• Zero waste feest

    Maria - | 11 maart 2022

    Badkamergewoontes en meer (of eigenlijk minder)

Tandpasta

DIY

Zelf tandpasta maken is relatief eenvoudig. Het schuimt minder, is wat zouter en bevat geen fluoride. Wij gebruiken - naar tevredenheid - het recept uit 'Ecologie op hoge hakken' van Anna Drake,

Glas

Inmiddels zelfs bij de algemene drogisterij en de supermarkt te koop: tandpasta in glas. De variatie en keuze wordt steeds groter, dus van fluorideweigeraar tot zwarte tandpasta met houtskool: het is er in glas.

Tabletten

Niet meer alleen te koop bij de zero waste (web)winkels en de meer groene, bewuste drogisterijen: pillen zijn hip. Niet mijn favoriet, maar een mooi less waste alternatief voor de plastic tube.

Schoon worden & lekker ruiken

Shampoobar

Eerlijk, we moesten even zoeken naar een shampoobar die - buiten dat het schoon maakte - ook zorgde dat het haar aanvoelde als droog, uitgedroogd, touw. Dat is gelukt en nu zijn we tevreden.

Handzeep

Een blok ouderwetse zeep werkt net zo goed als een plastic handpomp met minimaal 18 ingrediënten. Wil je toch vloeibare zeep? Dan kan. Als je het blok raspt, kookt met water en na het afkoelen mixt, heb je vloeibare handzeep.

Deodorant

Wij gebruiken, opnieuw, het recept uit 'Ecologie op hoge hakken' van Anna Drake en het gaat langzaam, heel langzaam. Want wie steeds minder verzorgingsproducten gaat gebruiken en ze vervangt door meer natuurlijke varianten, zal merken dat je het ook daadwerkelijk minder nodig hebt om schoon te blijven.

Gebitsverzorging

Tandenborstel

Misschien wel de meest bekende plasticvervanger in de badkamer: de bamboe tandenborstel (wij zijn fan!). Er zijn ook alternatieven waarbij je enkel het borstelgedeelte vervangt - zowel in bamboe als plastic verkrijgbaar en elektrische tandenborstels met duurzame opzetstukjes van gerecycled materiaal.

Attributen

In het kader van de zero waste badkamer: de bijpassende bamboekoker voor het reizen. Niets is smeriger dan een losse tandpasta in de toilettas waar nadien haren in zitten en een parfumzweem in hangt. De timer wordt hier gebruikt voor de kinderen om de twee minuten tandenpoetsen te timen.

Tandenstoker

Een tandenstoker die komt in een kartonnen doosje en daarna op de composthoop kan, een mooi alternatief voor een plastic zakje vol plastic tandenragers. Niets op aan te merken.

Menstruatie

Cup

Al jaar en dag fan ben ik fan van de menstruatiecup. Voor elke vrouw wat wils.

Wasbaar maandverband

Klein, middel, groot, wit, met bloemetjes, rood met stippen, met of zonder PUL: de keuze is reuze. Voor de eerste dag tot de laatste dag en voor vrouwen die elke dag iets nodig hebben: het is er.

Andere alternatieven

Voor bij wie de cup niet werkt of wasbaar maandverband geen optie is, zijn er nog andere opties. Denk aan menstruatieondergoed, wasbare tampons en sponsjes.

Leven in eenvoud

Borstel

De shampoobar en een borstel, alles wat je hebt voor je haar. Wij houden het graag simpel. Geen conditioner, spray, lotions, gel, verf of krullenset.

Textiel

De handdoek en wasband zijn de meest bekende wasbare producten. Wist je dat wattenschijfjes, vochtige doeken en zelfs papieren toiletpapier eigenlijk helemaal niet nodig zijn? Vrijwel alles kan vervangen door een wasbaar alternatief.

Scheren

De safety razor, het alternatief voor het plastic scheermes, is het laatst vervangen product in onze badkamer. Eerlijk is eerlijk dat is best een beetje spannend.

Een kip slachten: van A tot Z
Maria - | 23 mei 2022
We doen het graag zelf. Kippen houden, kuikens grootbrengen en kippen slachten om vervolgens eigengemaakte kippensoep te maken. In deze blog nemen we je mee in de stappen van slachten van een kip.
De (on)zin van een groene kliko
Maria - | 07 maart 2022
Groenbak, groene kliko, de GFT-bak, hoe je het ook noemt, dat ding waar je het groente-, fruit- en tuinafval in doet en langs de kant van de weg zet. Heel goed dat het wordt gescheiden, maar als je eenmaal weet hoe nuttig die GFT is, zet je de groenbak nooit meer langs de kant van de weg.
Erfdelen: 8x modaal consuminderen
Maria - | 11 februari 2022
Samen geld delen én dus het hebben van meer geld, leidt eigenlijk tot het minder nodig hebben van geld. In deze blog leggen we uit op welke manieren erfdelen leidt tot modaal consuminderen: geld besparen door te delen.
Erfdelen: 9x consuminderen door een erf te delen
Maria - | 07 februari 2022
Erfdelen en consuminderen gaan hand in hand. Niet geheel toevallig leidt gemeenschappelijk wonen als vanzelf tot een besparing van materiaal en energie wat tot stand komt door spullen te delen, minder aankopen, meer repareren en DIY. Niets overtreft echter het delen van ons leven door het erfdelen.
2021. Een jaar Instagram in vogelvlucht
Mark - | 03 januari 2022
2021. Een jaar Instagram in vogelvlucht. 52 weken in 200 foto's en 100 korte stories.
Niet 1 pot nat: een ode aan Bredemeijer
Maria - | 02 januari 2022
Wie op de thee is bij van Buuren, krijgt verse thee voorgeschoteld geschonken uit een Bredemeijer theepot. Het is namelijk niet allemaal één pot nat met theepotten, dus doen wij graag uit de theedoeken waarom wij zo enthousiast zijn over de Bredemeijer theepot.

Kijkje in ons dagelijks leven?