Viervruchtenjam met bessen

Zelf jam maken is appeltje eitje, maar wat als je (bijna) geen fruit meer hebt? Wij maken lekker viervruchtenjam. Dit doen wij als we klein fruit uit de tuin over hebben. Zo gebruiken we de restjes netjes, en het is nog lekker ook! Mark heeft een mooie jam gemaakt van braam, kruisbes, zwarte bes en rode bes. Ontdek het recept hieronder.

Auteur: Mark

Ingrediënten viervruchtenjam

  • 125 gram braam
  • 125 gram kruisbes
  • 125 gram zwarte
  • 125 gram rode
  • 500 gram geleisuiker
  • Citroensap

Bessen in de pan

We doen de bessen met aanhangend water bij elkaar in de pan. Het oogt net als een stilleven van Jacob van Es. Prachtig kleurrijk plaatje.

Als de bessen stukgekookt zijn, citroen en suiker toevoegen

Daarna voegen we geleisuiker toe en een beetje citroensap. De algemene regel is: 50% gewicht fruit, 50% gewicht suiker.

Even doorkoken

De pan zetten we op vuur en we koken het fruit kapot. Ondertussen blijven we goed roeren, zodat de jam niet aankoekt aan de bodem.

Potjes koken

Wij gebruiken oude jampotjes voor onze nieuwe jam. Deze koken we paar minuten en laten ze daarna afkoelen.

Op z’n kop zetten

We doen de jam in de potjes en zetten ze daarna op z’n kop. Na 5 minuten draaien we de potjes om. Ze zijn mooi steriel vacuüm getrokken.

Jammie!

Yoghurt met jam, brood met jam of gewoon een hapje los voor de echte liefhebbers. Jammie! Eetsmakelijk he!

Kijkje in ons dagelijks leven?

Onze varkens, van big tot slacht.
Mark - | 03 februari 2024
In september kochten we vier biggetjes - een kruising tussen wolvarken en duroc. Een kort fotoverslag van 10 maanden varkens houden.
Kombucha: lang leve de scoby!
Maria - | 26 maart 2023
Zelfvoorzienend leven en gevarieerd eten gaan ons gemakkelijk af. Zelf voorzien in een gevarieerd drankenassortiment is een grotere uitdaging. Naast verse (kruiden)thee en eindeloze hoeveelheden sap en limonade van fruit van eigen erf, voegen we graag toe aan het DIY-assortiment: kombucha!
Meringue: verhit gesuikerd eiwit
Maria - | 22 mei 2022
Een nieuwe blog in de reeks "wat je allemaal kan doen met ei" en dan in de subcategorie: eiwit! Want deze heerlijke zoete net wat taaie gebakjes zijn niet meer dan verhit eiwit. Oké, en een hoop suiker. Lees meer over deze zoete lekkernij (zeker als je een overschot hebt aan ei).