Spreiding of optimalisatie van zonnepanelen?

In de post van 24 november over het energieplan zijn een aantal uitgangspunten genoemd die belangrijk zijn geweest bij het uitwerken van de zonnestroom installatie. De eerste is ‘spreiding van opbrengst is belangrijker dan de optimalisatie ervan’.

In de ideale PV-wereld geeft de maan net zoveel licht als de zon, straalt er de hele dag vanuit één hoek licht, is het 24 uur per dag onbewolkt en komt de temperatuur niet boven de 10º. Die wereld bestaat gelukkig niet, maar als die bestond, hadden we aan 6 panelen meer dan voldoende voor de 15.000kWh per jaar. De lichtintensiteit, zonnestand, bewolking en temperatuur hebben een astronomisch effect op het rendement van de panelen.

Waar we op een extreem zonnige vroege zomerdag ruim 150kWh binnenhalen, is een hele grauwe winterse dag net goed voor 3kWh. Een factor 50 verschil! Minder groot is het verschil per maand. De donkere decembermaand geeft toch nog ruim 400kWh, zes keer minder dan een opgeruimde juni maand.

Dag en nacht
In verhouding niet minder groot, maar wel makkelijker overbrugbaar, is het verschil tussen dag en nacht. Een gemiddelde dag levert 50kWh op. Een gemiddelde nacht niets. Maar door het nachtverbruik te reduceren tot een enkele lamp en adaptor en het dagverbruik te optimaliseren door te wassen en de auto’s te laden, kan een groot deel van de opgewekte stroom direct verbruikt worden.

Optimale hellingshoek en positie?
Het directe verbruik kan worden vergroot door de zonnepanelen mee te laten draaien met de zon. Dat is in de praktijk lastig en kostbaar. We hebben daarom gekozen voor het gebruik van verschillende dakdelen, met verschillende hellingshoeken en situering.

Vrijwel elke zonnepaneel adviseur zal voorstellen om de plaatsing van panelen te beperken tot de optimale ligging en hellingshoek. Het enige dat telt is een snelle terugverdientijd en een lage prijs per Wattpiek.

Zonnestand
We hebben primair gekeken naar een betere spreiding rekening houdend met tijd van dag, en dag van jaar. Omdat er meerdere gebouwen op ons terrein staan met verschillende dakhoeken, hebben we de mogelijkheid om te spreidee zonhoek in de winter is lager dan in de zomer. Een hoge hellingshoek van de panelen levert je meer op aan het begin/eind van de (zomer)dag, en is profijtelijker in de wintermaanden. Mede om die reden zijn 24 van de 96 zonnepanelen onder een hoek van 45º geplaatst, westelijk gesitueerd.
Om ook de ochtendzon zoveel mogelijk uit te nutten, zijn 24 panelen aan de oostzijde opgesteld onder een hellingshoek van 23º. Daarnaast zijn 24 panelen naar het westen gericht onder 23º en zijn de laatste 24 panelen volgens het boekje optimaal opgesteld: ZZW onder bijna 30º.

Behalve dat de omvormer ‘s morgens al eerder dan bij een geoptimaliseerde ligging begint te leveren en de avondzon tot zonsondergang op de panelen instraalt, draagt het ook bij aan een homogenere verdeling van het totale vermogen waardoor het totale vermogen van bijna 30.000Wp aangesloten kan worden zonder dat de hoofdzekering overbelast raakt door ‘overlevering’. Meer hierover is te vinden in de post ‘PV opbrengst maximaliseren zonder de netaansluiting te verzwaren’.

zonnepanelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.