Van 2 vuilniszakken op één dag naar 1 vuilniszak in één week

Afval scheiden is een soort doorgeslagen hobby geworden. We startten ambitieus met het scheiden van glas, papier en plastic, en vandaag de dag hebben we een rijk aan ‘afvalcategorieën’. Papier, plastic, glas, groen afval, ijzer, olie, metaal en hout kennen elk hun eigen bestemming.

Volle bak

We hebben op het erf een kleurrijke hoek ingericht vol met groene, blauwe en grijze containerbakken voor groen afval, papier/karton, glas, metaal, verf/olie, elektrotechnische apparaten en een kar voor hout en steen. Volle bak dus! Althans, dat geldt niet voor de afvalbakken. Waar we eerst elke dag 1 á 2 vuilniszakken vol restafval hadden, wijzigde dit naar 1 á 2 volle vuilniszakken restafval per week (met 13 personen). Dit resultaat hebben we niet bereikt door noodgedwongen verpakkingsloze producten te consumeren, maar alleen door ons afval secuur te scheiden. Fantastisch resultaat toch!

Op naar een ‘afvalbewustzijn brein’

Afval scheiden wordt vaak gezien als een tijdrovende klus. Maar eigenlijk is afval scheiden gewoon een kwestie van gedragsverandering, en dát kost tijd. We zijn gewoontedieren en een overstap maken naar afvalbewustzijn betekent dat je over ieder pakje en zakje moet nadenken. Moet een melkpak in de kartoncontainer of hoort dat bij restafval? Mag vlees bij GFT of niet? Dit zijn vragen waar wij in het begin mee geconfronteerd werden en het kost tijd om die afvalbewuste levensstijl je eigen te maken. 

Bewust worden van onze automatische piloot

In feite hebben we 3 fases doorlopen. Van onbewust, naar bewust, naar onbewust.

1. Onbewust
We waren in ‘t begin totaal niet bezig met afval. Immers, de vuilnismannen kwamen het toch iedere week ophalen. Uit ‘t oog, uit ‘t hart. Toch is het belangrijk om zo nu en dan eens te checken of de automatische piloot nog goed is afgesteld, of dat er een ‘software update’ nodig is.
2. Bewust
Wij kwamen tot besef dat er meer mogelijk. Kritischer inkopen. En strikter scheiden, wat beter is voor het recyclingproces. We hebben de automatische piloot moeten uitschakelen en ieder pakje, zakje en takje vergt nadenkwerk. Het moet immers wel op de goede eindbestemming belanden.
3. Onbewust
We scheiden al jaren afval. En eerlijk is eerlijk, we kunnen ons niet anders meer voorstellen. Sterker nog, als we op vakantie zijn, dan is de switch naar al ‘t afval op 1 hoop gooien heel erg bevreemdend!

Kijkje in ons dagelijks leven?

Vogeltaart maken voor meer vogels in je tuin
Maria Speksnijder - van Buuren | 23 januari 2021
Een vogeltaart is leuk én makkelijk om te maken, een juweeltje in je tuin en een feestje voor de tuinvogels. Fijne bijkomstigheid is dat er vrijwel niets mis kan gaan. Hierbij ons stappenplan met foto’s voor de niet-zo-creatieve doe-het-zelver
BAM: Beter spelen, Anders spelen, Meer spelen.
Maria Speksnijder - van Buuren | 24 december 2020
Als we de reclames mogen geloven, zijn kinderen een stuk gelukkiger met nieuw, meer en duurder speelgoed. Als we om ons heen kijken, zien we dat kinderen cadeau(tje)s krijgen na een prik, een zwemdiploma, de avondvierdaagse, met sinterklaas, met kerst en op hun verjaardag. Het feest kan niet op en speelgoed is top. Maar is nieuw leuker, meer beter en duurder stoerder?
AED. Daar red je levens mee
Mark van Buuren | 29 juli 2020
Vrijwel iedereen heeft een opstalverzekering, terwijl de kans op een hartstilstand veel groter is dan het afbranden van je woning. Het laatste kost alleen je huis, het eerste je leven. Business case is snel gemaakt: wij regelen een AED bij de entree. Snel bereikbaar voor ons en de buurt.
Compostbakken maken
Judith van Rijn - van Buuren | 15 juli 2020
Compost is de basisbemesting voor onze moestuin. We gebruiken hiervoor compostbakken die Harm op een zaterdagmiddag in elkaar heeft getimmerd. Met een doordachte schets, mooi steigerhout en goed gereedschap stond het resultaat binnen een aantal uren in de tuin: robuuste compostbakken met een natuurlijke look.
Kweektunnel maken
Judith van Rijn - van Buuren | 11 juli 2020
Met een kweektunnel valt er meer uit de bodem te halen! De klusgrage do-it-yourselfer onder ons hebben hun knappe koppen bij elkaar gestoken en een prachtontwerp gemaakt. Het resultaat? Een kruisbestuiving van een tunnel en losse bak. Hier plukken we elke dag de vruchten van. Check hier het ontwerp.
Tweedehands kleding kopen, waar halen we het vandaan?
Judith van Rijn - van Buuren | 11 juli 2020
Wij houden ervan om ons leuk te kleden. Dat moet in kleur, in print en het liefst ook nog tweedehands. Is dat zoeken naar een speld in een hooiberg? Zeker niet! We maken gebruik van verschillende tweedehands verkoopmogelijkheden voor de aanschaf van tweedehands kleding. Benieuwd waar we dat vandaan halen?