Van 2 vuilniszakken op één dag naar 1 vuilniszak in één week

restafval verkleinen

Wij scheiden ons afval, zodat de hopen restafval verkleinen. Restafval is meer dan alleen gefilterd afval zonder plastic en glas. Wij besloten de term restafval te wijzigen, af te slanken en een nieuwere duurzame betekenis te geven. Het restafval verdeelden we tot meer ‘restonderdelen’. Ons afvalassortiment bestaat nu niet meer alleen uit plastic, glas en ‘restafval’. We hebben deze drie categorieën uitgebreid naar een rijk aan categorieën. Een stalling doopten we om tot ‘containerhoek’. Een kleurrijke hoek vol met groene, blauwe en grijze containerbakken.

Afval scheiden Afval scheiden2

 

Volle (afval)bak

We hebben afvalbakken voor groen afval, papier/karton, glas, metaal, verf/olie, elektrotechnische apparaten, een kar voor hout en steen en uiteraard bleef de restafvalbak bestaan voor het echte restafval.Volle bak dus. Echter geldt dit niet voor de afvalbakken zelf. Waar we eerst (serieus waar) elke dag 1 á 2 vuilniszakken vol restafval hadden, wijzigde dit naar 1 volle vuilniszak restafval per week. Dit resultaat hebben we niet bereikt door verpakkingsloze producten te consumeren, – hoewel dit uiteraard een beter alternatief is – maar alleen door ons afval tot in de puntjes te scheiden. Fantastisch resultaat toch!

Afval leren begrijpen, afvalbewust gedrag aanleren

Een veel gehoord argument is dat afval scheiden zoveel moeite kost. Ik kan uit ervaring spreken dat deze opmerking nonsens is, althans als je spreekt in termen van tijd en niet in psychologische zin. Afval scheiden is een kwestie van je gedrag veranderen. En dat is misschien soms een beetje lastig, we zijn gewoontedieren en vinden ‘grote’ veranderingen al gauw teveel moeite.

In het begin was het voor iedereen bij ons thuis lastig. Moet een melkpak in de kartoncontainer belanden of hoort dat bij restafval en mag vlees bij GFT of niet? Vragen waar je in het begin mee geconfronteerd wordt, die je frustreren en hoogstwaarschijnlijk ook tijd van je vragen. Je zal moeten leren en aanleren. De tijd nemen om het juist te doen.

Eenmaal goed in je kopje opgenomen hoe afval gescheiden moet worden? Dan is het tijd voor gewenning. Bij het bereiden van vlees moet je het plastic van de kartonnen bak scheiden waar het vlees in lag. Bij een verbouwing leer je om de grote zakken gebruikte plastic apart te leggen van de hoeveelheden verrotte houten planken. Schillen van de aardappels komen meteen in de compostbak terecht.

In feite doorloop je vier fases. Van onbewust, naar bewust, naar onbewust.

  • Onbewust het slechte doen: je bent je er ‘niet bewust’ van dat je niet duurzaam bezig bent. De meeste activiteiten verrichten we onbewust. Toch is het belangrijk om zo nu en dan eens te checken of de automatische piloot nog goed is afgesteld, of dat er een ‘software update’ nodig is
  • Bewust het slechte doen: je bent je er ‘bewust’ van dat er een ‘software update’ nodig is. Je weet dat je niet duurzaam bezig bent.
  • Bewust het goede doen: deze omslag van fase 2 naar 3 is lastig. Je moet de automatische piloot uitschakelen en bewust handelen in de meest letterlijke zin van het woord. Elk stukje afval dat je weggooit vergt nadenkwerk.
  • Onbewust het goede doen: de finale is behaald. De ‘software update’ is volbracht. Je hebt niet meer door dat je automatisch al het afval scheidt. Zonder erbij na te denken gooi je je bananenschil op de composthoop, gooi je het plastic van het vlees in de plastic bak en het kartonnen bakje bij het papier.

Restafval verkleinen

We scheiden afval voor al zeker een jaar. We hoeven minder vaak de container naar de straat te brengen en minder vaak de vuilniszak te vervangen. En weet je: we staan er ook niet meer voortdurend bij stil. We doen onbewust het goede. De finale is bereikt.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.