Vogeltaart maken voor meer vogels in je tuin

Een vogeltaart is leuk én makkelijk om te maken, een juweeltje in je tuin en een feestje voor de tuinvogels. Fijne bijkomstigheid is dat er vrijwel niets mis kan gaan, behalve als je vloeibaar frituurvet koopt in plaats van hard frituurvet (dan blijft het namelijk vette vogelsoep). In deze blog vind je onze beschrijving en het recept van de vogeltaart. Ga er vanuit dat je een middagje bezig bent. De benodigde tijd zit vooral in de periode die de taart  nodig heeft om de diverse lagen te laten uitharden voordat de volgende laag erop kan.  Dus ondertussen kun je gewoon de was doen, een spelletje met de kinderen of de hond uitlaten.

Wie noten wil smaken, moet ze kraken

Maak de noten fijn met een vijzel.

Dat is spekkie voor het bekkie

Bedek de bodem van de eerste vorm met vogelvoer naar keuze.

Iets in 't vet hebben

Zorg dat de verhouding voer op gesmolten vet ongeveer 2:3 is. 

Het wil boteren

Smelt een blok vet in de pan.

Botertje boven

Je hebt nu gesmolten frituurvet en de vorm met laag vogelvoer.

Een vette bek halen

Giet het laag gesmolten frituurvet in de vorm bij het voer en laat 15 tot 20 minuten uitharden in de vriezer.

Zij zijn van één baksel

Vul de tweede vorm met vogelzaad, terwijl de andere vorm in de vriezer staat.

Zo klaar als een klontje

Smelt het volgende blok vet.

Het vette der aarde

Giet het vloeibare vet bij het vogelvoer en zet ook deze vorm in de vriezer.

Er wél iets van bakken

Wanneer de laag is uitgehard, kun je er voorzichtig met je vinger in drukken zonder dat er een kuil ontstaat.

Niets opnieuw uitvogelen

Herhaal wat je eerder hebt gedaan. Strooi (ander) vogelvoer op de uitgeharde laag en smelt een blok vet.

Het kan vriezen, het kan niet dooien

Giet het gesmolten vet bij de nieuwe laag voer. Zet direct weer in de vriezer.

De kers op de taart

Herhaal dit proces totdat beide vormen gevuld zijn.

Geduld is een schone zaak

Laat tenslotte 1 a 2 uur uitharden in de vriezer. Haal dan de taart uit de vorm.

Geluksvogel! Het is klaar

Het is gelukt, je vogeltaart is klaar! Zoek een mooie plekje uit voor de vogeltaart. Nu maar wachten op fladderende bezoekers!

Extra tips voor de creatieve doe-het-zelvers

  • Zit de vogeltaart flink vast? Vul een wasbak met gloeiend heet water en laat daar de gevulde vorm even in zakken (niet onderdompelen).

  • Waar zet je de vogeltaart neer? Zet de taart op een goed vogelplekje. Het liefst bij heggen of struiken en niet te dicht bij ramen of deuren.

  • Geen frituurvet gebruiken? Met kokosvet kun je ook een mooie vogeltaart maken. Let wel op de verschillende smeltpunten.

Onze varkens, van big tot slacht.
Mark - | 03 februari 2024
In september kochten we vier biggetjes - een kruising tussen wolvarken en duroc. Een kort fotoverslag van 10 maanden varkens houden.
Een duurzame feestdag: van geen tot groene cadeautjes
Maria - | 06 augustus 2023
In de blogreeks: duurzame feestdagen. We gaan van start met duurzaam cadeautjes geven. Als gever heb je enkel een beetje creativiteit, eigenheid en liefde nodig om de ontvanger een blij mens te maken. In deze blog geven we je wat groene adviezen.
Kombucha: lang leve de scoby!
Maria - | 26 maart 2023
Zelfvoorzienend leven en gevarieerd eten gaan ons gemakkelijk af. Zelf voorzien in een gevarieerd drankenassortiment is een grotere uitdaging. Naast verse (kruiden)thee en eindeloze hoeveelheden sap en limonade van fruit van eigen erf, voegen we graag toe aan het DIY-assortiment: kombucha!

Kijkje in ons dagelijks leven?