Zelf tomatensaus maken

Wil jij tomatensaus maken? Dan ben je hier aan het goede adres. In de zomermaanden halen we een rigoureuze hoeveelheid ronde rode vitaminebommetjes uit de moestuin. Om het voor onszelf beheersbaar te houden, maken we liters en liters tomatensaus. Gelukkig is tomatensaus maken geen rocket science. Ontdek hier ons recept!

Auteur: Siebe van Rijn

Ingrediënten

  • 3,5 kilogram tomaten
  • 4 uien
  • 6 grote tenen knoflook
  • Olijfolie voor het bakken
  • Peper naar smaak
  • Flinke snuf zout
  • 40 ml azijn
  • Handje verse oregano
  • Bos verse peterselie
  • 4 takjes verse rozemarijn

Snipper de ui en knoflook fijn. Snijd de tomaat in grove stukken.

Verhit de olijfolie in een grote pan en bak de ui in circa 5 minuten glazig. Voeg de laatste 2 minuten de knoflook toe.

Doe alle tomaten bij de ui en knoflook en breng met het geheel met azijn, peper en zout aan de kook. Roer regelmatig goed door, zodat de bodem niet verbrand. Snijd ondertussen de kruiden fijn.

Kook een aantal glazen flessen/potten uit, zodat ze ontsmet zijn waardoor de saus langer houdbaar is.

Na een uur koken zijn de tomtaten verworden tot een zacht prutje. De velletjes beginnen los te komen. Voeg alle kruiden toe en blender het geheel tot een glad mengsel.

Laat het inkoken tot zo'n 3,5 liter. Als de saus is ingekookt, doe je de saus in de uitgekookte flessen/potten. Doe het deksel erop en laat de potten/flessen een paar minuten ondersteboven staan. Hierdoor trekt het vacuüm. Als de saus is afgekoeld, bewaar deze buiten op een koele donkere plek of in de koelkast . Buiten de koelkast is de tomatensaus minimaal 2 maanden houdbaar. In de koelkast een jaar.

Pruimentaart van geweckte pruimen
Siebe van Rijn | 30 juli 2020
Vorig jaar (2019) hadden we een fantastisch pruimenjaar. Zó fantastisch dat we daar vandaag de dag nog steeds de vruchten van plukken. Dit jaar hebben we nul pruimen, maar wél geweckte pruimen van vorig jaar die ik goed kan gebruiken voor een heerlijke pruimentaart. Dit is zonder meer de lekkerste pruimentaart die ik ken.
Viervruchtenjam met bessen
Mark van Buuren | 13 juli 2020
Zelf jam maken is appeltje eitje, maar wat als je (bijna) geen fruit meer hebt? Wij maken viervruchtenjam. Dit doen wij als we klein fruit uit de tuin over hebben. Zo gebruiken we de restjes netjes. Mark heeft een mooie jam gemaakt van braam, kruisbes, zwarte bes en rode bes. Ontdek het recept hier.
Rechtstreex: van boer naar bord
Judith van Rijn - van Buuren | 12 juli 2020
Lokaal, transparant en sociaal, termen die hedendaags weinig van toepassing zijn op onze voedselketen. Voor ons reden om meer lokaal boodschappen te doen. Het initiatief Rechtstreex biedt ons uitkomst. Zuivel, groenten, fruit en aardappels komen allemaal uit de buurt. Meer weten? Ontdek het hier.

Kijkje in ons dagelijks leven?