Wil jij tomatensaus maken? Dan ben je hier aan het goede adres. In de zomermaanden halen we een rigoureuze hoeveelheid ronde rode vitaminebommetjes uit de moestuin. Om het voor onszelf beheersbaar te houden, maken we liters en liters tomatensaus. Gelukkig is tomatensaus maken geen rocket science. Ontdek hier ons recept.
Snipper de ui en knoflook fijn. Snijd de tomaat in grove stukken.
Verhit de olijfolie in een grote pan en bak de ui in circa 5 minuten glazig. Voeg de laatste 2 minuten de knoflook toe.
Doe alle tomaten bij de ui en knoflook en breng met het geheel met azijn, peper en zout aan de kook. Roer regelmatig goed door, zodat de bodem niet verbrand. Snijd ondertussen de kruiden fijn.
Kook een aantal glazen flessen/potten uit, zodat ze ontsmet zijn waardoor de saus langer houdbaar is.
Na een uur koken zijn de tomtaten verworden tot een zacht prutje. De velletjes beginnen los te komen. Voeg alle kruiden toe en blender het geheel tot een glad mengsel.
Laat het inkoken tot zo'n 3,5 liter. Als de saus is ingekookt, doe je de saus in de uitgekookte flessen/potten. Doe het deksel erop en laat de potten/flessen een paar minuten ondersteboven staan. Hierdoor trekt het vacuüm. Als de saus is afgekoeld, bewaar deze buiten op een koele donkere plek of in de koelkast . Buiten de koelkast is de tomatensaus minimaal 2 maanden houdbaar. In de koelkast een jaar.