Zoete appelmoes van zure appels

Appelmoes maken is leuk en makkelijk, met name de traditionele variant. De kneepjes van het vak geleerd uit grootmoes keuken en vandaag de dag zijn de (klein)kinderen in de weer met appels, suiker en kaneel. Valt de appel toch niet zo ver van de boom! Lees hier verder over traditionele appelmoes maken.

 

Ingrediënten voor appelmoes

  • 1 kilo (zure) appels
  • 100 gram suiker
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 theelepel kaneel

Schillen en snijden

Verwijder de schil van de appels en snijd het klokhuis eruit. Snijd de appels in kleine stukken.

Wikken en wegen

Met een keukenweegschaal wegen we de appels, zodat we de verhouding suiker en citroensap weten.

Zoeten met suiker

Bij zure appels houden we per kilo 100 gram suiker aan. In de appels zit ook fruitsuiker waar de moes zoet van wordt.

Citroen voor smaak

We doen een beetje citroensap bij de appelmoes voor een klein zuurtje. Gemiddeld 1 theelepel per 1 kilo appels.

Niet teveel kaneel

Maar met mate. Vaak voegen we op gevoel kaneel toe. Hangt ook af van de mee-eters. Hellen lust geen kaneel.

Borrelen en koken

Het vuur kan gaan branden, de appelmoes kan op. We laten de appelmoes koken in een laagje water.

Potjes uitkoken

We koken een aantal jampotten of weckpotten uit in een hete pan water. Daarna zetten we de potjes klaar voor gebruik.

Knorrige magen vullen

De schillen en klokhuizen gaan naar onze harige zwijntjes. Die zijn dol op fruit (en eigenlijk alles wat eetbaar is).

Eetsmakelijk

De ene keer hebben we appelmoes met stukjes en de andere keer een glad mengsel. Dit hangt af van hoelang je ‘t kookt.

Kijkje in ons dagelijks leven?

Onze kippensoep: van kip op het erf tot soep in je bord
Maria - | 05 mei 2022
Oma's kippensoep is het lekkerst, maar niet in huize van Buuren. Noem het ouderwetse kippensoep en dan komen we weer in de buurt. We delen graag ons soeprecept met échte kip (zo'n kip die hier heeft rondgescharreld en een leven heeft gehad waar het aantal beter leven sterren niet tegenop kan).
Onze siroop van paardebloem
Maria - | 05 mei 2022
De laatste zondag van april is het 'dag van de paardenbloem'. Geheel terecht dat dit wonderlijke plantje een eigen dag heeft, want - zoals die commercial van de radio zegt - wie maar lang genoeg gewoon blijft, wordt vanzelf bijzonder. In deze blog ons recept voor paardenbloemenlimonade.
Wildplukken in het vroege voorjaar
Maria - | 01 maart 2022
Wildplukken kan het hele jaar door, ook in het vroege voorjaar als alles nog kaal lijkt. Als je goed kijkt, is er op elk moment van het jaar eetbaars te ontdekken. In deze blog: wildplukken in het vroege voorjaar in de polders van de Krimpenerwaard.