatie van verneveling en beluchting verwijderd de nog aanwezige brongassen (een wat onfrisse grondgeur). Doordat het filtervat (linkse blauwe vat) ook gebroken marmer bevat, wordt het gedemineraliseerde water ook licht verhard om het  beter drinkbaar. 

Na het beluchten en ontgassen gaat het behandelde bronwater naar een 3.000 liter bassin (het rechtse blauwe vat). Het bassin wordt gevoed vanaf het multi filter met schoon en behandeld bronwater. Via een frequentie gestuurde verticale meertraps pomp worden de gebouwen voorzien van druk en capaciteit.

Wat kost dat dan?

Voor een eigen drinkwatervoorziening hebben we geen business case. De installatiekosten liggen rond de €25.000 ex btw. En dan moet je zelf nog alle tyleen leidingen naar de gebouwen ingraven en aansluiten. Het afsluiten van de bestaande drinkwatervoorziening zit daar nog niet bij; deze mag geen enkele verbinding hebben met deze installatie.
Ook verbruikt de volledig PLC gestuurde installatie ettelijke kWh's per dag; de kostprijs (zonder de afschrijving van de apparatuur) ligt al boven de euro. Maar: dan heb je wel perfect gezuiverd water en is de afhankelijkheid van het drinkwaterbedrijf verleden tijd.

 

PLC gestuurde installatie
PLC gestuurde installatie
Drie etmalen zonder 'gas, licht en water'
Mark - | 05 januari 2024
We zijn de uitdaging aangegaan: met 14 personen drie dagen geen gebruik maken van nutsvoorzieningen, midden in de winter op de donkerste dagen van het jaar. Geen elektriciteit van het grid, geen water van het drinkwaterbedrijf en geen gas voor een CV-ketel.
Smart Home en energie management
Mark - | 18 juli 2022
Leven van het land en de zon gaat uitstekend samen met innovatie en technologie. Meet- en regeltechniek, dashboards en gezond verstand dragen bij aan het zelfvoorzienend maken van onze homestead.
Waterfilters: zonder (schoon) water geen leven.
Mark - | 04 maart 2022
Wat als.. er geen of vervuild water uit de kraan komt. Of als er geen leidingwater beschikbaar is. Een waterfilter kan levensreddend zijn. Onze praktijk ervaring.
Blackout. Als het donker wordt, en koud.
Mark - | 24 januari 2022
Elektriciteit. Het lijkt zo vanzelfsprekend. Maar de stabiliteit van het grid wankelt, en de continuïteit is niet meer gegarandeerd. Hoe bereid je je hierop voor? We maakten onze eigen blackout: gas weg, kraan dicht, hoofdschakelaars om.
Elektrische auto's bij een blackout
Mark - | 08 december 2021
Een beetje EV heeft meer dan 60 kWh aan accucapaciteit. Welkome energie als het lichtnet faalt. Alleen: heb je er iets aan als de auto geen stroom kan terugleveren?
victron
Zelfvoorzienend met zon en accu
Mark - | 15 februari 2021
Je huis zonder lichtnet aansluiting. 365 dagen per jaar stroom van je eigen dak. Drie seizoenen in een overvloed, en drie donkere maanden wat soberder. Ongelimiteerd auto rijden zonder tankpas. En gewoon weer een gloeilamp als je dat mooier vindt.

Kijkje in ons dagelijks leven?