Viervruchtenjam met bessen

Zelf jam maken is appeltje eitje, maar wat als je (bijna) geen fruit meer hebt? Wij maken lekker viervruchtenjam. Dit doen wij als we klein fruit uit de tuin over hebben. Zo gebruiken we de restjes netjes, en het is nog lekker ook! Mark heeft een mooie jam gemaakt van braam, kruisbes, zwarte bes en rode bes. Ontdek het recept hieronder.

Auteur: Mark

Ingrediënten viervruchtenjam

  • 125 gram braam
  • 125 gram kruisbes
  • 125 gram zwarte
  • 125 gram rode
  • 500 gram geleisuiker
  • Citroensap

Bessen in de pan

We doen de bessen met aanhangend water bij elkaar in de pan. Het oogt net als een stilleven van Jacob van Es. Prachtig kleurrijk plaatje.

Als de bessen stukgekookt zijn, citroen en suiker toevoegen

Daarna voegen we geleisuiker toe en een beetje citroensap. De algemene regel is: 50% gewicht fruit, 50% gewicht suiker.

Even doorkoken

De pan zetten we op vuur en we koken het fruit kapot. Ondertussen blijven we goed roeren, zodat de jam niet aankoekt aan de bodem.

Potjes koken

Wij gebruiken oude jampotjes voor onze nieuwe jam. Deze koken we paar minuten en laten ze daarna afkoelen.

Op z’n kop zetten

We doen de jam in de potjes en zetten ze daarna op z’n kop. Na 5 minuten draaien we de potjes om. Ze zijn mooi steriel vacuüm getrokken.

Jammie!

Yoghurt met jam, brood met jam of gewoon een hapje los voor de echte liefhebbers. Jammie! Eetsmakelijk he!

Kijkje in ons dagelijks leven?

Zelf tomatensaus maken
Siebe van Rijn | 16 augustus 2020
Wil jij tomatensaus maken? Dan ben je hier aan het goede adres. In de zomer halen we een rigoureuze hoeveelheid ronde rode vitaminebommetjes uit de moestuin. Om het voor onszelf beheersbaar te houden, maken we liters en liters tomatensaus. Gelukkig is tomatensaus maken geen rocket science. Ontdek hier ons recept!
Pruimentaart van geweckte pruimen
Siebe van Rijn | 30 juli 2020
Vorig jaar (2019) hadden we een fantastisch pruimenjaar. Zó fantastisch dat we daar vandaag de dag nog steeds de vruchten van plukken. Dit jaar hebben we nul pruimen, maar wél geweckte pruimen van vorig jaar die ik goed kan gebruiken voor een heerlijke pruimentaart. Dit is zonder meer de lekkerste pruimentaart die ik ken.
Rechtstreex: van boer naar bord
Judith van Rijn - van Buuren | 12 juli 2020
Lokaal, transparant en sociaal, termen die hedendaags weinig van toepassing zijn op onze voedselketen. Voor ons reden om meer lokaal boodschappen te doen. Het initiatief Rechtstreex biedt ons uitkomst. Zuivel, groenten, fruit en aardappels komen allemaal uit de buurt. Meer weten? Ontdek het hier.