Zoete appelmoes van zure appels

Appelmoes maken is leuk en makkelijk, met name de traditionele variant. De kneepjes van het vak geleerd uit grootmoes keuken en vandaag de dag zijn de (klein)kinderen in de weer met appels, suiker en kaneel. Valt de appel toch niet zo ver van de boom! Lees hier verder over traditionele appelmoes maken.

 

Ingrediënten voor appelmoes

  • 1 kilo (zure) appels
  • 100 gram suiker
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 theelepel kaneel

Schillen en snijden

Verwijder de schil van de appels en snijd het klokhuis eruit. Snijd de appels in kleine stukken.

Wikken en wegen

Met een keukenweegschaal wegen we de appels, zodat we de verhouding suiker en citroensap weten.

Zoeten met suiker

Bij zure appels houden we per kilo 100 gram suiker aan. In de appels zit ook fruitsuiker waar de moes zoet van wordt.

Citroen voor smaak

We doen een beetje citroensap bij de appelmoes voor een klein zuurtje. Gemiddeld 1 theelepel per 1 kilo appels.

Niet teveel kaneel

Maar met mate. Vaak voegen we op gevoel kaneel toe. Hangt ook af van de mee-eters. Hellen lust geen kaneel.

Borrelen en koken

Het vuur kan gaan branden, de appelmoes kan op. We laten de appelmoes koken in een laagje water.

Potjes uitkoken

We koken een aantal jampotten of weckpotten uit in een hete pan water. Daarna zetten we de potjes klaar voor gebruik.

Knorrige magen vullen

De schillen en klokhuizen gaan naar onze harige zwijntjes. Die zijn dol op fruit (en eigenlijk alles wat eetbaar is).

Eetsmakelijk

De ene keer hebben we appelmoes met stukjes en de andere keer een glad mengsel. Dit hangt af van hoelang je ‘t kookt.

Kijkje in ons dagelijks leven?

Onze varkens, van big tot slacht.
Mark - | 03 februari 2024
In september kochten we vier biggetjes - een kruising tussen wolvarken en duroc. Een kort fotoverslag van 10 maanden varkens houden.
Kombucha: lang leve de scoby!
Maria - | 26 maart 2023
Zelfvoorzienend leven en gevarieerd eten gaan ons gemakkelijk af. Zelf voorzien in een gevarieerd drankenassortiment is een grotere uitdaging. Naast verse (kruiden)thee en eindeloze hoeveelheden sap en limonade van fruit van eigen erf, voegen we graag toe aan het DIY-assortiment: kombucha!
Meringue: verhit gesuikerd eiwit
Maria - | 22 mei 2022
Een nieuwe blog in de reeks "wat je allemaal kan doen met ei" en dan in de subcategorie: eiwit! Want deze heerlijke zoete net wat taaie gebakjes zijn niet meer dan verhit eiwit. Oké, en een hoop suiker. Lees meer over deze zoete lekkernij (zeker als je een overschot hebt aan ei).