Zoete appelmoes van zure appels

Appelmoes maken is leuk en makkelijk, met name de traditionele variant. De kneepjes van het vak geleerd uit grootmoes keuken en vandaag de dag zijn de (klein)kinderen in de weer met appels, suiker en kaneel. Valt de appel toch niet zo ver van de boom! Lees hier verder over traditionele appelmoes maken.

 

Ingrediënten voor appelmoes

  • 1 kilo (zure) appels
  • 100 gram suiker
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 theelepel kaneel

Schillen en snijden

Verwijder de schil van de appels en snijd het klokhuis eruit. Snijd de appels in kleine stukken.

Wikken en wegen

Met een keukenweegschaal wegen we de appels, zodat we de verhouding suiker en citroensap weten.

Zoeten met suiker

Bij zure appels houden we per kilo 100 gram suiker aan. In de appels zit ook fruitsuiker waar de moes zoet van wordt.

Citroen voor smaak

We doen een beetje citroensap bij de appelmoes voor een klein zuurtje. Gemiddeld 1 theelepel per 1 kilo appels.

Niet teveel kaneel

Maar met mate. Vaak voegen we op gevoel kaneel toe. Hangt ook af van de mee-eters. Hellen lust geen kaneel.

Borrelen en koken

Het vuur kan gaan branden, de appelmoes kan op. We laten de appelmoes koken in een laagje water.

Potjes uitkoken

We koken een aantal jampotten of weckpotten uit in een hete pan water. Daarna zetten we de potjes klaar voor gebruik.

Knorrige magen vullen

De schillen en klokhuizen gaan naar onze harige zwijntjes. Die zijn dol op fruit (en eigenlijk alles wat eetbaar is).

Eetsmakelijk

De ene keer hebben we appelmoes met stukjes en de andere keer een glad mengsel. Dit hangt af van hoelang je ‘t kookt.

Kijkje in ons dagelijks leven?

Augurken inmaken
Mark - | 28 juli 2022
Gedurende de zomermaanden heb je veel plezier van een paar augurken planten. En als je ze inmaakt: een heel jaar! In deze blog een laten we zien hoe je van een paar augurken planten in een paar weken genoeg hebt voor een jaar (zolang niemand zwanger is!).
Zelfgemaakte mayonaise
Maria - | 21 mei 2022
Een groot deel van het jaar, hebben we meer eieren dan we nodig hebben. Dat maakt een mens creatief. Hoewel mayonaise niet veel eieren nodig heeft, kunnen we er meer ei in kwijt dan in een pot uit de supermarkt. En het is nog lekkerder ook!
Onze kippensoep: van kip op het erf tot soep in je bord
Maria - | 05 mei 2022
Oma's kippensoep is het lekkerst, maar niet in huize van Buuren. Noem het ouderwetse kippensoep en dan komen we weer in de buurt. We delen graag ons soeprecept met échte kip (zo'n kip die hier heeft rondgescharreld en een leven heeft gehad waar het aantal beter leven sterren niet tegenop kan).