Viervruchtenjam met bessen

Zelf jam maken is appeltje eitje, maar wat als je (bijna) geen fruit meer hebt? Wij maken lekker viervruchtenjam. Dit doen wij als we klein fruit uit de tuin over hebben. Zo gebruiken we de restjes netjes, en het is nog lekker ook! Mark heeft een mooie jam gemaakt van braam, kruisbes, zwarte bes en rode bes. Ontdek het recept hieronder.

Auteur: Mark

Ingrediënten viervruchtenjam

  • 125 gram braam
  • 125 gram kruisbes
  • 125 gram zwarte
  • 125 gram rode
  • 500 gram geleisuiker
  • Citroensap

Bessen in de pan

We doen de bessen met aanhangend water bij elkaar in de pan. Het oogt net als een stilleven van Jacob van Es. Prachtig kleurrijk plaatje.

Als de bessen stukgekookt zijn, citroen en suiker toevoegen

Daarna voegen we geleisuiker toe en een beetje citroensap. De algemene regel is: 50% gewicht fruit, 50% gewicht suiker.

Even doorkoken

De pan zetten we op vuur en we koken het fruit kapot. Ondertussen blijven we goed roeren, zodat de jam niet aankoekt aan de bodem.

Potjes koken

Wij gebruiken oude jampotjes voor onze nieuwe jam. Deze koken we paar minuten en laten ze daarna afkoelen.

Op z’n kop zetten

We doen de jam in de potjes en zetten ze daarna op z’n kop. Na 5 minuten draaien we de potjes om. Ze zijn mooi steriel vacuüm getrokken.

Jammie!

Yoghurt met jam, brood met jam of gewoon een hapje los voor de echte liefhebbers. Jammie! Eetsmakelijk he!

Kijkje in ons dagelijks leven?

Augurken inmaken
Mark - | 28 juli 2022
Gedurende de zomermaanden heb je veel plezier van een paar augurken planten. En als je ze inmaakt: een heel jaar! In deze blog een laten we zien hoe je van een paar augurken planten in een paar weken genoeg hebt voor een jaar (zolang niemand zwanger is!).
Zelfgemaakte mayonaise
Maria - | 21 mei 2022
Een groot deel van het jaar, hebben we meer eieren dan we nodig hebben. Dat maakt een mens creatief. Hoewel mayonaise niet veel eieren nodig heeft, kunnen we er meer ei in kwijt dan in een pot uit de supermarkt. En het is nog lekkerder ook!
Onze kippensoep: van kip op het erf tot soep in je bord
Maria - | 05 mei 2022
Oma's kippensoep is het lekkerst, maar niet in huize van Buuren. Noem het ouderwetse kippensoep en dan komen we weer in de buurt. We delen graag ons soeprecept met échte kip (zo'n kip die hier heeft rondgescharreld en een leven heeft gehad waar het aantal beter leven sterren niet tegenop kan).