• Weiland

    Sanering en herstel

We laten er geen gras over groeien

Schone grond, schone natuur

Aangrenzend aan onze tuin hebben we een prachtig grasland van ruim een halve hectare. Deze lap grond oogde groen, maar schijn bedriegt. Onder een dun laagje aarde lagen honderden vierkante meters beton en tonnen puin verscholen. De melkveehouderij uit de vorige eeuw gebruikte het weiland voor schuren, mestplaten en de opslag van kuilgras.

Daar hebben wij geen gras over laten groeien. We hebben enorm veel geld, tijd en energie gestoken om het weiland op te knappen. Met een prachtig stuk land als gevolg met ruimte voor beweiding, komst van (weide)vogels, insecten en bloemen.

Oude situatie

Intensieve melkveehouderij, honderden m2 gestort beton, tonnen puin.

Oude melkveehouderij

Westeinde 30 is tot medio jaren 90 gebruikt als melkveehouderij en kaasmakerij, getuige oudere luchtopnames.

Verhard en verrommeld

Het erf was tot ver in het agrarisch gebied verhard. Onze verkoopmakelaar noemde het erf en land in 2015 letterlijk een ‘klooizooi’.

Klooizooi

Het was een verwilderde 'jungle' met meters hoge distels en brandnetels, verwaarloosde bomen en een achterstallige moestuin. De composthoop was meer een algehele stortplaats.

Herstelwerkzaamheden

Puin afvoeren, bomen roeien en schone grond aanvoeren

Bomen rooien

In 2017 en 2018 hebben we zo’n 15 bomen gerooid; ruim tien verwaarloosde wilgen, een scheve kastanjeboom en vier 25 meter hoge populieren.

Honderden m2 beton verwijderd

Op de plaats waar tonnen beton lag, is meer dan een halve ton geïnvesteerd om de bestaande verharding onder het weiland te verwijderen en af te voeren.

Grond zeven

De grond is volledig gezeefd om steen en beton te scheiden van de veenlaag. Er is meer dan 100 kuub puin verwijderd. 

Schone grond aangevoerd

Er is een paar honderd kuub schone grond vanuit Westergouwen aangevoerd, met name voor de moestuin.

Afschot

Het weiland is vanaf het betonpad op afschot gelegd voor een goede afwatering naar de sloten.

Huidige situatie

Natuurvriendelijke oever met verflauwd talud, kruidenrijk gras, ecologische moestuin

Nieuw ingezaaid weiland

Voor het weiland hebben we soorten zaaimengsels gebruikt. Een weilandmengsel en grutto weidevogelmengsel (met diverse inheemse plantensoorten) en een oevermensel met onder andere koekoeksbloem, klaver, wolfspoot en lisdodde.

Beweiding door schapen

Het weiland wordt gedeeltelijk beweid door schapen. Het ‘onbeweide’ grasland beweiden we na het broedseizoen, zodat de nestgelegenheid voor weidevogels vergroot.

Wilgen

Er staan aantal knotwilgen bij de natuurlijke oever. Deze bomen bieden veel potentie als voedselbron voor insecten en beschutting aan verschillende diersoorten.

Moestuin

De verwilderde moestuin heeft plaatsgemaakt voor een mooi vormgegeven en ingerichte moestuin, waarbij we gebruik maken van biologische zaden zonder pesticides of antibiotica.

Insectenhotels

In de moestuin herbergen veel insecten. Onder andere door de geplaatste insectenhotels. Bijenkorven staan op de planning voor 2021.

Bloemenzee

We hebben een paar bakken in de moestuin waarin bij-vriendelijke bloemen groeien.

Onze varkens, van big tot slacht.
Mark - | 03 februari 2024
In september kochten we vier biggetjes - een kruising tussen wolvarken en duroc. Een kort fotoverslag van 10 maanden varkens houden.
Drie etmalen zonder 'gas, licht en water'
Mark - | 05 januari 2024
We zijn de uitdaging aangegaan: met 14 personen drie dagen geen gebruik maken van nutsvoorzieningen, midden in de winter op de donkerste dagen van het jaar. Geen elektriciteit van het grid, geen water van het drinkwaterbedrijf en geen gas voor een CV-ketel.
Een duurzame feestdag: van geen tot groene cadeautjes
Maria - | 06 augustus 2023
In de blogreeks: duurzame feestdagen. We gaan van start met duurzaam cadeautjes geven. Als gever heb je enkel een beetje creativiteit, eigenheid en liefde nodig om de ontvanger een blij mens te maken. In deze blog geven we je wat groene adviezen.