Voedselverspilling tegengaan is geen verspilde moeite

Het is uitgegroeid tot een groot vraagstuk: voedselverspilling. In 2019 verspilden Nederlanders 34,3 kilo eten per persoon (bron: Rijksoverheid). Wij proberen met elkaar hier bewuster mee om te gaan.

Auteur: Judith

Slim sparen en bewaren
De minst houdbare producten zetten we voor in de koelkast en de meest houdbare producten achterin. De producten bewaren we op een logische plek, zodat we niet na verloop van tijd een 'vergeten' groente tegenkomen...
Vers van de pers
Als we inkopen doen, dan kopen we heel veel houdbare producten (rijst, pasta, aardappels) in, maar weinig vers. Voor verse producten doen we vaker onze boodschappen - vooral in de tuin. Groenten en fruit zijn namelijk sneller rijp voor de composthoop.
Netjes met restjes
Als we restanten soep of rijst en groenten over hebben dan bewaren we deze in de vriezer of koelkast. En anders schrokken onze varkens het wel op. Laat die smikkelbeertjes nu net dol zijn op groenten, fruit en aardappels.
Overrijp fruit blenderen
Bruine bananen, vloeibare peren, donkere appels. Niet iedereen thuis is dol op overrijp fruit. Alleen als het verwerkt is in een smoothie of bowl. En anders is ‘t een appeltje voor de dorst voor onze kippen en kalkoenen.
Groente met vlek krijgen een plek
Vreemdvormige groenten of vlekjes op de gewassen zijn ons niet wereldvreemd. Deze groenten gooien we bijvoorbeeld in een soep, maar we maken er ook gerust een groenteschotel van. Niks mis met andere maten!
Wijs met een lijst
Een boodschappenlijst gebruiken is slim om te doen, doen we alleen bijna nooit. Bij ons komt het verse eten altijd wel op, alleen op vakantie is boodschappen doen maatwerk. De terugreis maken met een tas vol groente en fruit is niet helemaal handig.
Vogeltaart maken voor meer vogels in je tuin
Maria Speksnijder - van Buuren | 23 januari 2021
Een vogeltaart is leuk én makkelijk om te maken, een juweeltje in je tuin en een feestje voor de tuinvogels. Fijne bijkomstigheid is dat er vrijwel niets mis kan gaan. Hierbij ons stappenplan met foto’s voor de niet-zo-creatieve doe-het-zelver
BAM: Beter spelen, Anders spelen, Meer spelen.
Maria Speksnijder - van Buuren | 24 december 2020
Als we de reclames mogen geloven, zijn kinderen een stuk gelukkiger met nieuw, meer en duurder speelgoed. Als we om ons heen kijken, zien we dat kinderen cadeau(tje)s krijgen na een prik, een zwemdiploma, de avondvierdaagse, met sinterklaas, met kerst en op hun verjaardag. Het feest kan niet op en speelgoed is top. Maar is nieuw leuker, meer beter en duurder stoerder?
Zelf tomatensaus maken
Siebe van Rijn | 16 augustus 2020
Wil jij tomatensaus maken? Dan ben je hier aan het goede adres. In de zomer halen we een rigoureuze hoeveelheid ronde rode vitaminebommetjes uit de moestuin. Om het voor onszelf beheersbaar te houden, maken we liters en liters tomatensaus. Gelukkig is tomatensaus maken geen rocket science. Ontdek hier ons recept!