Zelf tomatensaus maken

Wil jij tomatensaus maken? Dan ben je hier aan het goede adres. In de zomermaanden halen we een rigoureuze hoeveelheid ronde rode vitaminebommetjes uit de moestuin. Om het voor onszelf beheersbaar te houden, maken we liters en liters tomatensaus. Gelukkig is tomatensaus maken geen rocket science. Ontdek hier ons recept.

 

Ingrediënten

  • 3,5 kilogram tomaten
  • 4 uien
  • 6 grote tenen knoflook
  • Olijfolie voor het bakken
  • Peper naar smaak
  • Flinke snuf zout
  • 40 ml azijn
  • Handje verse oregano
  • Bos verse peterselie
  • 4 takjes verse rozemarijn

Snipper de ui en knoflook fijn. Snijd de tomaat in grove stukken.

Verhit de olijfolie in een grote pan en bak de ui in circa 5 minuten glazig. Voeg de laatste 2 minuten de knoflook toe.

Doe alle tomaten bij de ui en knoflook en breng met het geheel met azijn, peper en zout aan de kook. Roer regelmatig goed door, zodat de bodem niet verbrand. Snijd ondertussen de kruiden fijn.

Kook een aantal glazen flessen/potten uit, zodat ze ontsmet zijn waardoor de saus langer houdbaar is.

Na een uur koken zijn de tomtaten verworden tot een zacht prutje. De velletjes beginnen los te komen. Voeg alle kruiden toe en blender het geheel tot een glad mengsel.

Laat het inkoken tot zo'n 3,5 liter. Als de saus is ingekookt, doe je de saus in de uitgekookte flessen/potten. Doe het deksel erop en laat de potten/flessen een paar minuten ondersteboven staan. Hierdoor trekt het vacuüm. Als de saus is afgekoeld, bewaar deze buiten op een koele donkere plek of in de koelkast . Buiten de koelkast is de tomatensaus minimaal 2 maanden houdbaar. In de koelkast een jaar.

Augurken inmaken
Mark - | 28 juli 2022
Gedurende de zomermaanden heb je veel plezier van een paar augurken planten. En als je ze inmaakt: een heel jaar! In deze blog een laten we zien hoe je van een paar augurken planten in een paar weken genoeg hebt voor een jaar (zolang niemand zwanger is!).
Zelfgemaakte mayonaise
Maria - | 21 mei 2022
Een groot deel van het jaar, hebben we meer eieren dan we nodig hebben. Dat maakt een mens creatief. Hoewel mayonaise niet veel eieren nodig heeft, kunnen we er meer ei in kwijt dan in een pot uit de supermarkt. En het is nog lekkerder ook!
Onze kippensoep: van kip op het erf tot soep in je bord
Maria - | 05 mei 2022
Oma's kippensoep is het lekkerst, maar niet in huize van Buuren. Noem het ouderwetse kippensoep en dan komen we weer in de buurt. We delen graag ons soeprecept met échte kip (zo'n kip die hier heeft rondgescharreld en een leven heeft gehad waar het aantal beter leven sterren niet tegenop kan).

Kijkje in ons dagelijks leven?