Zoete appelmoes van zure appels

Appelmoes maken is leuk en makkelijk, met name de traditionele variant. De kneepjes van het vak geleerd uit grootmoes keuken en vandaag de dag zijn de (klein)kinderen in de weer met appels, suiker en kaneel. Valt de appel toch niet zo ver van de boom! Lees hier verder over traditionele appelmoes maken.

Auteur: Judith

Ingrediënten voor appelmoes

  • 1 kilo (zure) appels
  • 100 gram suiker
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 theelepel kaneel

Schillen en snijden

Verwijder de schil van de appels en snijd het klokhuis eruit. Snijd de appels in kleine stukken.

Wikken en wegen

Met een keukenweegschaal wegen we de appels, zodat we de verhouding suiker en citroensap weten.

Zoeten met suiker

Bij zure appels houden we per kilo 100 gram suiker aan. In de appels zit ook fruitsuiker waar de moes zoet van wordt.

Citroen voor smaak

We doen een beetje citroensap bij de appelmoes voor een klein zuurtje. Gemiddeld 1 theelepel per 1 kilo appels.

Niet teveel kaneel

Maar met mate. Vaak voegen we op gevoel kaneel toe. Hangt ook af van de mee-eters. Hellen lust geen kaneel.

Borrelen en koken

Het vuur kan gaan branden, de appelmoes kan op. We laten de appelmoes koken in een laagje water.

Potjes uitkoken

We koken een aantal jampotten of weckpotten uit in een hete pan water. Daarna zetten we de potjes klaar voor gebruik.

Knorrige magen vullen

De schillen en klokhuizen gaan naar onze harige zwijntjes. Die zijn dol op fruit (en eigenlijk alles wat eetbaar is).

Eetsmakelijk

De ene keer hebben we appelmoes met stukjes en de andere keer een glad mengsel. Dit hangt af van hoelang je ‘t kookt.

Kijkje in ons dagelijks leven?

Zelf tomatensaus maken
Siebe van Rijn | 16 augustus 2020
Wil jij tomatensaus maken? Dan ben je hier aan het goede adres. In de zomer halen we een rigoureuze hoeveelheid ronde rode vitaminebommetjes uit de moestuin. Om het voor onszelf beheersbaar te houden, maken we liters en liters tomatensaus. Gelukkig is tomatensaus maken geen rocket science. Ontdek hier ons recept!
Pruimentaart van geweckte pruimen
Siebe van Rijn | 30 juli 2020
Vorig jaar (2019) hadden we een fantastisch pruimenjaar. Zó fantastisch dat we daar vandaag de dag nog steeds de vruchten van plukken. Dit jaar hebben we nul pruimen, maar wél geweckte pruimen van vorig jaar die ik goed kan gebruiken voor een heerlijke pruimentaart. Dit is zonder meer de lekkerste pruimentaart die ik ken.
Viervruchtenjam met bessen
Mark van Buuren | 13 juli 2020
Zelf jam maken is appeltje eitje, maar wat als je (bijna) geen fruit meer hebt? Wij maken viervruchtenjam. Dit doen wij als we klein fruit uit de tuin over hebben. Zo gebruiken we de restjes netjes. Mark heeft een mooie jam gemaakt van braam, kruisbes, zwarte bes en rode bes. Ontdek het recept hier.