Voedselverspilling tegengaan is geen verspilde moeite

Het is uitgegroeid tot een groot vraagstuk: voedselverspilling. In 2019 verspilden Nederlanders 34,3 kilo eten per persoon (bron: Rijksoverheid). Wij proberen met elkaar hier bewuster mee om te gaan.

Auteur: Judith

Slim sparen en bewaren
De minst houdbare producten zetten we voor in de koelkast en de meest houdbare producten achterin. De producten bewaren we op een logische plek, zodat we niet na verloop van tijd een 'vergeten' groente tegenkomen...
Vers van de pers
Als we inkopen doen, dan kopen we heel veel houdbare producten (rijst, pasta, aardappels) in, maar weinig vers. Voor verse producten doen we vaker onze boodschappen - vooral in de tuin. Groenten en fruit zijn namelijk sneller rijp voor de composthoop.
Netjes met restjes
Als we restanten soep of rijst en groenten over hebben dan bewaren we deze in de vriezer of koelkast. En anders schrokken onze varkens het wel op. Laat die smikkelbeertjes nu net dol zijn op groenten, fruit en aardappels.
Overrijp fruit blenderen
Bruine bananen, vloeibare peren, donkere appels. Niet iedereen thuis is dol op overrijp fruit. Alleen als het verwerkt is in een smoothie of bowl. En anders is ‘t een appeltje voor de dorst voor onze kippen en kalkoenen.
Groente met vlek krijgen een plek
Vreemdvormige groenten of vlekjes op de gewassen zijn ons niet wereldvreemd. Deze groenten gooien we bijvoorbeeld in een soep, maar we maken er ook gerust een groenteschotel van. Niks mis met andere maten!
Wijs met een lijst
Een boodschappenlijst gebruiken is slim om te doen, doen we alleen bijna nooit. Bij ons komt het verse eten altijd wel op, alleen op vakantie is boodschappen doen maatwerk. De terugreis maken met een tas vol groente en fruit is niet helemaal handig.
Zelf tomatensaus maken
Siebe van Rijn | 16 augustus 2020
Wil jij tomatensaus maken? Dan ben je hier aan het goede adres. In de zomer halen we een rigoureuze hoeveelheid ronde rode vitaminebommetjes uit de moestuin. Om het voor onszelf beheersbaar te houden, maken we liters en liters tomatensaus. Gelukkig is tomatensaus maken geen rocket science. Ontdek hier ons recept!
Pruimentaart van geweckte pruimen
Siebe van Rijn | 30 juli 2020
Vorig jaar (2019) hadden we een fantastisch pruimenjaar. Zó fantastisch dat we daar vandaag de dag nog steeds de vruchten van plukken. Dit jaar hebben we nul pruimen, maar wél geweckte pruimen van vorig jaar die ik goed kan gebruiken voor een heerlijke pruimentaart. Dit is zonder meer de lekkerste pruimentaart die ik ken.
AED. Daar red je levens mee
Mark van Buuren | 29 juli 2020
Vrijwel iedereen heeft een opstalverzekering, terwijl de kans op een hartstilstand veel groter is dan het afbranden van je woning. Het laatste kost alleen je huis, het eerste je leven. Business case is snel gemaakt: wij regelen een AED bij de entree. Snel bereikbaar voor ons en de buurt.