Van 2 vuilniszakken op één dag naar 1 vuilniszak in één week

Afval scheiden is een soort doorgeslagen hobby geworden. We startten ambitieus met het scheiden van glas, papier en plastic, en vandaag de dag hebben we een rijk aan ‘afvalcategorieën’. Papier, plastic, glas, groen afval, ijzer, olie, metaal en hout kennen elk hun eigen bestemming.

Volle bak

We hebben op het erf een kleurrijke hoek ingericht vol met groene, blauwe en grijze containerbakken voor groen afval, papier/karton, glas, metaal, verf/olie, elektrotechnische apparaten en een kar voor hout en steen. Volle bak dus! Althans, dat geldt niet voor de afvalbakken. Waar we eerst elke dag 1 á 2 vuilniszakken vol restafval hadden, wijzigde dit naar 1 á 2 volle vuilniszakken restafval per week (met 13 personen). Dit resultaat hebben we niet bereikt door noodgedwongen verpakkingsloze producten te consumeren, maar alleen door ons afval secuur te scheiden. Fantastisch resultaat toch!

Op naar een ‘afvalbewustzijn brein’

Afval scheiden wordt vaak gezien als een tijdrovende klus. Maar eigenlijk is afval scheiden gewoon een kwestie van gedragsverandering, en dát kost tijd. We zijn gewoontedieren en een overstap maken naar afvalbewustzijn betekent dat je over ieder pakje en zakje moet nadenken. Moet een melkpak in de kartoncontainer of hoort dat bij restafval? Mag vlees bij GFT of niet? Dit zijn vragen waar wij in het begin mee geconfronteerd werden en het kost tijd om die afvalbewuste levensstijl je eigen te maken. 

Bewust worden van onze automatische piloot

In feite hebben we 3 fases doorlopen. Van onbewust, naar bewust, naar onbewust.

1. Onbewust
We waren in ‘t begin totaal niet bezig met afval. Immers, de vuilnismannen kwamen het toch iedere week ophalen. Uit ‘t oog, uit ‘t hart. Toch is het belangrijk om zo nu en dan eens te checken of de automatische piloot nog goed is afgesteld, of dat er een ‘software update’ nodig is.
2. Bewust
Wij kwamen tot besef dat er meer mogelijk. Kritischer inkopen. En strikter scheiden, wat beter is voor het recyclingproces. We hebben de automatische piloot moeten uitschakelen en ieder pakje, zakje en takje vergt nadenkwerk. Het moet immers wel op de goede eindbestemming belanden.
3. Onbewust
We scheiden al jaren afval. En eerlijk is eerlijk, we kunnen ons niet anders meer voorstellen. Sterker nog, als we op vakantie zijn, dan is de switch naar al ‘t afval op 1 hoop gooien heel erg bevreemdend!

Kijkje in ons dagelijks leven?

Een kip slachten: van A tot Z
Maria - | 23 mei 2022
We doen het graag zelf. Kippen houden, kuikens grootbrengen en kippen slachten om vervolgens eigengemaakte kippensoep te maken. In deze blog nemen we je mee in de stappen van slachten van een kip.
Zero waste in de badkamer
Maria - | 11 maart 2022
Het grote less waste feest van de badkamer. Ontdek hoe eenvoudig het is te minimaliseren in jouw badkamer en wegwerpproducten te vervangen door meer duurzame alternatieven.
De (on)zin van een groene kliko
Maria - | 07 maart 2022
Groenbak, groene kliko, de GFT-bak, hoe je het ook noemt, dat ding waar je het groente-, fruit- en tuinafval in doet en langs de kant van de weg zet. Heel goed dat het wordt gescheiden, maar als je eenmaal weet hoe nuttig die GFT is, zet je de groenbak nooit meer langs de kant van de weg.
Erfdelen: 8x modaal consuminderen
Maria - | 11 februari 2022
Samen geld delen én dus het hebben van meer geld, leidt eigenlijk tot het minder nodig hebben van geld. In deze blog leggen we uit op welke manieren erfdelen leidt tot modaal consuminderen: geld besparen door te delen.
Erfdelen: 9x consuminderen door een erf te delen
Maria - | 07 februari 2022
Erfdelen en consuminderen gaan hand in hand. Niet geheel toevallig leidt gemeenschappelijk wonen als vanzelf tot een besparing van materiaal en energie wat tot stand komt door spullen te delen, minder aankopen, meer repareren en DIY. Niets overtreft echter het delen van ons leven door het erfdelen.
2021. Een jaar Instagram in vogelvlucht
Mark - | 03 januari 2022
2021. Een jaar Instagram in vogelvlucht. 52 weken in 200 foto's en 100 korte stories.