Voedselverspilling tegengaan is geen verspilde moeite

Het is uitgegroeid tot een groot vraagstuk: voedselverspilling. In 2019 verspilden Nederlanders 34,3 kilo eten per persoon (bron: Rijksoverheid). Wij proberen met elkaar hier bewuster mee om te gaan.

Slim sparen en bewaren
De minst houdbare producten zetten we voor in de koelkast en de meest houdbare producten achterin. De producten bewaren we op een logische plek, zodat we niet na verloop van tijd een 'vergeten' groente tegenkomen...
Vers van de pers
Als we inkopen doen, dan kopen we heel veel houdbare producten (rijst, pasta, aardappels) in, maar weinig vers. Voor verse producten doen we vaker onze boodschappen - vooral in de tuin. Groenten en fruit zijn namelijk sneller rijp voor de composthoop.
Netjes met restjes
Als we restanten soep of rijst en groenten over hebben dan bewaren we deze in de vriezer of koelkast. En anders schrokken onze varkens het wel op. Laat die smikkelbeertjes nu net dol zijn op groenten, fruit en aardappels.
Overrijp fruit blenderen
Bruine bananen, vloeibare peren, donkere appels. Niet iedereen thuis is dol op overrijp fruit. Alleen als het verwerkt is in een smoothie of bowl. En anders is ‘t een appeltje voor de dorst voor onze kippen en kalkoenen.
Groente met vlek krijgen een plek
Vreemdvormige groenten of vlekjes op de gewassen zijn ons niet wereldvreemd. Deze groenten gooien we bijvoorbeeld in een soep, maar we maken er ook gerust een groenteschotel van. Niks mis met andere maten!
Wijs met een lijst
Een boodschappenlijst gebruiken is slim om te doen, doen we alleen bijna nooit. Bij ons komt het verse eten altijd wel op, alleen op vakantie is boodschappen doen maatwerk. De terugreis maken met een tas vol groente en fruit is niet helemaal handig.
Augurken inmaken
Mark - | 28 juli 2022
Gedurende de zomermaanden heb je veel plezier van een paar augurken planten. En als je ze inmaakt: een heel jaar! In deze blog een laten we zien hoe je van een paar augurken planten in een paar weken genoeg hebt voor een jaar (zolang niemand zwanger is!).
Zelfgemaakte mayonaise
Maria - | 21 mei 2022
Een groot deel van het jaar, hebben we meer eieren dan we nodig hebben. Dat maakt een mens creatief. Hoewel mayonaise niet veel eieren nodig heeft, kunnen we er meer ei in kwijt dan in een pot uit de supermarkt. En het is nog lekkerder ook!
Een kip slachten: van A tot Z
Maria - | 23 mei 2022
We doen het graag zelf. Kippen houden, kuikens grootbrengen en kippen slachten om vervolgens eigengemaakte kippensoep te maken. In deze blog nemen we je mee in de stappen van slachten van een kip.