Viervruchtenjam met bessen

Zelf jam maken is appeltje eitje, maar wat als je (bijna) geen fruit meer hebt? Wij maken lekker viervruchtenjam. Dit doen wij als we klein fruit uit de tuin over hebben. Zo gebruiken we de restjes netjes, en het is nog lekker ook! Mark heeft een mooie jam gemaakt van braam, kruisbes, zwarte bes en rode bes. Ontdek het recept hieronder.

Auteur: Mark

Ingrediënten viervruchtenjam

  • 125 gram braam
  • 125 gram kruisbes
  • 125 gram zwarte
  • 125 gram rode
  • 500 gram geleisuiker
  • Citroensap

Bessen in de pan

We doen de bessen met aanhangend water bij elkaar in de pan. Het oogt net als een stilleven van Jacob van Es. Prachtig kleurrijk plaatje.

Als de bessen stukgekookt zijn, citroen en suiker toevoegen

Daarna voegen we geleisuiker toe en een beetje citroensap. De algemene regel is: 50% gewicht fruit, 50% gewicht suiker.

Even doorkoken

De pan zetten we op vuur en we koken het fruit kapot. Ondertussen blijven we goed roeren, zodat de jam niet aankoekt aan de bodem.

Potjes koken

Wij gebruiken oude jampotjes voor onze nieuwe jam. Deze koken we paar minuten en laten ze daarna afkoelen.

Op z’n kop zetten

We doen de jam in de potjes en zetten ze daarna op z’n kop. Na 5 minuten draaien we de potjes om. Ze zijn mooi steriel vacuüm getrokken.

Jammie!

Yoghurt met jam, brood met jam of gewoon een hapje los voor de echte liefhebbers. Jammie! Eetsmakelijk he!

Kijkje in ons dagelijks leven?

Onze kippensoep: van kip op het erf tot soep in je bord
Maria - | 05 mei 2022
Oma's kippensoep is het lekkerst, maar niet in huize van Buuren. Noem het ouderwetse kippensoep en dan komen we weer in de buurt. We delen graag ons soeprecept met échte kip (zo'n kip die hier heeft rondgescharreld en een leven heeft gehad waar het aantal beter leven sterren niet tegenop kan).
Onze siroop van paardebloem
Maria - | 05 mei 2022
De laatste zondag van april is het 'dag van de paardenbloem'. Geheel terecht dat dit wonderlijke plantje een eigen dag heeft, want - zoals die commercial van de radio zegt - wie maar lang genoeg gewoon blijft, wordt vanzelf bijzonder. In deze blog ons recept voor paardenbloemenlimonade.
Wildplukken in het vroege voorjaar
Maria - | 01 maart 2022
Wildplukken kan het hele jaar door, ook in het vroege voorjaar als alles nog kaal lijkt. Als je goed kijkt, is er op elk moment van het jaar eetbaars te ontdekken. In deze blog: wildplukken in het vroege voorjaar in de polders van de Krimpenerwaard.